30 september 2008

Spex?

Godmorgon.

Blev väckt kvart över nio av Anders som ringde, säkert för att informera om fotograferingen. Dock så var jag lagom medveten så han skulle ringa tillbaka, he he.
Däremot så tänkte jag att det hade varit kul att göra något annorlunda istället för det gamla vanliga fotot. Eller har jag fel? :)


Jobbade kväll för första gången igår, riktigt segt. Var en tjej som skulle få korsett (inte mot skolios) och herremingud som hon skrek. Påpekas bör väll att hon hade opererat ryggen innan. Och tydligen så är jag jäkligt svag för att se när andra har ont för i stort sett hela rummet började snurra. Finfint! Är så glad att jag valt rätt linje.. Hrm.


Nu ska jag umgås ett tag med mamma som står bakom och hänger. Hade iallafall varit kul med ett annorlunda foto, som sagt. (:

Ha det!

29 september 2008

Snyggaste klassen ska fotas

Såg precis info om att ni ska fotograferas torsdagen den 9 oktober klockan 12:00.
Plats: Föreläsningssalen på bottenvåningen i C-huset.
hej
jag sitter på min praktik och har inget att göra för patienten kom inte.
ses på torsdag :)

28 september 2008

Haj.

Har jobbat helg. Mycket trevligt och lärorikt. Undersökningar operationer m.m.
Haj

Stalker

Då var samtalen från min stalker igång igen, vetifan vad jag ska göra.
Sist han ringde var kanske för ett halvår sen då han fråga massa saker som: onanerar du, vad har du för bh storlek osv, sa till min pojkvän som satt brevid mig att det va min stalker som ringde så han tog telefonen och fråga vafan han höll på med. Då sa han bara: ojdå är detta pojkvännen, sen la han på.
Men nu har han börjat igen och denna gången satte han på en porrfilm under tiden och sa att han blev skit kåt av det osv.
Klicka honom men nä han gav sig inte, utan ringde säkert 20-25 gånger tills min mamma svara.
Han vet vilken skola jag går på, i vilken klass, mitt namn och mitt hemnummer (alltså vet han säkert var jag bor). Han prata även om en annan person i vår klass (du vet själv).
Har ringt telia och snackat me dem fast dem kan inte spåra samtalen om han ringer från kontantkort.
Jävla patetiska människa som sparar på ens hemnummer och sen hemma och ringer och sätter på porrfilm och säkert gör massa andra saker under tiden (vill inte ens tänka på vad) och blir kåt av det.
Vågar fan knappt gå ut, han blir bara värre och värre i sina samtal.

Är det någon som vet att om man nu inte kan spåra hans nummer, om man kan polisanmäla det ändå. För detta börjar bli riktigt läskigt!!!!

Glad Id al fitr/ Bayram

Slut är den inte riktigt än.. Antingen är det sista dagen imorgon eller på tisdag. Jag hoppas det är imorgon :). Man firar det med nya kläder som man har köpt innan. På morgonen så brukar man om man vill åka till moskeén för att be "bayram bön" Sen åkar man till nära och kära för att hälsa på, få pengar och äta Maamoul och baklava. Senare på dagen gör man saker för barnen så att de har kul. På kvällen träffas vi hemma och ger presenter till barnen

Id al fitr och bayram är samma sak men som Åsa sa på olika språk. Jag har faktiskt också gjort en godgärning. Jag var på citygross och stod vid kassan, jag lät 4 st gå innan mig. ( i försig så väntade jag på min syster som skulle hämta osten vi glömt :p)

Detta är Baklava och Maamoul

(med pistagenötter men man kan även ha dadelmos eller valnötter)

Ramadan slut

Läste precis i Sydsvenskan att ramadan är slut nu - så glad bayram till er som firar det! Men i Sydsvenskan skriver de "id al-fitr" istället för bayram. Vad säger ni? Är det samma sak fast på olika språk? Skulle vara spännande att höra hur ni firar. Berätta den som har lust :)

Dessutom står det i Sydsvenskan att det är vetenskapligt bevisat att man själv blir lyckligare och mår bättre om man gör goda gärningar åt andra människor. Testa att göra några goda gärningar idag så kommer ni att må jättebra sedan! Det står inte om effekten kommer direkt eller om det tar några dagar... Berätta i bloggen vilka goda gärningar ni har gjort. Jag lät en person gå före mig i provrummet i en affär igår. Tror det räcker med små vardagssaker, faktiskt.

27 september 2008

Lalala..

Tjingeling.

Sitter i skrivande stund i en lägenhet på dalaplan och svettas röven av mig. Är sjukt varmt och fönsterna går knappt att öppna, buää.
Var ju meningen att jag skulle jobba kväll för första gången igår, well.. jag stannade hemma. Shame on me osv men jag hittade verkligen inte motivationen! Och ändå letade jag överallt.. (hö hö) Tillråga på allt hade jag och mitt sällskap köpt falafel som vi åt vid sjukhuset, och vem ser jag komma gående om inte min handledare!! Blev mest till att gömma mig i buskarna tills hon hade gått förbi, dodido.. Haha jag är så skicklig. =(

Nej, nu ska jag göra mig iordning sen ska vi bege oss mot mobilia. Måste passa på att vara ute nu när det är fint väder, för sen kommer vintern och allt vad det innebär. Suucckk..

Ha det!

26 september 2008

Är ledig denna helgen så idag var min sista dag, skulle sluta kl 17.00 men min handledare tycker att det ör onödigt att jag är där sålänge. Så jag fick sluta direkt efter att den ena satkärringen slutade alltså kl. 15.20. Jag har 2 sånna på min avdelning som alltid klagar när jag får sluta tidigare, så det första jag gör när jag börjar är att min handledare ska kolla om de kommer va här eller ifall jag kommer sluta tidigare.

Idag var jag med på ECT behandiling, en slags elchok i huvudet som ska göra patienter bättre. Har redan kollat på det en gång, men sen idag när vi körde patienten till uppvakning så slutade hon att andas och fick hjärtstillestånd. Trodde att hon skulle förbli död, men läkarna räddade henne.

Europeiska språkdagen

Idag är det den Europeiska språkdagen som uppmärksammar den språkliga mångfalden i Europa. Jag är nyfiken på hur många språk vi kan tillsammans i klassen. Svara i kommentarfältet. Jag kan svenska, engelska, franska (hyfsat), italienska (hyfsat) + en del spanska. Vilka kan ni?

Prickar?

Nu blev jag trött på den rosa färgen och jag tog mig friheten att göra om bloggens utséende lite så här inför helgen. Kommentarer välkomnas! Jag dricker te och försöker bli bättre från förkylningen. Hur har ni det? Hoppas bra!

25 september 2008

Snark överallt.

Halluhej.


Har precis tupplurat i sisådär tre timmar, vilket säger rätt mycket om hur dryg min vecka har varit. Tyvärr så vaknade jag av en fet huvudvärk så blir väll till att knarka treo inom de närmsta minuterna.. Snark.

Har varit en duktig flicka idag, har sjukt svårt för att redovisa och hålla på men både jag och sarah överlevde, woho! Dessutom gick jag på engelskan, inte varit där på alla fem gångerna men idag minsann! Vet inte vad jag har varit rädd för innan alltså.. Men nu äre gjort iallafall!

Väntar mest på att klockan ska ticka lite snabbare så jag kan träffa en viss någon på dalaplan, ihk! Får se hur allt utvecklas..

Nu ska jag käka mums,
pusshaj!



Haloj

Praktik = så jävla drygt! :(

Aktuellt diskussionsämne

Just nu kan man läsa mycket i tidningarna om 22-åringen som i tisdags sköt ihjäl tio personer och sedan tog sitt eget liv på en skola i Finland. Man diskuterar mycket om varför sådant kan hända och om man kan göra något för att förhindra att det händer igen. Vad tror ni? Sydsvenskan har frågat några elever på Latinskolan och på St Petri vad de skulle göra om de hade sett en hotfilm om sin egen skola på nätet. Läs här vad de svarade: http://sydsvenskan.se/varlden/article371827/ENKAT-Vad-hade-du-gjort-om-du-sett-en-hotfilm-om-din-skola-pa-natet.html
Håller ni med dem?

Kul att se er igen in real life

Idag bevittande jag och några till skådespeleri på hög nivå i kursen barnsjukvård. Vi tittade genom fönstret i dörren. Läraren spelade barn och satt i knät på en elev. Det såg mycket märkligt ut. Undrar om det var en komedi eller en tragedi som de spelade upp- det fick jag inte riktigt klart för mig. Weese gjorde sitt bästa för att förklara manuset för mig. Det var tur, annars hade jag blivit ännu mer konfunderad över vad som egentligen pågick.
Vi diskuterade om det skulle passa alla att vi flyttar svenskan från fredagar till tisdagar när ni kommer tillbaka från praktiken. Det passar mig att vi har lektion på tisdagar klockan 9:30 - 11:10 i så fall. Om någon skulle ha extremt mycket emot den idén får ni säga till annars gör vi så.
Har ni tips på förkylningskurer emottages sådana tacksamt. Jag tycker väldigt illa om att vara förkyld. Fick nog en spansk variant den här gången.

Segt

Praktiken går sådär, finns inte så mycket att göra. Igår hade vi inga patienter alls. Vi hade en utskrivning, men där fick inte jag vara med för det var en patient med MRSA. Vi studenter får inte lov att gå in där pga smitta, om vi blir smittade så täcker inte vår försäkring det.

Var på en föreläsing där det handla om misshandel och incest, där dem berätta att deras yngsta patient som dem haft var 3 dagar gammal och deras äldsta var 89 år som blivit våldtagen av sitt barnbarns barn... Hur SJUKT är det, fattar mig inte på människor!!!!

24 september 2008

OTÄCKT

Idag hände det något väldigt jobbigt. En liten bebis kom kommer från neonatal (förtidigt födda)var inne hos oss pga ett RS-virus. När vuxna får ett Rs-virus så är det som en vanlig förkylning men i och med att den här bebisen är så liten så påverkades han väldigt mycket. Han hade svårt med andningen så han fick ha syrgas. Det var bara för otäckt att se den lilla 3-månaders bebisen som bara väger 3,9 kg med apparater och slangar över hela sig. Mycket otäckt. Senare tog ett prov som visade att inte allt var som det ska, syrehalten var låg och en massa annat. Plötsligt så blev det action. Narkos, läkare, överläkare, sjuksköterskor, barn sköterskor det var fullt det lilla barnet skulle flyttas till akuten snabbt. Barnet skulle intruberas(ett rör förs in i luftstrupen för att få fri luftväg) och senare flyttades han till IVA (intensiv vårdasavdelningen). Det var riktigt jobbigt, att bara se mamman inte kunna göra något Hon klarade inte av att se sitt barn kanske ta sina sista andetag. Som tur gick det bra, när han var inne på vår avdelning i allafall. jag hoppas verkligen att det går bra för honom.




Senare på dagen var vi på föreläsning där jag träffade japp, weese, kåhh och Sabina. Föreläsningen var om misshandel, barn misshandel. Det var typ hur man
ska handla vid misstanke av misshandel, vem man ska ringa och vad man ska säga mm. Det kanske var intressant men jag höll på och somna för det tog sååå lång tid. Annars har det gått jätte bra.



hej idag så fick jag assistera och det var roligt. jag fick lära mig hur man skriver in i statuset. Hur många tänder man har och inte har det var roligt som bara den !!!!!!!!!!!!!!

Haajj ses :)

Åsa tillbaka i stan

Hej på er alla! Riktigt kul att läsa era praktikinlägg. I Madrid hittade jag en allmän dator i hotellreceptionen som jag lyckades logga in mig på, utan å, ä och ö som ni säkert märkte :) Kan meddela att Madrid är en helt fantastisk stad på alla sätt med otroligt trevliga människor. Det var helt klart en av de bättre resorna jag har gjort! Dessutom fick jag ju se min idol och det spanska tennislaget slå USA med 4-1 i matcher. Jag hejade tillsammans med 22000 spanjorer på läktarna - en magisk upplevelse. Här är en bild jag tog på "Rafa" när han lyfts upp av lagkamraterna efter hans sista match.
Dags för nytt utseende på bloggen snart, eller vad säger ni? Kom gärna med förslag.

hallo hallo:)

de enda jag vill säga att jag trivs jätte bra. nu har min handledare fått två andra praktikanter, en är från vuxen utbildningen från vårt skola Rönnen och den andra praktikanten är från helsingborg, vi blev för många... men jag klarar mig jag är nästa med alla personalen i klininken.. jag lär mig nya saker hela tiden.. men det svåra är att kunna instrumentens namn, alla instrumenten är nästa likadana och alla har olika namn.. jag får panik!! men för övrigt så går allt super:)
önskar att hela klassen trivs i sina apu-platser:)
ha det gott!!

Coloskopi!

Har jobbat två kvällar i rad och äntligen kom onsdagen för att stanna lite hemma, annars har det gått bra har varit med en lite pojke i 4årsålder på coloskopi(en undersökning där man undersöker tarmen med hjälp av en slang med kamera(slangen förs då in via ändtarmsöppning), och ett datachips som överför bilder av tarmens inre till en bilskärm) pojken fick blod i avföring så då fick läkaren ta bort den lilla så kallad "extrahud"(Polypen) som gjorde att han fick blod i avföring med hjälp av en ljusstake(bränna den extrahuden med hjälp av ljusstake. Polypen skickas då för mikroskopisk undersökning.

Coloskopi:

laxeringsmedel- medel som tömmer tarmens innehåll måste tas dagen innan undersökning eller samma dag på morgonen.

salva- är en bedövningsmedel man får innan undersökning då man ligger på en brist medan läkaren för in coloskopet genom ändtarmenöppningen.

Luft och vätska- förs in under undersökning så att det som undersöks framträder tydligare, samt spruta in vatten så att mindre avföringsrester sköljs bort

22 september 2008

Rebirth.

Hallåhej.

Var första dagen på praktiken idag, lagom knäckande att gå upp när klockan bara står på 05.10. Gjorde ont i hjärtat, haha. :(

Fick inte göra speciellt mycket, mest svansa omkring. Blev ganska besviken på att det inte är barn så som jag hade tänkt mig, är en hel del som inte är många år yngre än mig. Jag kände mig lika obekväm som dom gjorde, yeey.. Har iallafall fått ett schema som är lätt att komma ihåg, typ jobba morgon tre dagar, sen en kväll. Veckan efter är det tvärtom, kväll tre dagar och en morgon. Är patetiskt lycklig för att jag inte kommer jobba helger, ever. Löjligt skönt.

Uppskattar fortfarande allt stöd jag fått, ni som funnits där är så himla fina. Tack!

Annars har jag bara två låtar som jag vill rekommendera vansinnigt starkt,

Skillet - Last night
.
Skillet - Rebirth.

Allt för mig,
hajdo!

Hej Allihopa

hoppas allt har gått bra med era apu-platser:). det har hänt mycket här i vår blogg jag har inte kollat sedan förra söndag har varit sjuk och datorn funka inte, men nu är jag här igen...
min apu i folk tandvården i rosengård, jag trivs jätte bra. det är mycket fint ställe och arbeta på jag slipper kvällar och helger och det är jätte skönt...:) jag har en trevlig handledare och snälla arbets kolleger. jag har inte varit med om så mycket, jag fick mest vara med i behandlings rummen, kollat hur steril rummet ser ut, skickat hem kallelser för undersökning. handledare sa att det kommer bli mer och göra under andra veckorna. jag hoppas verkligen att det ska gå bra..
ha det bra allihopa..

Praktiken

Trodde praktiken skulle vara skitbra osv, men när jag fick mina arbetstider blev allt bara skit. Jobbar nästan bara kväll, har bara en ledig helg, har kanske 4 dagar ledigt på 6 veckor. Min handledare jobbar deltid och för att ja ska kunna komma upp i rätt antal timmar så måste jag jobba på dem lediga dagarna. Mhm skitkul....
hej alla hoppas ni har det bra på er apu, jag måste få säga att jag har det jättebra och trivs där faktist, har inte haft tid och skriva här har varit på praktiken nu hela helgen ska dit nu klockan tolv igen och allvarligt talat så glömde jag bort bloggen helt i typ så 4 dagar har jag inte alls tänkt på det men kom på det nu så tänkte måste skriva lite, men iallafall så hoppas jag att du har det bra där nere Åsa och alla ni andra på er apu :)

21 september 2008

Äntligen

Lite roligare att vara på praktiken nu. Känns dumt att säga det men vi har fått fler patienter idag vilket är bra för mig men sämre för andra Det var en alldeles bra dag idag hände inget speciellt med vi hade något att göra iallafall annars bara satt vi där och hade inget att göra. Är ledig imorgon :)

20 september 2008

Allt bra i Madrid

Hola chicas!
Det var for nagra veckor sedan ett plan stortade i Madrid. Allt ar bra med mig, men tack for att ni tanker pa mig. Som ni ser finns inte svenska bokstaver pa det spanska tangentbordet, men ni fattar nog anda. Madrid ar en helt fantstisk stad och jag har sett min idol spela tennis och imrogon far jag se honom igen. Har tagit nagra bilder ocksa med min zooom. :) Hoppas allt ar bra med er. Kampa pa med praktiken sa ses vi pa torsdag om inte annat. KRAM!

19 september 2008

NEJ

Shit anomym säg inte så fan... Nej asså den artikeln på aftonbladet är den gammla kraschen som de bara har tagit upp igen väll...? Hur som helst får vi hoppas att Åsa loggar in och skriver till oss så vi vet att allt är bra med henne

Shitt

Åsa åkte till madrid va ??, har ni hört att ett plan störta där igår tror jag det var. Jag hoppas verkligen inte att Åsa var på det planet fan :(:( skit många dog och resten är på sjukhus.
Åsa fan jag hoppas verkligen inte att du var på det planet!

Hellu

Idag så är jag hemma och e sjuk. Så att jag gick inte till min praktik idag. Jag är väldigt förkyld och jag misstänker faktiskt att jag har halsfluss. Jag kunde ha gått till min apu men jag vill inte smitta dem små barnen som redan är sjuka och min handledare kommer ändå och skicka hem mig. Men jag får hoppas på att jag blir frisk tills på måndag för att gå till praktiken. Icke bra och vara borta länge från praktiken.

Undrar vad Åsa gör nu i madrid.. hon skulle väl till madrid.. eller? Men undra vad hon gör hoppas hon har det roligt.
ses kompis!!

Tack o hej leverpastej!!!

Ny Dag

Ska börja röra på mig snart ska ner till min apu. Hoppas vi har fler patienter idag, känns lite taskigt att säga så precis som om att jag vill att någon ska bli sjuk men det är välldigt dött när det inte finns några patienter :(

18 september 2008

Tråkigt!!

Har tråkigt just nu. Fick sluta psykatri lektionen efter det hemska provet som var 6 jobbiga frågor som man skulle utveckla ordentligt.
Väntar bara nu att klockan blir tio över tolv så att jag kan ha alternativ medicin och matematik b.
Vill bara hem och vila är så trött. Ska senare träffa en kompis och diskutera projekt för trean. Ska nämligen göra det med en tjej från en annan klass. Hoppas det går bra :)

Imorgon är det i alla fall fredag, längtar. Men längtar nog mest till nästa helg för då ska jag åka till stockholm. Så kul det kommer bli. Har inte varit utomlands i år har bara jobbat så det blir nog min semester för i år att åka upp till stockholm.

Ha det så bra allesammans!
Chingeling ..

17 september 2008

Hallåja!

Skola imorgon, måste säga att jag ser mer fram emot det än att gå till den jävla praktiken som är stentråkig. Wellwell, angående klassresan så hoppas man ju verkligen att det blir av. Bidrar alla med något litet så blir det säkert hur bra som helst - hoppas man iaf!
Come on girls, we can make it work :p
Idag så jag en kvinna som skrek jättemycket på sin lilla dotter för dottern råkade tappa sin klämma på golvet så gick min kära mamma fram och sa att hon inte borde skrika så.. Hahaha :) duktigt mamma duktig! Nä men seriöst, mamman verkade helt bäng i huvudet.

Adios!
Du jobbar som volontär på ett barnhem som ligger i närheten av Ghanas andra största stad Khumasi. Du kan välja emllan att jobba på barnavdelningen på St. Joseph Chatolic Hospital. Arbetsuppgifterna är många: allt från att byta och mata de minsta till att leka med de äldre och kanske även hjälpa till med läxor.

Tjuuuuuuuuboooppp.

Tjenaa :)

Idag har det var en tråkig och lång dag, har inte kännt mig så piggt precis, kanske därför?
Men framåt kvällen ändrades min attityd då jag var tvungen att ladda inför kvällens träning, på med "Pokerfacet" och sen bar det av. Tog syrran med mig, dumt eftersom hon typ är 20 kg lättare och flög runt på hela golvet då jag slogs och sparkades.
Ki-box är nog mer rätt träning för mig då jag får ut mina aggressioner där och samtidigt tycker jag att det är en kul grej som däremot får mig att känna mig som en levande människa, får ju faktiskt träningsvärk som är ett tecken på att man tagit i för Kung och Fosterland haha :)
Nu är jag så pass trött att jag inte vet vad jag ska göra, gjort klart alla min uppgifter, har nu tomma händer och kan göra vad jag vill.
Imorgon skall jag och Martina intervjuva en politiker i Kirsebergsstadsdel som vi fått som uppgift av samhällsläraren samt skall vi intervjuva hennes syster som vi fick i uppgift av vår social omsorgs lärare. Det positiva imorgon är att det både är fredag, helg och att vi inte har lektion till klockan tre på eftermiddagen som vi borde, så jag ska vara glad hela dagen imorgon.

Peace out.

Tjuuuuuuuuboooppp.

Tjenaa :)

Idag har det var en tråkig och lång dag, har inte kännt mig så piggt precis, kanske därför?
Men framåt kvällen ändrades min attityd då jag var tvungen att ladda inför kvällens träning, på med "Pokerfacet" och sen bar det av. Tog syrran med mig, dumt eftersom hon typ är 20 kg lättare och flög runt på hela golvet då jag slogs och sparkades.
Ki-box är nog mer rätt träning för mig då jag får ut mina aggressioner där och samtidigt tycker jag att det är en kul grej som däremot får mig att känna mig som en levande människa, får ju faktiskt träningsvärk som är ett tecken på att man tagit i för Kung och Fosterland haha :)
Nu är jag så pass trött att jag inte vet vad jag ska göra, gjort klart alla min uppgifter, har nu tomma händer och kan göra vad jag vill.
Imorgon skall jag och Martina intervjuva en politiker i Kirsebergsstadsdel som vi fått som uppgift av samhällsläraren samt skall vi intervjuva hennes syster som vi fick i uppgift av vår social omsorgs lärare. Det positiva imorgon är att det både är fredag, helg och att vi inte har lektion till klockan tre på eftermiddagen som vi borde, så jag ska vara glad hela dagen imorgon.

Peace out.

Hallå.


Jag måste bara säga att idag när jag var påväg till praktiken stötte jag på ÅSA, hon sken starkare än SOLEN.. Kanske för att hon snart ska få se FEDERER NADAL.. ;) Dräggla inte mycket Åsa, då kanske han inte hälsar haha. + Hälsa Real MADRID från mig !

HALAAAAA MADRID!

Siempre Madrid!

G'day mate.

Hallå, ni får gärna skriva vad ni tycker och tänker om mitt tidigare inlägg. Om ni inte är nöjda, engagera er själva och leta fram något som intresserar er. Ingen har sagt om det låter bra eller om ni är sugna på att följa med. Vill bara ha koll på typ hur många som är intresserade.


HASTA LA VISTA, DUDES!

TJAAAAAA!!

Shuli hejsan!!

Fy fan vad jag har missat under dem 2 dagarna. Vad ni hinner o skriva så mycket. Jag fick gå tillbaka till dem äldre inläggen och läsa exakt vart ända inlägg. Man börja faktiskt sakna bloggen. Man har vant sig nu vid att läsa andras inlägg och själv skriva något och dela med sig.

Fan vad kul att ni har kommit igång med resan och studenten. De va bra nyheter. Vi får hålla tummarna och hoppas på att allt ska gå bra!!!

Min praktik har varit bra och kul... vi har så konstiga fall på barnmedecinen alltså jag blev helt POFF!! Där jag jobbar är det mesta utredningar på sjukdommarna. Tänk att vi har barn som är okänt kön.. o det är så synd. Och det är mer synd om föräldrarna. Jaja.. de va allt jag hade o säga .. ses senare kompis!! ;)

Tack o hej leverpastej!!!!!!!

Underbara barn.

Första dagen på min praktik var bra, även om jag inte visste hur jag skulle reagera när jag kom dit.
Allt var helt annorlunda än vad jag hade förväntat mig. Jag trodde att det skulle vara fler barn där, men det var bara tre stycken där och det är det hela tiden.
Barnen är de gladaste barnen som jag någonsin träffat trots att dem är sjuka. De leker och skrattar så mycket att jag nästan undrar; hur barn som är så sjuka kan vara så lyckliga? Men jag känner att jag inte riktigt klarar av detta. Redan första dagen fick jag så mycket värk att jag varken kunde stå, sitta eller ligga. Men det börjar gå över. Men jag kan dock inte sluta tänka på hur fel detta egentligen är, då barn inte skall vara sjuka. De är barn, och det gör så ont att tänka på hur mycket fördomar och kränkande personer de kommer att få stå ut med i livet.
De är ju precis som vi andra..

Åsa till Spanien för att se Rafa

Imorgon är jag bara på skolan i en timme på morgonen, sedan är jag på väg till Madrid för att bland annat se den här snygge och målmedvetne mannen spela tennis! Nr 1 på tennisens världsranking: Rafael Nadal - min idol! Jag gillar honom för att han kämpar på varje boll även om läget ser hopplöst ut. Jag gillar honom för att han har en sådan sportslig inställning och för att han alltid berömmer sina motspelare oavsett om han vinner eller om han förlorar. Och jag gillar honom för att han är så fantastiskt snygg! ;)
Hur jag ska klara mig i Madrid utan bloggen vet jag inte helt säkert. Går jag förbi ett Internetcafé måste jag nog bara logga in mig.. Är tillbaka på måndag kväll. Var aktiva i bloggen tills dess, promise?! Nos vemos! (fråga Tamii vad det betyder om ni inte vet) Jag har tränat på min spanska hela sommaren. Reserapport + bilder följer senare. Ni vet var.

Sitter på min praktik

En välldigt död dag idag. Har inte speciellt kul. Har inget att göra endast 2 patienter. En har smittrisk så jag kan ej gå in till honom och den andra behöver ingen hjälp. Och de värsta är att de anställda har arbetsträff.. Sitter här med en ssk studerande....Välldigt dödt
MASSAGE:
--
gör spända muskler mjuka och elastiska
--
ökar blodcirkulationen i musklerna
--
ökar lymfcirkulationen
--
stärker immunförsvaret
--
har en avslappnande effekt på kroppen
--
ger en djupare och lugnare andning
--
ökar utsöndringen av vätska och restprodukter
--
ger en ökad kroppskännedom
--
motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad
--
har god effekt på träningsvärk
--
motverkar spänningar vid smärttillstånd
--
motverkar stress
--
har en lugnande effekt på nervsystemet
--
ökar vår koncentrationsförmåga
--
ökar kroppens allmänna välbefinnande

Hej på er alla!

Idag är jag ledig fån min praktik, de senare två dagar har varit rätt så Okej och så fick jag redan en läxa från min handledare eftersom jag borde inte ha ledigt idag för att hon ska på en kurs men men så blev det. Läxan var om 2 ord eller rätt sagt sjukdomar som hon ville jag skulle kunna till på fredag de var Pyelonefrit och thalassemi eftersom det ofta inläggs patienter/barn med dess sjukdomar. Nu fick jag reda på att Pyelonefrit va en infektion i njuren då man får hög feber,bakterier i urinen och svårigheter att kissa och att thalassemi va en form av blodbrist man kan få p.g.a nedsatt produktion eller förändrad byggnad av det röda blodfärg ämnet. Det är lite tråkiga sjukdomar barn får som inläggas på sjukhuset förresten är vi nu( jag och min handledare) inne på dagvården ett tag sen ska vi till barnavdelningen 3. Inne på dagvården ser man bara barn (sjuka) som ofta kommer och går trist för de!! Och igår har jag varit med om en 2åring pojke som skulle göra LP(lumbalpunktion) han var i narkos och både jag och min handledare var där inne med honom det kändes obehagligt att se den vätska rinna ut på det sättet, med en tjock nål från ryggen på den lilla pojken./Farah

Första.

Godkväll.

Alla skriver massa om sina praktiker ser jag, tänker dock inte jag göra. Har inte varit på min och frågan är om jag kommer gå alls denna veckan. Har öroninflammation, patetiskt ont i halsen och mina ögon är bara kletiga. Skithärligt.

Igår sög röv. Idag suger röv. Imorgon kommer suga röv. Hela livet är uppochner och jag vill mest lägga mig under ett jävla bord och dö. (Jag och Henke har gjort slut, för er som undrar.)
Vill däremot gärna säga tack till alla er som brytt sig, betyder sjukt mycket..

Klockan är halv två och jag borde sova. Men tankarna jagar mig och jag vill inte.
Hoppas allt är bra med er och att ni trivs.
// Emma.

G'day mate.

Ursäkta att jag skriver detta inlägg så sent, men jag som aldrig brukar vara på datan har faktiskt suttit här sen innan sex och skrivit kommentarer och plus har jag forskat lite om min och Fb3:s plan.

Detta var det billigaste jag kom fram till:

Alternativ 1: 2 veckor i Ghana, 1 vecka jobb på barnhem, 1 vecka resa runt överallt. 6900:- + flyg tillkommer 2/2-09 dit och 16/2-09 tillbaka: 6400:- tillsammans = 13300:-
I priset ingår: Litteratur, visum, mat, boende, volentärplats, intreäden och transporter till de ställena vi ska till inkl. besöken. Som jag skrev innan kostar flyget 6900:-

Alternativ 2: 2 veckors praktik på barnhem sen hem mot Sverige. 5500:- + flyg och det som står i det som ingår förutom besöken på ställena och de transporter som görs till ställena. = 11900:-

Det fanns många andra allternativ som tex till Thailand, till Kina och Indien, men som sagt var detta billigast och jag hoppas att jag ska fixa pengar till detta genom fonder och andra företag som kan sponsra oss. Väldigt svårt att hitta på nätet, men jag ger inte upp! Jag har sammanlagt räknat ihop att vi skulle behöva en summa kring 125 000 kr om vi skulle bli ca. 10 st som ska med.

Om ni undrar något skriv.

Hasta la vista, dudes.

16 september 2008

Sådärja! Tänkte mig inte för :p ändrat och klart no harm done haha
Varför kom inte mina kommentarer med som jag skrev runt sex tiden. Asså jag får feta spel nu, inget funkar med mig fan!

G'day mate.

Hej. Har inte mycket att säga, utan ni läser den nya Viceordförandens inlägg (H) haha.

Hasta la vista, dudes.
då är det första dagen på min praktikplats får se hur det går:) alla andra har lyckats bra än så länge hoppas det blir så för mig med.
Praktiken idag - SÖG fett ös! Alltså nä, det värsta jag har varit med om på länge måste jag säga.. Har hellre lektion med vår mentor förstår ni tjejer.. VÅR MENTOR?! De extremt tråkigt. Buuuuuuuuuhu!
Hoppas verkligen denhär klassresan blir av, vafan tjejer kom igen vi får engagera oss hela högen inklusive mig själv det hade verkligen varit kul de fan vårt sista år! :)
Hur går det i skolan Åsa, tomt utan oss? :p

bajbaj

Flitigt bloggande

Idag träffade jag på mik-mik som hade noterat att jag är inne på bloggen VÄLDIGT ofta. Det är en helt riktig iakttagelse. Jag är mycket intresserad av bloggen och alla spännande inlägg som poppar upp i den. Bloggen får räknas som en av mina bättre idéer, eller vad säger ni?! :)
Det låter som om flera har det bra på praktiken vilket är skönt att höra. Blir lite orolig för er som inte har skrivit.. hur har ni det? Curious minds want to know...

hmm

Andra dagen på praktiken rätt okej faktiskt, inga större bekymmer hittills, har druckit riktigt mycket kaffe idag så just nu är jag väldigt pigg haha. Vi fick in två nya patienter idag rätt kul o se hur allt de går till :D. Aja vi får se hur morgon dagen blir kanske lika mycket stress som idag. Ont i benen har man ju värsta träningsvärken hahaha.

Första praktik dagen

Idag var min förrsta dag på praktiken som jag har på almän psykiatriska avdelnignen. Igår hade jag ledigt och var där bara för att hämta schema. När jag väntade på min handledare så sa en annan personal till mig att han är en ung man bara 25 och mörk, och med en ;) i slutet av meningen. Första gången jag hade en manlig handledare och en så ung. Mycket trevlig pojke, tror han var turk. Det var inte alls som jag trodde att det skulle vara. Trode att alla patienter skulle vara mera "psyko" men de var rättså normala men med riktigt stora problem i livet. Kommer nog aldrig klaga fler ggr i hela mitt liv, mina små problem är inget jämfört med deras. Det hände knappt något och fanns inget och göra så jag la pussel med en patient hela dagen:P skulle sluta klockan 17.00 men min snälla handledare släppte mig redan kl 15.00. Han ville släppa mig tidigare men sa att de andra i personalem klaga då för att jag ska gå efter hans schema. Tack gode gud att jag inte fick nån annan handledare på avdelnigngen, för hela högen är riktiga satkärringar.

15 september 2008

Don't mess with me.


Ensamheten is the one and only, and it's always there for me.
Alla sömlösa nätter jag minns som var så långa, tänkte på minnen och allt som var så många. Jag vill inse att den tiden är över, men det är någons speciella stöd jag behöver. Jag ljuger för mig själv och för alla andra, jag har egentligen bara mig själv och klandra. Än idag har jag inte förstått, att han sa det i luren att det var slut för gott.

Jag skrev denna dikten, som är långt ifrån färdig, några veckor efter att det hade tagit slut. Jag minns att jag lyssnade på våran låt, tårarna bara rann, när jag kom till nuvarande diktens sista mening kunde jag verkligen inte fortsätta. Det tog lång tid att inse att den tiden var över, men bättre sent än aldrig. Nu idag känner jag att jag borde avsluta dikten så att jag kan fortsätta, leva vidare. Visst kommer han alltid ha en plats långt där inne, men nu blir han längre inget hinder för min väg, min väg till lycka. Det tog lång tid att inse att den tiden var över, men bättre sent än aldrig.

Love is like a war; easy to start, hard to end and impossible to forget.

G'day mate, första dagen på praktejk.

Tjabbahallå :)

Jag hade varit väldigt nervös inför praktik, hade inte kunnat somna och när jag väl gjorde det så var det nästan dags att vakna igen..
Tog såklart min lilla silvriga golf till min praktik, värsta köerna förfan, trodde inte jag skulle hinna, men jag hann :). Ställde bilen på en sån parkering där man betalar, trodde det skulle kosta 5 kr/tim, men nä, såklart rånade den mig på 90kr. 15kr/tim, hallå ?!
"Sprang" så smått till byggnaden där jag skulle vara, tog ett blås samtidigt som jag väntade på Fb3, hon kom aldrig så jag beslöt mig för att vänta där inne. Var väldigt kyligt i morse måste jag säga. Nästan halv 9, då vi skulle börja, kom hon. Hon ville verkligen inte vara där. MEN DU HAR FAN TUR NU, KOLLA BARA PÅ DIN HANDLEDARE JÄMFÖRT MED MIN HAHA.
Dagen bestod mest av att vara som en svans på handledaren och följa med på allting och bli visad runt. Hände inte så mycket speciellt, utan det var ganska dött, men mer action väntar säkert ;)
Imorgon är det en helt ny dag, men ingen praktik utan en heldag med skolans utvalda elevrådsrepresentanter wieeee, eller inte. Ska inte klaga, de bjuder faktiskt på mat :) inte speciellt god, men ändå.. Får se vem som blir den nya ordföranden.

Ajde, ha det fett alla och lycka till med era praktiker :)

Hasta la vista, dudes.

Kommentarer till skrivuppgift 1

Jag har nu skrivit kommentarer till er första skrivuppgift. Hoppas att jag inte har missat att kommentera någons inlägg - säg till i så fall! Generellt kan sägas att ni alla har skrivit personliga, intressanta och kloka inlägg. I vissa fall blev jag faktiskt rörd när jag läste dem! Det här bådar gott inför framtiden. Nu kan jag ge er mer avancerade uppgifter :)
Kul att ni skriver om hur det går på praktiken. Jag är nyfiken på vad som händer där ute så berätta gärna, men var noga med sekretessen och allmänna etiska regler som vi pratade om i fredags.
Första dagen på praktiken

- var inte sådär jättekul. Fick ju se en del saker som inte var så fina och kolla på men historierna min handledare berätta om var intressant :p helt ok schema men denna praktiken verkar inte vara så bra som mina andra gånger när jag har haft tur med både schema och handledare, fan!

hoppas det går bra för er andra! :)

The first and the best day!!

Idag var jag såååå nervös att jag skulle få en kass handledare. Men det fick jag inte!! :D
Och jag är jätte glad för de. Men jag hoppas på att mitt schema blir också lika bra som min handledare :P:P Jag va där i 2 timmar och sen fick jag gå iväg.. hon visade mig runt och hälsade på patienterna. Dem var såååå kära patienterna. Hoppas på att dem verkligen blir frisk igen!!! Och vi hörs senare kära folk ;)!!!

Tack o hej leverpastej

Första dagen :)

Min första dag var super. Jag började kl. 11.15 och kl 11.27 hade jag slutat. Min handledare visade mig runt i avdelningen och sen gav hon mig shemat :)

14 september 2008

Ångest

Fan!! alltså har verkligen ingen lust att praktisera imor redan första dagen så börjar man kl 7 på morgonen. Fan riktig ångest som jag läste i ett annat inlägg (vissa gånger går man hellre i skolan än praktiken) och 6 veckor ohh herre gud alltså. Aja det är väll bara o bita ihop och fortsätta. :(

Kååh:s inlägg (via mail)

Att gå i skolan är en del i livet som de flesta genomgår. Grundskolan är obligatorisk sedan kommer gymnasiet som inte är det. Efter att jag hade slutat nian så gick jag på simning, tränade 11 gånger i veckan och hade inte ens någon lust att börja gymnasiet. Jag har dock alltid velat jobba med människor och hjälpa dem på alla möjliga sätt. Då jag sa till mina föräldrar att jag ville gå på omvårdnadsprogrammet tyckte de att jag inte var riktigt klok i huvudet. De ville istället att jag skulle gå på natur och utbilda mig till läkare. På mina föräldrars önskan började jag därför på St:Petri där jag gick ett år; ett år fyllt av kaos. Jag tänkte att jag skulle göra mina föräldrar stolta och visa att jag kunde uppnå de krav som ställdes på mig men efter ett tag hade jag ingen ork eller studiemotivation vilket resulterade i ett bortkastat år. En dag sa jag till mina föräldrar att det var mitt liv och att jag ville göra det som jag tyckte om och gick min egen väg. De var inte speciellt glada och jag förstod att de var besvikna på mig. Men den 21:a augusti 2006 började jag på omvårdnadsprogrammet där jag går idag. När jag fick mitt ansökningsresultat någon gång i juli så hade jag många skrämmande tankar om omvårdnadsprogrammet, vilka folk som gick där, hur lärarna var och det som var mest skrämmande var om jag skulle klara av pressen från mina föräldrar om att kunna göra dem stolta. Alla hade sagt att det var en lätt linje och att det inte var som på de andra linjerna i Malmö. De hade däremot helt fel. Denna linje ger en mycket mer livserfarenheter, många intressanta ämnen som är roliga, folket är helt okej och lärarna kan vi diskutera någon annan gång. Istället för att vi sitter och lär oss om FysikB och andra "onödiga" ämnen som man inte får ut något av i livet och som man glömmer direkt efter ett prov så lär vi oss om barn, sjukdomar, anatomi, fysiologi och annat som man kan ta med sig vidare i livet och som man inte glömmer. Att gå ettan och tvåan var tufft, många prov, många byten av lärare, katastrofala scheman, som vilket gymnasieprogram som helst i princip. Man kämpade, satt uppe till tidigt på morgonen, pluggade dagen innan provet, bråkade med en del lärare, men allt detta hör enligt mig hemma i gymnasievärlden. Under min skolgång här på omvårdnadsprogrammet har jag lärt mig mycket som jag aldrig kommer att glömma; bara en del saker där lärarna inte har gett sin själ på att försöka lära ut till oss utan bara gett en massa skrivningar och gått igenom på tavlan utan att ens bry sig om man har förstått eller inte. Visst kan man inte komma ihåg allt men det som verkligen har intresserat mig och där lärarna har kämpat för att förmedla kunskaper till oss är vad jag kommer att bära med mig för alltid. Att gå i skolan kanske inte alltid är så kul, men även om det kan vara tufft ibland så ska man ändå fortsätta kämpa för att få ett så bra liv som möjligt och förverkliga sina drömmar. Jag hoppas att jag får ett bra sista år här på omvårdnadsprogrammet, förverkligar mina drömmar och går min egen väg.

FAN

Jag får inte in mit inlägg ÅSA HAR DU MAIL

Skrivuppgift nr 1

Nu har det gått två år sen jag började på omvårdnadsprogrammet. Det har gått väldigt fort och jag undrar ibland ifall jag har tagit till mig av det jag har lärt mig. Ja, jag tror jag har gjort det i alla fall det mesta. Från början var det väldigt svårt att bestämma sig vilka kurser man skulle välja för man vill alltid praktisera på rätt ett bra ställe och att den praktiken kan utnyttjas i framtiden. Till slut valde jag social psykiatri och socialt behandlingsarbete det var nog det ändå alternativet jag kunde välja för dem andra kurserna verkade så ointressanta. Praktikerna jag hart gjort där har gjort att jag är mer förståelse för dem människor som har psykiska problem. Nu ser jag dem på ett annorlunda sett. Nu i trean har jag valt att inrikta mig mer inom psykiatri och kommer praktisera på psykiatri avdelningen. Jag ser väldigt mycket fram emot det och hoppas att jag kommer ”trivas”, fast att det kommer kännas psykiskt jobbigt.

Jag har ändå lärt mig rätt så mycket under åren som sjukdomar och behandlingar. Vad man ska göra vid olika behov och vid akut behov. HLR kan man verkligen ha nytta till i vardagen. Det är bra att vi har varit ute på praktik för då lär man sig mer och man kan se allt istället för att sitta i en bänk i skolan och lyssna lärarnas erfarenheter.

Det dåliga som har hänt under skolåren är att vi har bytt vissa lärare i olika ämnen och det har gjort att man måste ha ansträngt sig mer än vad man borde för att bevisa att man är duktig.

Jag kommer ha mycket nytta om det jag har läst i omvårdnadsprogrammet i framtiden. Jag kan få möjlighet till jobb medans jag pluggar och efter gymnasiet. Man har verkligen också utvecklats som person i gymnasiet. Jag har gjort stora framsteg i dem kurserna som jag inte trodde jag skulle klara av. Det är det positiva.

Nu när man går i sista året så tänker man mer annorlunda än förr, för att nu vet man ungefär vad man ska bli och man vet hur man ligger till i livet.

Mina år i rönnensgymnasium (SVENSKA B)

Min stora sister gick i omvårdnadsprogramet och hon trivdes där men de va inte därför jag valde denna programet utan jag uppväxte med äldre och när jag blev äldre insåg jag att äldre varen del av mig och man ska alrig glömma att nån gång i tiden kommer alla människor bli gamla och kommer behöva andras hjälp och kanske med allt också. Första året i etten hände många nya saker men de va roligt samtidigt som de va stressigt och allt gick för fort de tog en tid tills man slapp stresset. Man lärde sig massor med saker som man kunde ta nytta av och som kommer behövas i framtiden. Varje gång jag hjälpte en gammal människa blir jag glad för då vet man att man har i alla fall gjort något bra i sitt liv och man ska alltid vara bra mot dom så som man är med sina föräldrar som kommer också hamna i denna situationen. Redan i tvåan har man lärt sig mycket från ettan och i tvåen utvecklades man mer och mer genom många saker te.x praktiken vi hade i ettan på ett äldreboende och praktiken vi hade i tvåen på sjukhuset och all böcker som man läste och fick i sig mycket och våra duktiga läraren som lärde oss saker som värderar med guld och vi kommer verkligen sakna dom när vi tar studenten men dom kommer alltid finnas i vårt hjärta. Jag valde sjukvård i tvåan och nu har jag valt barn och ungdomsjukvård och de kommer bli mycket spännande och intressant. Imorn är de första dagen i vårt praktik och de kommer vara 6 veckor som jag tror kommer bli underbara veckor. För min del sål lär jag mig mycket i praktiken, efter man har tagit de teoretiska så vill man också göra de praktiska och de kommer göra saken allt roligare. I vår skola handlar de inte bara om äldre utan man lär sig om kosten som man behöver i sin vardagliga livet och bildlektioner och idrott har man i två år som behövs för god hälsa. Svenska och englska som är två av de viktigaste ämnen de är alltid bra att uttveckla språket. Mate är också viktig som man behöver och lär sig massor av och nu läser jag mate B vilket hanldar om ekvatinoer och här gäller de kämpa annu mer. Medicinsk Grundkurs, vård och omsorg, omvårdnad är grunden i omvårdnadsprogramet, dessa kurser är väldigt bra och man villl bara lära sig mer varje gång man lär sig något nytt man känner sig duktig och kan mycket som borde kunna sen innan.
Jag har allltid velat bli barnmorska för jag älskar barn jätte mycket.Därför måste jag studera i högskolan 3 år och sen 1½ år för utbilda sig till barnmorska. Jag hoppas att alla väljer ett rätt val när man ska börja gymnasiet och tänka efter om de är de man verkligen vill bli för om man inte tycker om de man har valt så kommer de aldrig bli roligt och man ska alltid ha nytta av de man gör och få massor med goda erfarenhet som man kommer alltid att behålla med sig livet ut.
Nu har jag inte mycket kvar att säga förutom jag hoppas på de bäste i sista året i gymnasiet och önskar lycka till för alla som stuterar och har ett mål i livet.

För att undvika förvirring...

Som sagt - ni skriver jättebra! Jag har redan gråtit flera gånger när jag läser era inlägg. Men jag har ju bra kontakt med mitt känsloliv, som bekant. Kul att ni hittar bilder till era inlägg också. Om jag inte ska bli helt förvirrad över vem som har skrivit vad så måste ni behålla era nuvarande blogg-namn tills jag har bedömt den första uppgiften, ok? Lycka till nu på praktiken och glöm inte att kommentera minst ett annat inlägg.

KOM IGEN!!

SKYNDA PÅ INNAN KL.22.00!!
Arnnas så börjar vi och springa.. då hinner ni inte oss och förlorar!

De var bara lite uppmuntring :P:P

SvenskaB uppgift

Hallåja, då ska man göra uppgiften på en söndag kl 19.30 wiie!

Mina tankar om detta program jag valt är si och så faktiskt. När jag sökte hit så var det myckte pga många sa "det är lätt" - det är det inte. Det trodde jag också i början, men redan i 1:an visade det sig inte vara lätt alls. Man ska då kunna alla sjukdomar, mediciner, hela kroppen in och ut från topp till då och massa andra saker som jag inte kommer ihåg. Ibland är jag rädd för det känns som jag är den ända i klassen som inte förstår något, som tänker "jaha.. och nu då? jag kommer inte ihåg hälften ens hur ska jag klara mig sen efter gymnasiet"? Jag tänker så ofta och jag tänker ofta på att jag gjorde fel som valde denna linjen överhuvudtaget. I 2:an hade jag mina funderingar på vad gör jag här - vill jag verkligen vara här?
Jag har lärt mig mycket det kan jag inte ljuga om men om jag ska vara ärlig så har jag glömt bort hälften, om inte mer tillochmed. Det finns säkert massa saker jag kommer ha användning av som tex vad man ska göra ifall man har feber (fast det visste jag innan också, typ...) hur man går till väga ifall man ska göra hjärt och lungräddning tex. Det som varit roligast under alla åren är nog praktiken för det har inte varit lika jobbigt, eller det tycker inte jag iaf eftersom jag har alltid haft tur med handledare, tider osv. Det som jag är mest besviken på måste vara att vi inte har fått se så mycket som jag trodde vi kanske skulle få göra, visst vi har sett lamm hjärtan och gud vet vad men det hade inte varit fel att se tex insidan av en människokropp och gå på fler studiebesök.
1:an var nog värst tror jag eftersom vi hade en lärare som inte var på topp! Hon var jätte jobbig och tyckte nog vi var extremt tröga eftersom enligt henne var vi alltid sena med allt och hon ville alltid få saker på sitt eget sätt så 1:an gick sakta och segt därför trodde jag att 2:an skulle bli bättre men det blev inte mycket bättre. Jag tycker tillochmed att 2:an var svårare än 1:an för då hade man en massa val också som tex jag hade engelskaB och socialpsykiatri vilket inte var det lättaste. Jag valde engelskaB för jag har alltid klarat mig bra i engelskaA så då trodde jag att jag skulle klara mig bra i engelskaB men så bra klarade jag inte mig. Fick ig-varning en gång (tack åsa) och i slutbetyg fick jag G och det var en besvikelse fastän jag inte förvänta mig mycket mer.

Vi har inte gått i 3:an så länge vi började ju för bara någon vecka sen men ändå ska vi redan ut på vår sista praktik. Jag ska praktisera på MAS psykoskliniken, var där idag och skulle hälsa på min handledare men hon var inte där. Måste säga att det kändes inte sådär jätte kul och gå in där menmen man måste ju se allt för förmodligen kommer jag ändå stöta på det senare också ifall jag nu pluggar vidare vilket jag ska göra, tänker jag nu iaf men man vet aldrig vad som händer. Som det verkar just nu så är 3:an kanske lite lättare än 1:an och 2:an men jag är inte helt säker vi har ju som sagt inte gått i skolan länge men min syster och andra jag känner till har sagt att 3:an brukar oftast vara lättare för då är det mer "eget ansvar" som projektarbetet är ett exempel vilket jag inte har börjat med än eller ja rättare sagt har ingen börjat med det eftersom vår kära mentor inte gett ut någon information till oss ännu!

Bortsett från alla omtyckta lärare och allt annat som varit dåligt i skolan så är jag ändå nöjd med att jag gått denna linjen för omvårdnad är viktigt i alla lägen är det bra att kunna saker inom vården. Just nu vill jag bara gå ut och aldrig mer titta tillbaka på skolan men jag vet att när jag väl gått ut så kommer det finnas dagar jag tänker tillbaka "Oh jag saknar ändå stället" eller inte själva skolan utan allt man gjorde tillsammans och vissa OBS: vissa roliga lektioner.

Uppg 1


När jag skulle göra mitt gymnasieval då jag gick i nian hade jag ett mål. Att gå en yrkesutbildning då jag inte behöver plugga vidare efter gymnasiet för att få ett jobb.

Det var den största orsaken till att jag valde omvårdnadsprogrammet. Men jag hade en annan orsak också. “omvårdnads programmet är inget svårt, det är bland de lättaste” fick jag höra från många. Så det passade perfekt för mig som är skoltrött. Men egentligen, varför sa människor så? Var det för att Matte B och Engelska B bara var individuella val och inget obligatoriskt? Vi har faktiskt andra svårare ämnen som vi läser. Bara medicinskgrundkurs var jobbig. Vi skulle lära oss anatomin, fysiologin, och även patologin, hur det var uppbyggt , hur det fungerar och det sjukliga förändringarna. Det var svårt men en rutin fick vi lära oss, plugga in det, skriva prov och glömma det igen.

Det vi skrev prov på försvinner ganska snabbt efter men det jag lärde mig under min apu har jag än idag kvar. Ett exempel är hur jag förbereder en patient inför operation, hur jag lägger om ett operations sår, spolar kateter, tar b-glukos och vilka värde som är normalt. Men jag kommer tyvärr inte riktigt ihåg hur man behandlar en patient med arterioskleros eller tarmvred. Det kanske beror på mig vissa lär sig saker teoretiskt andra praktiskt. Jag är en av de som lär sig saker praktiskt.

Från vilket håll jag än ser det så har utbildningen har lärt mig mycket. Vi har haft det jobbigt och stressigt. Men jag har lärt mig mycket. Att ta hand om patienterna, att visa med känsla och empati, hur jag kan berätta en patient att den har cancer eller att berätta för en anhörig att dens nära har avlidit. Det kan kännas väldigt tungt för patienten och anhöriga att höra att livet börjar närma sig slutet. Man ska ha rätt “teknik” när man berättar.

Utbildningen har en stor betydelse för mig i framtiden eftersom jag tänker fortsätta inom denna branschen. Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men jag vet att det är sjukvård som gäller för mig.
Förutom det har jag hittat mina vänner för livet 4 änglar som finns runt om kring mig i vått och torrt. Vi “tjafsar” kanske med varandra men dagen där på så är det precis som ingenting har hänt. Jag älskar er verkligen och var och en av er vet hur mycket ni betyder för mig. Det ända jag säger idag och den 4 Juni 2009 FY FAN VAD VI (5) ÄR BRA:P

Sveska B.

Min uppfattning av omvårdnadsprogrammet var att jag bara skulle få jobba med äldre när jag gick i 9:an och skulle söka in till någon skola så tyckte jag inte att omvårdnadsprogrammet var något jag kunde tänka mig visst tycker jag om att hjälpa människor men då tänkte jag inte som jag gör idag jag valde omvårdnadsprogrammet för jag hade hört att det var enkelt och man aldrig behövde plugga att man klara sig i vilket fall som helst då tänkte jag att det var något för mig eftersom jag redan i 9:an var skoltrött. När jag då började i 1:an var det inte alls som jag hade hört utan det var rätt svårt och lära sig allt om kroppen alla symptom , orsaker och behandlingar och det var typ prov, redovisningar och inlämningar hela tiden men för det mesta prov. När jag gick i 1:an trodde jag faktist att jag när som helst skulle hoppa av skolan för det var mycket plugg och man hade mycket stress hela tiden men under tiden i skolan hände det mycket annat man lärde känna nytt folk jag lärde känna de jag känner idag och det var nog det enda roliga på hela 1:an sen fanns det vissa lärare som jag tyckte bättre om och vissa som jag inte ens la "märke" till om man säger så. När vi då praktiserade i 1:an hamnade jag på ett ålderdomshem det var rätt kul men inget jag kunde tänka mig att jobba med lite längre fram i framtiden. När vi då började 2:an hade fått välja individuella val och jag hade valde Social psykatri när vi då började med det tyckte jag att det var jätte roligt att lära sig allt inom social psykiatri vi gick ut på 6:veckors praktik på ett Lss-boende och det var nog det bästa på hela 2:an eftersom man lärde sig jätte mycket på praktiken och det var verkligen något jag var intresserad av och det var något jag kunde tänka mig att jobba med. Efter den praktiken ångrar jag inte att jag valde omvårdnadsprogrammet för jag tyckte om praktiken och kan tänka mig att jobba på ett Lss-boende längre fram i framtiden, 2:an var med jobbig men den var dock inte lika jobbig som 1:an jag var rätt nöjd med mina betyg i 2:an och i 1:an mindre nöjd faktist efter social psykiatri läste jag socialt och behandlingsarbete det är fortsättning på social psykatri. Social och behandlingsarbete var dock inte lika roligt som social psykatri men jag orkade med detta iallafall och kämpade för ett G vilket jag fick till slut men det krävde mycket jobb men klarade det iallafall. Nu har vi börjat i 3:an och det är sista året på vår skola det är faktist konstigt för jag kommer faktist att sakna denna skolan tack vare mina underbara vänner och vissa lärare. Vi har börjat skolan men det var ju bara någon vecka sen vi börja så det har inte varit så mycket men allt börjar nog snart men jag hoppas att 3:an blir rolig vi börjar då praktisera på måndag men jag börjar inte förren på onsdag det ska bli kul att praktisera eftersom jag valde fortsättning på mina individuella val nu har jag psykiatri och ska praktisera på psyk-akuten ska bli roligt hoppas jag och "snart" är det ju stuuudenten det har gått så snabbt fram till idag så vi får se hur snabbt 3:an går men det lär ni få veta om ni följer den här bloggen.

Skrivuppgift nummer 1.

För cirka två år sedan började jag på den här utbildningen med målet att hjälpa människor.
Den här drömmen har jag än idag. Men det har varit två tuffa år med många sömnlösa nätter och oro på grund av vissa prov, arbeten och praktikplatser, men det har också varit många skratt och mycket glädje.

Det som har och är bra med den här utbildningen är att jag har lärt mig mycket, speciellt inom omvårdnad och att jag lär mig något nytt varje dag.
Jag har också träffat bra vänner som jag verkligen kan diskutera allt med.
Jag ser till och med upp till vissa lärare, vilket jag hade svårt att göra innan då de flesta lärare var kaotiska. Men den största fördelen är att jag måste kämpa för mina betyg då det är så att när jag kämpar, det är då jag känner mig som mest levande.

Nackdelarna är att oron alltid finns där. Att jag kan misslyckas även om jag kämpar och då blir jag så besviken på mig själv. Jag är verkligen en människa som vill lära mig men när det blir för tråkigt, vilket det blir ibland, så går det in genom det ena örat och ut genom det andra.
En annan sak som alltid har varit negativ är våra scheman. Även om vi klagat och sagt till så blev det tyvärr värre. Men det är bara att gilla läget.

Denna utbildningen kommer att ha stor betydelse för mig i framtiden, eftersom att jag vill hjälpa och vårda människor. Då vet jag hur jag ska göra.
Det här är min dröm och då vill jag verkligen lära mig hur jag skall utföra den.

Skrivuppgift N.1


Haha.. jag har nu läst en del av vissa inlägg där dem säger att dem visste på nåt sätt att dem skulle jobba mycket med äldre. Men MIN tanke om vad omvårdnasprogrammet va för något var något hel annat. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle jobba med äldre hade inte ens den tanken i huvet. Jag trodde att vi alltid skulle få se och vara med på action saker. Vad jag menar med action är att se på operationer som öppna kroppen och pilla på hjärtat eller tarmaran och olika fall.

Jag har varit med på operation då jag gick i 2:an. Jag praktiserade på kirurgen. De va grymt :) Jag fick se en cancer pat. som skulle operera bort en kroppsdel där cancern hade bosatt sig. De häftiga va då dem intuberade pat. jag fick kolla på kanske blev jag lite snurrig men de va de bästa jag kanske har varit med om. Jag har sett mycket på tv hur dem gör och har alltid önksat att få va med och stå där och sen står jag faktiskt där och ser på. Jag var med en hemsk sak men jag kännde mig verkligen i ER. Man hörde bara nåtgot larma riktigt högt och man ser alla bara springa mot de rummet. Men de roliga va att de va bara falsk alarm. Fastän de va falsk alarm så har jag ändå fått uppleva de jag ser på ER!! Och jag fick också se på olika fall.Visst har jag varit med om sånt men de var inte som jag hade tänkt mig att jag bara skulle få vara med om sånt.

Och innan jag skulle söka till Omv.programmet då fick jag höra från andra var att omv.programmet var bara för dem som hade dåliga betyg och att det var ett väldigt lätt linje. Men jag hade faktiskt goda betyg. Jag ska klart säga att det är inte rätt som folk tror för att de är en gaska svår program. Man ska lära sig om anatomi och fysiologi som då betyder hur kroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Och om olika bakterier som låter så roligt ex på streptococer.. hahaha. Och om olika sjukdomar och hur man sen ska behandla patienten med värdighet och ha medkänsla, empati och ergomi m.m. Allt de ska man kunna både teoretik och praktiskt.

Det har varit väldigt stressigt och mycket press men hej jag lever fortfarande. :) Fastän de har varit eller funnits många nackdelar med läraren och skolan så har jag och min klass ändå klarat oss och jag är säker på att var och en av oss har fått mycket erfarenheter och många goda andra saker som dem och jag senare kommer föra de vidare då vi kommer ut i "vuxen livet" om man ska säga så. Jag har själv lärt mig mycket och glömt mycket. De är bara så. Jag pluggar och pluggar till provet jag skriver allt och jag kan det då. Sen så lämmnar jag in provet och kommer fortfarande ihåg saker och ting och det kan ta en vecka sen POFF allt är borta förutom dem lätta sakerna som jag bara kommer ihåg. Det har dem flesta skrivit i sina inlägg. Och de är sant. Men vi kan också mycket eftersom vi har varit ute i praktik och där fastnar allt. Eftersom man själv har provat. Jag tycker att de har varit roligt att har fått jobba med äldre, vuxna och ungdomar ute på praktiken. Du lär dig en massa och delar med dig en massa med dem människorna man träffar på där...

1:an och 2:an har varit tuffa år och 3:an har jag inte känt av än eftersom vi har precis börjat. Men 1:an kan jag tänka mig kan ha varit värst eftersom vi hade alltid olika lärare vi han inte lära känna den första läraren så kommer en helt ny lärare. Och vi hade STOOOR press på oss. De mesta var bara prov, prov och prov. Och våra mentorer var inte aktiva. Hade vi problem med nåt så var det antigen vårt fel eller så bryde dem sig inte. Men jag klarade mig i 1:an och hade bra betyg så jag var nöjd. Sen 2:an var det lite bättre då viste jag hur jag skulle handla och hur jag ska ta ansvar. För att i 1:an så var jag som en fisk som levde i havet och plötsligt kom jag ut från havet och dog. Eftersom fiskar kan bara leva i havet. På ett ungefär så var jag som en fisk. Jag visste inte vad jag skulle göra om jag hade problem det ända jag viste var bara att gå till mina mentorer och berättar för dem och att dem skulle hjälpa mig. Jag var ny där så jag visste inte vad jag skulle göra. Men mentorerna var inte till god nytta. Men när jag gick i 2:an hade jag lärt mig mycket sen innan och hur allt går till i skolan. Så jag visste hur jag skulle då handla och hantera saker vid olika tillfällen. Och nu 3:an vi får se hur det går. Ni kommer ändå att ta redan på hur det kommer och gå i 3:an. Bara ni föjer oss ända till slutet...! :P

Jag ångrar faktiskt inte att jag har valt denna linjen eftersom de var verkligen de jag ville studera och jobba med senare i framtiden. Men tror absolut inte att jag kommer att bli någon läkare som jag hade tänkt mig i hela början!! Istället för att säga till pat. att du har anemi (blodbrist) så säger jag.. mmm..men ja du har faktiskt meningit(hjärnhinneinflamtion).Hahaha.. De får väl bli sjuksötersk, men inte undersköterska, NOPP! Bortsett från utbildningen så har det varit mycket roligt med vänner och klasskamrater och alla dem roliga stunder som jag och mina vänner har upplevt. Man kommer ändå och sakna allt.. trots all stress, bråk, ig:en, utskällningarna m.m kommer ändå att sakna dem. Hahaha.. :D

Men nu så är det 3:an och det viktiga är att fokuseran på sina betyg. Och sedan stå på scenen och vara stolt över sina betyg och sig själv!!
SKRIKA: VI HAR TAGIT STUDENTEN... FY FAN VAD VI ÄR BRAAAAAAAAA!!! :D



skivuppgift 1

Nu går jag mitt tredje år i omvårdnads program, jag har lärt mig jätte mycket om människans anatomi och fysiologi och det är väldigt intressant.

När jag va i grundskolan så berättade var Syv alltid att omvårdnadsprogram är bara att tvätta nedre delen av patienter, därför var jag inte alls intresserad av den linjen så sökte jag BF och kom inte in. Så när jag kom in i omvårdnadsprogrammet så hade jag inga erfarenheter. Men med tiden så blev jag mycket intresserad av den utbildningen och fick mycket kunskaper …

När jag kom in ettan så var allting nytt och det var jätte svårt det var massor av sjukdomar, behandlingsmetoder, bemötandet av patienter, LATINSKA ORD och allt som innehåller vården. Det teoretiska är svårt i första året men det blir lättare när man fortsätter sitt andra och tredje år. Min första fältvecka i ettan var i hemtjänst jag fick en bild av hur äldre människor lever i sitt eget hem och behöver hjälp med vissa saker ex. Inköp, ta sina mediciner, städning. Då hade jag tänkt mig att jobba inom hemtjänst.

När jag kom in tvåan så hade jag praktik i vårdboende i första perioden där upplevde jag att jag var en städerska, jag städa hela tiden och diska så att det inte gick bra, då bestämde jag att jag aldrig skulle jobba inom vårdboende. Men i andra perioden så hade jag praktik enligt mina valbara kurser så får man sin Apu – Plats och jag hade valt socialpsykiatri/socialbehandlings arbete jag hade ingen aning om dessa kurser eftersom mitt önskemål var att läsa sjukvård men som tur hade jag ingen plats så jag fick detta istället men jag fick i mig ganska mycket kunskaper av dessa kurser ex. lagar, olika slags missbruk, kriminalvård, psykiatri handlingar, psykiska funktionshindrande, kommunikation, bemötandet mm. När det var dags för Apu så var jag väldigt orolig och rädd att jag skulle bemöta psykisk sjuka människor. Jag fick min Apu plats inom boendestöd/teamträff. När jag börja där som tur hade jag en snäll handledare hon förklara tydligt hur det stod till. Med dagarna blev jag nöjd med min praktik plats och jag fick med erfarenheter och då tänkte jag att jag kan jobba inom detta verksamheten.
När det gäller teoretiska i tvåan så var det mycket stress och oro i vissa dagar de va massor av PROV…

När det gäller tredje året så har vi börjat för 4 veckor sedan och hittills har vi tagit det lugnt. Men jag läser tandvård som valbar kurs och ska ut på praktik nästa vecka …

När man går i skolan och pluggar hela tiden så är det inte alltid man förstår vad man läser men när man går ut på praktik så får man en bild på det som man har studerat i skolan.
I dessa år som jag har studerat i omvårdnads utbildning så har jag lärt mig varje dag en ny sak. Att få en patients leende när dem får hjälp med sina dagliga behov så känns det jätte bra. Det positiva att vi lär oss alltid nya saker som ingår i vården och det är bra eftersom man får nya kunskaper hela tiden, det negativa att alla vårdar på olika sätt ex. inom vården finns det bestämda regler som man ska uppfölja men det är inte alla som uppföljer det man ser det när man är i sin praktik plats. I framtiden tänker jag jobba inom tandvården, det verkar jätte intressant, undrar hur det blir i praktiken imorgon…

Så bra ni skriver!

Ni skriver kloka och insiktsfulla inlägg! Fortsätt så :)

Uppgift1 i Sv B

Man lär sig alltid nya saker när man går på skola, jobb och är med i någon situation, dålig eller positiv situation. Det finns många som lär sig lättare teoretisk andra praktiskt, beroende på ens egenskap. Jag minns i 8:an en dag då vi hade svenska glosor som prov , som jag gjorde ett enda ordfel på ordet Trojka=grupp av 3 ledare. Tills idag glömmer jag aldrig den. Man lär ju sig av sina misstag.
-Jag måste erkänna en sak att jag var inte intresserad av att gå på omvårdnadsprogrammet, eftersom jag fick höra en massa om gamlingar innan och då tänkte jag nej ,jag ville inte men sen fick jag en stark känsla för att lära mig det de säger är typ "äckligt" och där började det.
-Omvårdnadsprogrammet gav mej mycket erfarenheter,informationer och fakta om ex olika sjukdomar,undersökningar och allt inom vård , som jag har nytta av i mitt framtida liv. Det jag också har lärt mig är latinska ord. Det är bara positivt med denna utbildningen att lära sig så mycket om vård är bara bra, man får självförtroende på den man lärt sig. Men det kan finnas någon nackdel, eftersom alla tycker ju inte samma sak.
- För mig är just nu min favorit kurs Barn-och ungdom, jätte spännande och lärorik kurs som ger goda informationer om barnsutveckling. jag har lärt mig det jag alltid hade velat lära mig om barn, deras utveckling,och hur de med tiden utvecklas fysiskt,psykiskt och socialt.
-Jag har praktiserat på vårdboende och där har jag lärt mig en hel del, dela medicin, olika hjälpmedel, olika mediciner, hur man gör god kost beroende på patientens sjukdom och mycket mer. Sen har jag praktiserat på Endokronolog avdelning på Umas och tänk er på Umas i sjukhus det va det sista jag tänkte, men det gick jätte bra där. Lärde mej mycket mer om diabetes sjukdomen, EKG(elektrkardiogram) en metod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet, Urinprov, omläggning av ett sår och det va det värsta jag sett, men för varje gång man såg det blev man van vid det, tog b-glukos= man såg blodets halt i blodet, temperaturen.
- Det jag nu kan säga är att jag är stolt på att gå på denna utbildningen och ser fram emot att lära mig mer och mer om vård livet. Och att det är inte bara gamla människor som behöver hjälp, stöd och vård utan vi alla människor.

uppgift 1

Hmm, ja minns i 9an när man skulle välja vilket program man skulle ta inför gymnasiet,
jag tittade på mina betyg som inte var dem bästa, men en sak hade jag i huvudet och det var att jag skulle jobba med människor skulle hjälpa dem på olika sätt.
Så jag tog tag i det hela o pratade med syv som sa till mig att välja omvårdnad, just vid det tillfället visste jag inte att det hela skulle innebära att jobba med äldre personer.
Men det fick man bevisat på första praktikperioden i 1an.
Jag har dok inte ångrat mig att jag valde denna linjen men visste inte att den krävde så mycket det är väldigt mycket stress och press samt att man måste tänka på väldigt mycket saker samtidigt, när man hör andra prata om omvårdnad säger dem hur lätt allting är men det är inte sant det är så mycket som man måste komma ihåg.
När det gäller alla prov, läxor och allt det vi har lärt oss, det är väldigt mycket nytt som man har lärt sig sjukdomar och bakterier som jag aldrig har hört talas om innan jag började här.
Jag håller med dem andra två inläggen (om uppgiften) att man lär sig väldigt mycket för stunden men sen när man väll har lämnat in provet eller uppgiften eller vad det nu skulle kunna vara. Så har man tappat ca 70% av all kunskap man pluggade in.
Nu när man tänker tillbaka till första och andra året så är det ändå en rätt stor skillnad mellan åren faktiskt, med allt skolan, läxorna, proven, lärarna, klassen, det är så mycket som har förändrats vissa saker positivt vissa saker negativt, men allt har gett oss någonting så att vi har kunnat utvecklas och förändrats som människor och individer.
Jag vet att jag har gjort det i alla fall, jag hade aldrig kunnat tänka mig att hjälpa en äldre person med maten och kläderna innan men nu känns det okej.
Visst ska inte säga att det är ett dröm jobb men det är bättre än vissa jobb.
Jag skulle kunna se mig jobba inom sjukvård någon gång i framtiden faktiskt men inte som undersköterska eller skötare, som sjuksköterska ja varför inte. Men helst som psykolog hjälpa personer att komma till rätta igen det är nog en dröm tror jag faktiskt.
En bild från 1:an. Vår lärare hade köpt in Lungor (Pulm), njurar (Ren) och ett hjärta (Cor)från ett lamm. Vi fick skära i de och se hur det var uppbygt (anatomin) och på så sätt var det lättare att se hur de fungerar (fysiologin) välldigt intressant faktiskt.
Här ser vi lungan (pulm) med de små luftrörer (bronkiolerna)
:)

Pratik i lund :(

Nu är det praktik på måndag. Jag ska åka en timmes bussfärd innan jag kommer fram till min praktik, inte så roligt men det får gå.

13 september 2008

skrivuppgift 1

Jag kom fram till skolan så tappade jag hakan är det här rätt är detta en skola. Jag fick en liten varning.
Hjälp vad det kommer att vara en tråkig skola vad ska man hitta på när man har raster. Och när jag började så hade min varning blivit besvarad man hittade inte på någonting man satt i ett litet klassrum.
Och nu när jag nu går sista året så vad gör jag på rasterna jo man sitter i klassrummet för det finns inget att göra.
Att det skulle vara så mycket praktik visste jag inte när jag sökte denna linje men det blev bara positivt
Men det var bra tyckte jag var bra för jag hade inte orkat med 1:an och speciellt 2:an om vi bara hade lektioner hela tiden. Då hade jag nog slutat om man inte hade praktiken för det blev ett avbrott från skolan. Man fick se hur det var ute i vanliga arbetslivet och hur det gick till när man arbetade inom äldrevården och senare så fick man se hur det gick till i hemtjänsten. Det var det värst som jag har varit med om. Man åkte runt till äldre till deras bostäder man gick in bäddade sängen, värmde maten mm. Och sen så åkte man till näst och gjorde nästan samma saker där man hade inte tid att sitta och prata med dom och vara social. Jag kommer inte jobba inom hemtjänst det vet jag.

När jag sen började 2:an så gjorde jag ett fel i mina val jag tog sjukvård och det skulle jag inte tagit om jag hade gått tillbaka i tiden. för det var ett stort ämne man läste om alla organ i kroppen och man hade prov efter varje organ man hade läst igenom. Många latinska ord, behandlingar,orsak, symptom kom på proven och man plugga de ögonen av sig och sen skrev provet. Två dagar efter så hade jag glömt allt och hur bra är det..
Läraren som vi hade gjorde inte det bättre kapitel efter kapitel prov efter prov och hon lyssnade inte på eleverna det blev mycket stressigt med sjukvården och det var bara ett ämne man hade alla andra ämnen med så för mig så var tvåan värst mycket stress mycket pluggande. Men det blev en liten paus när jag var ute på praktik på MAS.
Man gick till sin mentor och sa att det var problem med sjukvården men med den mentorn så blir inte saken bättre.

Men jag har lärt mig mycket under dom här två åren. Jag har en stor livsläran över att gå på detta programmet. Och när jag har tagit studenten så behöver man inte leta efter jobb man kan bara gå in på ett äldreboende om man vill. Där finns alltid jobb så det är bra men denna linjen.

Det trodde jag inte

Rätt kul faktiskt. Utan att tänka på det så loggar jag in här och läser vad som har skrivits om jag själv inte skriver något. Trodde faktiskt inte att jag skulle bli så AKTIV. Det är faktiskt intressant. Är imponerad :)

Rosa bakgrund?

Testar med rosa bakgrund. Vissa inlägg blir svåra att läsa, tycker jag. Vad säger ni? Eller vill ni hellre ha den bakgrunden som ser ut som ett gammeldags papper? Kommentarer uppskattas.

Metro-artikel

Här kan ni läsa artikeln ur Metro som Jiiiiiiii hade med sig igår och som jag läste upp på lektionen. Artikeln handlar om två tjejer som bloggar om andras bloggar. De kallar sig för Bloggkommentatorerna. Här är Nevnariens blogg som jag visade er lite kort den första lektionen.

Nr1

Jag hade faktiskt ingen aning om utbildningen när jag sökte här, grejen var att komma in på en skola bara. Jag hade alltid haft dans och teater i huvudet, dansat i mammas mage tom. Det vet min lille bror som bodde där efter mig :). Men man skulle hitta något bättre än så, någonting som betydde jobb! Det gjorde jag väl, valde omvårdnadsprogram och just nu sitter jag här och skriver min uppgift i svenskaB innan min student. Jag har faktiskt klarat mig i snart tre år!
Redan första dagen i skolan och ibland än idag tänker jag, vad gör jag här? Man har väl vant sig och anpassat sig efter utbildningen och skolan, men ibland känner man fortfarande att man inte tillhör där. Det är mest när man är irriterad tror jag. Men, trotsallt så har....
Utbildningen gett mig kunskaper jag har nytta av faktiskt, jag vet t.ex att när man hostar är det inte lönt att dricka vatten eftersom det inte ens går till luftrören! Se. Även om man inte alltid har varit nöjd så har det ändå varit OK, som t.ex proven. När vi har haft allt möjligt på en gång och pluggat in det utan till för ett godkänt betyg och sedan glömt bort det efter ett tag. Som det är skrivet i ett annat inlägg, jag håller faktiskt med! Jag kommer inte ihåg mer än hälften av det jag har pluggat in. Eller praktiken som är direkt efter skolans början, det är sant som dem säger att man är på praktik för att lära sig men vi har ju precis börjat skolan frågan är om jag är redo så här dags?
Jag har varit nöjd med mina presentationer än så länge, jag har jobbat för lektioner jag har varit intresserad av och gjort det jag borde göra på dem mindre intressanta. Ettan gick segt, då vi hade en annan mentor som mest och i obligatoriska ämnen för omvårdnadsprogram. Vi hade mycket att göra och av en konstig anledning så "hann" vi aldrig med någonting som hon då påstod. Vi var mycket stressade och jag tröttnade faktiskt redan i ettan, då ångrade jag mig rätt mycket. Man hann liksom inte starta med någonting förre än det redan var prov och hela boken skulle bli klar och att flera kapitlar skulle tas samtidigt annars skulle man aldrig hinna med någonting eller hinna ikapp andra klasser. Ahh, vill inte ens komma ihåg dem tiderna. Man hade förhoppningar om tvåan som skulle bli annorlunda att vi äntligen skulle få lung och ro, men det blev naturligtvis tvärtom. Man valde sjukvård och matteB och klarade inte av någon av ämnena. Som tur vaknade man i tid och gav upp med MatteB och bytte till en annan kurs där man fick bättre betyg, men sjukvården gick inte att rädda. Först och främst för att läraren stressade upp för mycket (vilket jag inte står ut med) och för att vi hoppade från halsmandlar till tarmar.
Men idag går jag i 3:an och det är mitt sista år, jag har bara betygen i huvudet för att inte festa för mina Ign på studenten. Man är väl ändå glad för sina år.. Men jag tror inte att sjukvården är någonting för mig i framtiden. Visst är det bra att ha sin utbildning och speciellt när man blir utbildad som barnskötare och inte något annat, men ändå så känns sjukvården tungt att jobba med. Man behöver verkligen krafter och tålamod för att klara av det. Vi får väl se nu på praktiken hur det är att jobba med barn men allmänt om sjukvård så tvekar jag faktiskt. Självklart är det bra att ha sjukvård som sin utbildning men som sagt är det tungt.
Man ska ändå vara glad för det man gett och fått tycker jag, hur trist det än har varit hur irriterad jag än har varit så har jag fått lära känna dem jag verkligen tycker om och trivs med pga detta val. Valet var väl inte så dumt om man tänker efter, dessutom var det ett fritt val.
Tack vare utbildningen har jag fått kunskap, livserfarenheter och att ta hänsyn till vissa viktiga grejer. Det är väl viktigaste man har med sig hela livet. Sedan om man väljer något annat att syssla med är en annan sak. Vilket jag tänker göra :).

12 september 2008

Fredag kväll

Hej alla!!
Sitter hemma har tråkigt, på en fredags kväll Herre gud, haha
läser alla sjuka inlägg hahaha aja det är bara bra fortsätt så hehe :)

Klassens idol

Kan inte riktigt släppa det där med Idol-temat. Den som blir klassens Idol får uppträda på studentdagen, eller? :) Innan ni lägger upp er egen idolvideo på bloggen kan ni få inspiration här http://www.tv4.se/noje/idol_2008 Trevlig helg!
Har social omsorg men vår mentor just nu, drygt som fan. Borde egentligen arbeta med en uppgift men jag orkar inte vafan det är fredag hallåja! ger upp med detta, förstår ingenting =)

ha en bra helg
Skriv uppgift nr 1.

Under dessa 2 åren av utbildningen har jag lärt mig mycket, men mycket som jag har lärt mig har jag också redan glömt bort. Det är inte så lätt att komma ihåg allt. När man hade sjukvård t ex och läste hjärtat, så hade vi prov på alla sjukdomar, symtom, behandling osv. på en gång. Därför är det ända jag kommer ihåg just nu cor och angina pektoris. Vissa saker i utbildningen har varit bra, men vår mentors engagemang har varit sämre, det är inte utbildningens fel, vi hade bara otur som fick honom tilldelad.
Det som har gett mig mest under dessa två åren har varit våra praktiker, det är helt annorlunda att läsa om saker, om hur man vårdar personer, tar hand om dem efter att de har dött och göra det själv i riktiga livet.
Vi hade haft i skolan om sond matning då tyckte jag att det var tråkigt. Sedan när kom första dagen till praktiken så fick jag se den lilla slangen som gick in i magen, jag kände hur det tjöt i öronen, allt började snurra. Då förstod jag kanske att jag ändå inte kan bli läkare. När man ser t ex Greys anatomy på tv så verkar det häftigt när blodet sprutar och personer dör. Men när det händer i verkliga livet så är det hundra ggr värre. Första gången då jag såg någon dö på min praktik så var jag i chock i flera dagar. Men sedan lärde jag mig att stänga av mina känslor, och då var det mycket lättare att vara där.

När jag började på denna skola så gillade jag inte gamla, funktionshindrade och utvecklingsstörda. Men nu har jag lärt mig känna empati för äldre personer. Så som Katarina sa till mig en gång, jag har gjort en resa.
Denna utbildning är också bra eftersom att den ger en möjligheten till jobb på 3 ställen efter studenten. Var man kan jobba efter beror på vilka ämnen man har valt till valbara kurser. Alla som går på omvårdnadsprogrammet måste läsa omvårdnad och medicinsk grundkurs, och det gör så att man kan få jobb på hem tjänst och vård boenden. Sedan valde jag också sjukvård, så kan få jobb på sjukhus, och psykiatri alltså kan jag jobba som skötare på någon psykiatrisk avdelning. Det blir då inget problem att hitta jobb efter studenten.

Jag tror att jag kommer ha användning av det jag lärt mig på denna skolan längre fram i livet. Jag har fått nya livserfarenheter härifrån och lärt mig b.la HLR det är alltid bra att kunna i dagliga livet. Vi har fått lära oss hur man tar hand om sår och hur vi ska göra vid nöd situationer vilket också är bra. Tack vare denna utbildning så kommer jag kanske rädda något liv någon gång i framtiden. Men det är tveksamt att jag kommer hamna i en sådan situation där mina kunskaper från omvårdnadsprogrammet kommer att behövas.

Hejsan Allihopa

skönt att det är fredag idag.. nu sitter hela klassen i data salen och hoppas att dem kan komma igång i klassens blogg:)
Tänkte också bli lite aktiv här :p detta var ju trevligt haha har svenska nu med åsa slutar alldeles strax, gött! sen ska man ha lektion med vår "underbara" mentor hm trevligttrevligt
adjöken

G'day mate.

Hallojsan.

Jag har två minuter på mig att skriva ett inlägg, har försökt att hålla mig från att inte skriva, men det är fan OMÖJLIGT! Snart är svensk-lektionen med Åsa slut sen blir det lunch sen Social Omsorg. Trevligt trevligt :) Ser fram emot alla fina uppsatser som man kommer läsa på söndag kväll.

Ha det gytt allihopa.


Hasta la vista, dude.

Chingeliing =)


Nu sitter hela klassen samlade i datasalen och kollar igenom bloggen. Försöker komma in i bloggen och komma på nya idéer till bloggen. Sitter bredvid Sukii och lyssnar på musik. Men vi blev avbrutna nyss för vi ser på en bra idol deltagare som sjunger. Det verkar som att alla lyssnar på ljudklippet.

Vi ska snart äta lunch och sedan börjar vi nästa lektion, valbar kurs. Där har jag själv Social omsorg som är väldig dryg lektion. Hoppas tiden rinner snabbt förbi så att jag kan komma hem och vila.


Chingeliing säger jag!

Sista året i omvårdnadsprogramet

Nu sitter hela klassen i datasalen o bloggar i sina blogg(; vi har bara 1o min kvar sen slutar vi lektionen då ska vi till matsalen......
De sista året nu och alla har olika mål vad de ska göra efter gymnasiet, själv vill jag studera vidare 3 år i högskolan och utbildar mig till sjuksköterska men mitt mål är att bli barnmorska och då måste man studera 1 ½ år efter högskolan för bli barnmorska.