31 december 2008

GOTT NYTT ÅR

Ville bara säga gott nytt år från Beirut :)

Gott Nytt År!

Nu börjar snart året då ni tar studenten. Hoppas det blir ett bra år på alla sätt!

30 december 2008

Nu har min dator tinat upp





Här är tornet som finns kvar av Nyköpingshus där Nyköpings gästabud hölls år 1317. Sveriges dåvarande kung Birger bjöd sina två bröder Erik och Valdemar på gästabud, men Birger ville egentligen hämnas på sina bröder för att de försökt genomföra en kupp mot honom. Birger lyckades med sin hämnd. Han låste in sina bröder i fängelsehålan på Nyköpingshus och de lämnades där för att svälta ihjäl. Birger slängde nyckeln till fängelsehålan i ån som syns på bilden. Nyckeln syns också i form av frusna blommor på den översta bilden!

Jag är för övrigt tillbaka i Malmö. Hoppas att ni har det bra på lovet. Glöm inte tävlingen om bästa jul- och nyårsbilden ni som har lust att vara med. Den pågår till den 2 jan klockan 22:00. Mina bilder är utom tävlan, de är bara allmänt frostiga :)



26 december 2008

Sagobilder


Här är några bilder jag tog på min promenad igår. Den sista bilden påminner mig om min favoritsaga Sagan om älgtjuren Skutt och prinsessan Tuvstarr. Den kan vi läsa på någon lektion. Vilken är er favoritsaga?

Mellandagsrean har börjat

Nu ska alla ut på stan och handla på rea. Den lilla snön som kom på julafton här i Nyköping har försvunnit som ni ser. Jag antar att det ser likadant ut i Malmö. Hur har ni det? Och hur ni som befinner er på resande fot har det vill vi också gärna veta. Jag återkommer senare med lite fler bilder i historisk miljö. Det tar så himla lång tid att att ladda upp bilderna i bloggen för mig. Hela datorn är seg som tuggummi. Är det någon annan som har samma problem?

24 december 2008

23 december 2008

Wooho (:

Idag fyller käraste weese 18 år!
Grattis pärlan...

Våran goda överrasknings tårta, den var smaskens :)
hello, nu har man ledigt vilket är rätt skönt men samtidigt rätt tråkigt för man gör inget mer än att sitta hemma men men vi får se hur det går hoppas ni har det bra:)

NU:D

Nu är den kopplad. försöker logga in så mycket jag kan.. Bara så ni vet.. Jag Lever :D:D har saknat ER jätte mycket

Även om det inte snöar ute...

...så snöar det i alla fall i bloggen nu! Vad tycker ni? Man får göra vad man kan för att skapa julstämning. Det här snötipset fick jag från Bloggakuten. Det var enkelt att bara klistra in koden. Tur att det finns duktiga människor som kan sådant. Hoppas nu också att jag kan få bort snön när vi vill att det ska vara vår ;) Jag kommer att blogga från min hemstad Nyköping över jul.

Happy christmas, everyone!

22 december 2008

Tävling: bästa jul- eller nyårsbilden


Nu är det dags för tävlingen bästa jul- eller nyårsbilden. Man får själv välja om man vill delta med julbilder eller nyårsbilder eller både och. Tävlingen pågår från och med idag den 22 december till den 2 januari -09 klockan 22:00. Därefter lägger jag upp en enkät för omröstning. Varje person får delta med max 4 bilder. Man kan byta ut och ändra sina bilder fram till den 2/1 klockan 22:00. Lycka till!

21 december 2008

hej:D

entligen har jag komit fram... efter en long efterlengtan finns jag nu har i libanon :D Har det jette bra, konstigt nog :P Har inte hunnit gora so mycket en men det recker att jag er ja har, NI ar saknade de vet ni.. men for se om jag kan fortsetta blogga vi har sagt att vi ska koppla internet men vet inte hur longt tid det komemr att ta :S... nu hor jag att min kusin pratar med manen som ska koppla internet so det blir nog immorgon.. ha det so bra saknar er <3

20 december 2008

Boktips: Tusen gånger starkare av Christina Herrström


Jag har precis läst en ungdomsbok som är riktigt bra! Den heter Tusen gånger starkare och är skriven av Christina Herrström.

Den handlar om mönstret i skolans och i tjejers och killars världar. Den handlar om hur lärare pratar om jämlikhet, men att det mest är tomma ord. Men allra mest handlar det om en ny tjej i klassen: Saga.

Det som gör den här boken speciell är att Saga vågar påtala orättvisor och stå för det som är rätt, trots att hon måste göra det helt ensam. Det är sällan man läser om sådana tjejer och jag grät faktiskt flera gånger när jag läste den här boken. Jag kände igen mycket från min egen skoltid och jag tycker den här boken är viktig läsning för alla.

Hoppas ni har tid att låna den på lovet. Den går fort att läsa.

Har ni läst någon annan bra bok, så tipsa oss gärna i bloggen.

18 december 2008

Debatt!!

Debatt på SVT2! Om Rosengård, sprit m.m
Titta på de! Ses ;)

JUL AVSLUTNING!!

Äntligen! Imorgon så är det jul avslutnig. Oooo va härligt och ha lov!! Och vi närmar oss till snart till slutet --> STUDENTEN :D

Tack o hej leverpastej!

Mall för reportage

Ni minns att ni skrev ett reportage från er egen stadsdel. Några sa att det var svårt och jag hörde också någon säga att "vi skrev egentligen inte ett riktigt reportage". Vad är då ett riktigt reportage? Hur skiljer sig ett reportage från en berättande text, egentligen?

Oftast är reportaget uppbyggt kring intervjufrågor, men frågorna syns inte alltid i texten - bara svaren! Reportaget har en vinkling, något som det vill skildra eller beskriva.

Här kommer ett exempel på ett reportage som faktiskt handlar om Oxie. Om ni jämför med speciellt Tsk:s reportage från Oxie så finns det vissa likheter i beskrivningen... Det här är taget ur tidningen Vårt Malmö som man brukar få gratis i brevlådan. Studera reportaget och fundera på:
1) Vilka frågor har journalisten ställt som inte syns i texten?
2) Vilken vinkling har det här reportaget?
3) Vilka språkliga drag är typiska för ett reportage?

Vi kommer att jobba mer med olika typer av text under vårterminen och därför lägger jag in en mall för alla texttyper vi arbetar med. Det här är ingen läxa just nu, men samma typ av uppgift återkommer i framtiden så det är bra att tänka lite i förväg ;) Eftersom vi nu har en mall så kan man använda sig av den för att skriva ännu bättre.

På jakt efter andra sidan Oxie
I förra numret av Vårt Malmö besökte vi Oxie i samband med att "Hej Oxie-dialogen” drog igång och frågade några Oxiebor om vad de vill förbättra i sin stadsdel. Många pratade om andra sidan Oxie — vilket gjorde oss mycket nyfikna. Så vi åkte till Oxie igen för att lära oss mer om stadsdelen i Malmö som verkar ha två sidor. Eller?

Alla som bor i Oxie vet att det finns två sidor. På ena sidan ligger kyrkan och det äldre villaområdet. På andra sidan ligger centrum med affärer, pizzeria och apotek — och så radhus och villor. — Det som skiljer de båda delarna är järnvägen, förklarar Ann-Sofie Kronström som är uppvuxen i Oxie. — Jag har bott på rätt sida och jobbar på fel sida nu. Fast egentligen är det ganska dumt, för vad är egentligen "fel"?

Oxie förändrades
Det började på 1980-talet. Det var då de första spadtagen till centrum i Oxie togs. Ett litet torg byggdes, omgivet av butiker i gult tegel, ett apotek och så biblioteket. Den lilla villaförorten en mil utanför Malmö ändrade karaktär och snacket började.

Mari-Ann Lindén var med från början. 1981 lämnade hon centrala Malmö för att bli chef på det då nyöppnade apoteket i Oxie centrum. — Det var spännande att vara med från början. Oxie är bra. Det är nära till allt, natur och frisk luft. Jag har alltid trivts här.

Är rätt sida rätt eller fel?
Mari-Ann Lindén skrattar åt det faktum att det fortfarande pratas om rätt och fel sida. — Jag bor på den sida som anses fel, men jag tycker det är rätt. Här finns alla butiker och här möter man ungdomarna som hänger i centrum. Det får mig att känna mig levande.

Inne på biblioteket spelar Chenar Mustafa och kompisen Barzan Abdi schack. De har slutat skolan för dagen och tagit sig till biblioteket. Om de är på rätt eller fel sida har de ingen aning om. — Här är väl okej, men för ungdomar är det för lite att göra. Biblioteket stänger klockan sju. Efter det får man hänga omkring. Det är inte så kul, säger Chenar Mustafa.Barzan Abdi nickar instämmande. — För att komma in på fritidsgården måste man vara medlem och betala avgift. Det är så surt.

Ann-Sofie Kronström lånar böcker och film på sin lediga dag. Hon är uppvuxen på det som anses vara rätt sida i Oxie. — Det är på samma sida som kyrkan. Fast jag har aldrig förstått vad som är rätt eller fel. Kanske det faktum att det idag bor fler invandrare på den sida där centrum ligger. För mig är det bara dumheter.Ann-Sofie Kronström, som numera är lärare på Blankebäcksskolan, säger att alla som bor i Oxie pratar om rätt och fel sida. — När jag var yngre varnade mina föräldrar mig för att gå till centrum. Där skulle det vara så himla farligt. Fast något läskigt har jag aldrig märkt.

Heta möten på fotbollsplanen
Jörgen Hansson minns att det var mycket prat i skolan. Fast han vet inte vari det rätta eller felaktiga skulle bestå. Men det var kul med fotbollsmötena mellan de två klubbarna BK Vången och Oxie IF, som hörde hemma på var sin sida. — Det var alltid laddade möten. Tuff stämning. Kul helt enkelt.Idag pluggar Jörgen Hansson till dataingenjör och pendlar till högskolan i Helsingborg. Han bor på det som kallas fel sida i Oxie. — Men jag tycker det är helt rätt. Jag trivs här och har aldrig känt att det skulle vara fel.

Järnvägen delar Oxie
Tåget rullar in på stationen i Oxie, gör ett kort uppehåll och fortsätter mot Ystad. Mitt på dagen är det inte många som kliver av. Men i gångtunneln under järnvägen som delar Oxie promenerar Kerstin Buch med sin hund. — Jag har bott här i 15 år. Bara en gång har jag på riktigt känt att det funnits en skillnad mellan olika delar i Oxie. Det var någon som dragit ett streck i asfalten och skrivit ordet "invandrare" på sidan mot centrum, och ordet "svenskar" på kyrksidan. Det var inget kul.

Vinden drar genom Malmös yttersta stadsdel. Ett nytt tåg saktar in och kör vidare mot Malmö, förbi Kungshögarna från bronsåldern som ligger vid utfarten av stadsdelen. Så här efter vårt besök kan vi väl konstatera att det enda som verkar dela Oxie är järnvägen.

Text: Agneta Nordin i tidningen Vårt Malmö nr 10, november 2008


16 december 2008

Samtal och utvärdering

Idag har jag hunnit prata med de flesta, fast det drog ut lite på tiden. Jag har fått in 12 av 19 utvärderingar om bloggen (del 2). Om resultatet av den ska ge något, så vill jag att alla fyller i den. Jag kan maila över utvärderingen till dig om du inte har fyllt i den. Skriv att du vill ha den i kommentarfältet är du snäll!

Boken Möss och människor vill jag ha i mitt fack senast torsdag från Sukii, Emma och Mik-mik.

Snart är det jullov och kom ihåg att vissa har lovat att blogga från sina resor ;) Sådant glömmer man inte. Kanske får vi inlägg från Farahs resa också? Hoppas, hoppas. Det går så klart bra att blogga från Malmö om man har lust. Eller så kan man ta jullov från bloggen och återkomma med nya smarta inlägg till våren. Vill ni ändå vara uppdaterade, så håll utkik efter tävlingen bästa jul/nyårsbilden som läggs upp snart.

Jordskalvet, hörde ni det?

Låg i min säng och vaknar över att mina föräldrar är i köket och äter frukost klockan 06:20. Helt plötsligt känner jag hur sängen rör sig och det bullrar till och en av mina rosor som fortfarande har plasten omringad som hänger i min vägg börjar skaka. Jag skriker: "Pappa! Mamma!, det är jordskalv!". Jag springer ut till dem i köket och berättar att jag kände att det var ett jordskalv. De bara skrattar och säger du vakna av en dröm, gå och sov igen. Du ska inte vakna än. Jag försöker övertyga dem att det var ett jordskalv. Sen ringer min bror hem och berättar att hans radhus i Oxie också skakades och att min syster hade också ringt honom och hört bullrande i balkongfönstrerna. Mamma och pappa blir tysta. Jag hade rätt.
Jordskalv skedde 06:20 och i ritcherskalan står att skalvet var 4,7.

http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/Quakes/us2008araj.php

Härligt och vakna av ett jordskalv =)

15 december 2008

Individuella samtal imorgon tisdag 16 december

I morgon är det ingen vanlig lektion i svenska utan ni kommer och pratar med mig med start kl 10:30 enligt schema i tidigare inlägg. Det är viktigt att alla kommer så att ni vet vad ni behöver jobba mer med nästa termin. Fundera gärna själv över vad du kan förbättra. Jag kommer att ta upp följande i morgon:


Skriftspråklig utveckling hittills i de 4 skrivuppgifterna

Skriftlig aktivitet och utveckling i bloggen

Muntlig aktivitet och utveckling i klassrummet

Närvaro i kursen

Att tänka på inför nästa termin


Jag kunde inte sagt det bättre själv! Man borde göra en massa flygblad och sätta upp överallt i skolan. Ska bli mitt nästa projekt...

14 december 2008

Musikhjälpen

Vad tycker ni om den här grejen som pågår på Gustav Adolfs torg? Har någon varit där och tittat på dem i glashuset? Tror ni att det är en bra idé för att hjälpa människor på flykt?

12 december 2008

hello

heej jag har inte hunnit att logga in jag vet att jag sa att jag skulle gora uppgiften her nere i Kosovo Osa men tyverr so kom det upp andra saker har varit sjuk legat po sjukhuset lite so annars mor jag rett bra jag tenkte jag skriver lite eftersom jag inte har tid mycket mer men men jag hoppas att ni har haft det bra och osa och mina tjejer jag vet att ni saknar mig haha vi ses snart.

Så är det och gå sista året på omvprogrammet


Som sagt så här är det att och gå sista året på omvprogrammet. Då man inte får läxor så håller man på med sånt... jag ialla fall. --->
Haha. Men att måla mimmi är mycket roligare än att jobba med läxor! :D
Tack o hej leverpastej!

11 december 2008

Angående tisdagens lektion (16/12)

Det verkar vara struligt att byta lektionen på tisdag så vi gör så här i stället:

Kom till mitt arbetsrum så ska jag prata med er enskilt om era prestationer i kursen. Under tiden som jag pratar ska ni andra fylla i en utvärdering, bloggutvärdering nummer 2.

För att ni ska slippa att sitta och vänta i en hel timme gäller följande tider:

10:30 Tråden, Thyg Maybe, Tsk, Weese, Katta
10:45 Eh, Jiii, Iman, Tamii, Martina
11:00 Emma, Kååh, Sukii, Farah, Sarah
11:15 Anonym, Sabina, Mik-mik, Japp

Ni behöver bara komma till er egen tid, men det är viktigt att alla kommer!

Insomnia

Hej. Detta är andra natten i rad som jag har sovit i endast en timme. Jag håller på att få spel!! Så om någon mot all förmodan har något tips på hurfan man somnar så är jag tacksam, oerhört tacksam.
Enjoy school kids.
bilden är tagen från google.

10 december 2008

hej.

jag försöker verkligen. men sabbar det varje gång. nice.

Etik och lite annat

Eftersom jag inte kan låta bli att engagera mig i saker och ting pratade jag med er lärare i etik idag. (Jag vet. Ni kan slå mig imorgon om ni vill. Eller dissa mig i bloggen.) Jag vill nämligen gärna se den där debatten och hon vill också att den ska bli av. Jag tipsade om att ni ju först kan ha en övningsdebatt så att alla får klart för sig vad som förväntas av en egentligen. Man kan ju inte gå direkt på framträdandet om man inte har övat först. Så är det med allt.

Jag har skickat över de språkliga debatt- och argumentationstipsen till er lärare. Det är samma tips som jag postade in i bloggen för ett tag sedan. Jag berättade för henne vilka kloka saker ni har sagt om Möss och människor och att den handlar om etik och moral i allra högsta grad. Så jag vet att ni kan, haaa!

Undrar hur Mik-mik har det, förresten? Om du läser det här, skriv något till oss!

Kommentarer till uppgift 4

Nu har jag kommenterat era texter om Möss och människor. Läs gärna allas kommentarer och texter. Man lär sig på det också!


Era texter har blivit mycket bättre vad det gäller strukturen. Det ska ni fortsätta tänka på i alla texter ni skriver framöver också. När man har strukturen klar för sig kan man koncentrera sig på innehållet. Nästa steg är att komma vidare från återberättande av handlingen till ett mer analytiskt skrivande. Det låter avancerat, men det är det egentligen inte.


Det handlar om att man tar ställning till det man läser och funderar på VARFÖR saker och ting händer i texten, att man drar egna slutsatser av händelserna och tolkar det som sker. Om man bara beskriver ATT saker och ting händer blir texten ganska ointressant att läsa, men kortar man ner återberättandet och fokuserar på sin egen tolkning blir texten spännande att ta del av. Den som har lyckats bäst med att förhålla sig analytisk den här gången är Kååh. Det var värt allt besvär för den texten, skulle det visa sig ;)

Sist ett citat från Weese text som jag upptäckte nu den andra gången jag läste den. Det var så fint och det handlar om vad George ska göra nu när Lennie är död:

"Han kan väl samla ihop pengar och kommer och säkert alltid tänka på Lennie och kämpa för Lennies skull och för sin egen. Då kanske han kommer nån vart till den gemensamma drömmen som de hade".

Weese, you made me cry!

...och vinnaren är


Emma med 51% av rösterna!
Grattis!

9 december 2008

Jag ska kommentera era texter om Möss och människor i morgon. Det är planen. Kan man rösta flera gånger i enkäten, förresten? Kinda looks like it, huh? Eller så kan även de som inte är bloggmedlemmar rösta. Någon som vet?

Här analyserar ni!

Idag ägnade vi hela lektionen till att hitta kärnfrågorna i Möss och människor. Det blev en riktigt bra diskussion där vi bland annat utgick från följande citat ur era egna texter:

1. Lennie hade nog inte överlevt om det inte hade varit för George och jag tror nog George också är lite beroende av Lennie trots att han säger “Gud i himlen om jag var ensam ändå”.

2. Ibland blir man tvungen att göra svåra val och då ska det både vara bra för sin vän och sig själv. Det var inget lätt val George gjorde, men det var nog det bästa för båda två.

3. Ibland kan man behöva vänner av den typen som ställer upp för att befria en från problem och får en att leva i lugn och ro. Men slutet är väldigt sorgligt, man kan till och med tänka om det fortfarande finns den typen av vänner i vår tid?

4. Jag tyckte att George gjorde en bra gärning då han avfyrade skottet eftersom de var för Lennies skull och samt för att han skulle hålla sitt löfte till Lennies moster.

5. Romanen beskrev vänskapen mellan George och Lennie och även om han sköt Lennie så tror jag att det kommer att förfölja honom resten av hans liv och han känner kanske att han inte klarade av att se någon annan skjuta hans vän.

6. I denna vackra novell inser jag att den främst handlar om äkta vänskap, att ställa upp och ta hand om varandra, men att allt kan gå fel så snabbt.

7. Här får man nog ha lite situationsetik, d v s att man inte kan bestämma vad som är rätt eller fel i förväg utan situationen får avgöra det. George anser att i den här situationen måste Lennie dö.

8. George ville inte se sin vän lida och dö av att bli torterad så han offrar sig själv att döda honom. Det gör att han känner den plikten att ingen kan ha den styrkan att döda hans vän. Ingen alls har rätt att göra det. Bara George.

9. Det enda som fick dem att glömma bort allt lidande var deras dröm. Det fick dem att fortsätta med att uppfylla drömmen tillsammans.

10. Sammanfattningsvis kan man säga att löften, beroende och gemensamma drömmar skapar en stark vänskap där man är redo att göra allt för att ens vän ska ha det bra, till och med ta hans liv.

11. George ställde upp för sin vän hela vägen till slutet trots att slutet inte var planerat. Drömmen skulle uppfyllas och Lennie skulle klara sig skuldfri hela vägen. Men man kan inte förvänta sig alltför mycket av livet. Det viktigaste är nog att göra bra ifrån sig och försöka.

12. Det svåraste som kan inträffa för en människa är att behöva döda sin bästa kompis. Jag tror ingen av oss kan föreställa sig en sådan situation.

13. Ibland gör man saker man blir tvungen till att göra, svåra och sorgliga, men som också kan var ett bra alternativ till att börja på nytt.

8 december 2008

Vi har mycket att diskutera imorgon

Jättebra frågor allihopa! Det var precis den typen av frågor jag menade. Ni kan ju bearbeta era kloka svar i sömnen så ses vi imorgon 9:30 :)
Skulle du offra dig själv för en vän som döms till döden?
Vad hade hänt om Lennies moster inte hade bett George att ta handom honom ?hade han överlevt?
varför hade inte George mer koll på vad Lennie gjorde?

Var det äkta vänskap mellan George och Lennie eller kände George bara ansvaret att ta hand om Lennie?


Försökte göra lite fint med bilderna bredvid varandra osv, men det gick sådär. Well... Vet inte riktigt varför jag lägger in dom, tyckte de blev fina. Whatever..
Om ni hade varit på Lennies plats hade ni då valt att bli dödade av er ända vän eller av någon av de andra?
Hej!!
Varför var George tvungen att skjuta Lennie?
Kunde han inte se någon annan framtid med Lennie?
Hade man gjort så själv i situationen ?

Hejsan.

Hade man ställt upp för sin vän, om den hade varit i samma situation som Lennie, genom att avfyra ett skott i nacken för dens bästa eller för sitt eget bästa ?

Jag blir galen...

..på lärare som inte har lektion!!! Har ni haft någon lektion i etik på de senaste 3-4 veckorna? Jag tror inte det. Hur menar hon att ni ska fixa det själva?! I don't get it.
Jag ville vara med idag och lyssna på er debatt för jag vill se vilken typ av debatt- och argumentationsteknik vi ska träna mer på när vi ska jobba med det i svenska efter jul, men det hade inte varit så schysst av mig för jag visste att ni inte var förberedda. Grrrr.. varför kan inte folk bara göra sitt jobb? Nästa termin är det lika bra att vi har svenska hela veckorna istället. Kanske lite projektarbete också. Jag retar mig riktigt mycket på sånt :(

Jiii, glöm inte att lägga in bilderna du tog. Vill gärna se dem. Jag behöver något som piggar upp. Glöm inte heller att rösta i tävlingen allihopa + ta med boken Möss och människor imorgon så att jag kan samla in dem.

Diskussionsfråga till Möss och människor: Ni kan skriva er fråga i kommentarfältet till det här inlägget. Jag ska välja ut några citat ur era texter också som vi kan ta upp imorgon. Vi ses!

7 december 2008

Haha.

Jag vill bara säga hur mitt inlägg gick till då min data inte funkade hela helgen.. Jag bad emina skriva ut uppgiften eftersom jag jobbar tvärs över gatan hon bor på, ringde min polare och sa till henne att öppna min mejl, gav mitt lösenord och allt samt åsas mail, satt i luren i två timmar och muntligt gav jag henne instruktioner om hur inlägget skulle se ut och vad där skulel stå HAHA. Jag är KING :)

Effektiva argumentations- och debattfraser

Jag ska ge er några språkliga tips inför etikdebatten. Träna på några av de här vanliga fraserna så blir det lättare för er att strukturera era debattinlägg och ni kommer att tas på större allvar när ni argumenterar för er sak. Dessa fraser är bra att öva på även inför kommande svenskuppgifter:

Inleda: Till att börja med skulle jag vilja säga... Först gäller det... Jag vill först ta upp.... Jag ska inledningsvis ta upp...

Strukturera: För det första handlar det om...för det andra... Dels gäller det...dels gäller det

Väga olika åsikter: Man kan å ena sidan tycka att... Å andra sidan är det... En del tycker/anser kanske att det är... andra föredrar nog istället... Vissa skulle nog säga att... sen finns det istället de som

Lägga till: Dessutom så tycker jag att... Man kan också säga att.. Jag vill bara lägga till att...

Omformulera: Nej, jag menar att... Med andra ord kan man säga att... Ett annat sätt att uttrycka det är att...

Syfta tillbaka på något som sagts tidigare: Som jag sa lite tidigare... Som jag sa förut... I mitt förra exempel visade jag... Jag vill komma tillbaka till mitt förra argument.. Om vi återgår till det du sa tidigare...

Betona: Jag är övertygad om att... Utan tvekan är det så att.. Jag vill framhålla att... Jag är ganska säker på att... Jag vill hävda att...


Att delta i en debatt:

Behålla ordet: Bara en sak till.. Och så vill jag avsluta med att säga... Kan jag bara avsluta med ett exempel...

Avbryta: Ursäkta mig, jag måste få säga något... Ett ögonblick, kan jag få komma in?... En snabb kommentar bara..

Be om förtydligande: Hur menar du? Kan du förklara vad du menar? Menar du verkligen det? Det där förstod jag faktiskt inte... Jag undrar, vet du något annat om.... Jag tycker det vore intressant att få veta mer om det där...

Att hålla med helt: Precis. Så är det. .... Det tycker jag också... Det kan jag nog hålla med om... Det har du helt rätt i. ... Jag instämmer... Jag delar helt din uppfattning....

Hålla med delvis: Jag är delvis av samma åsikt, men jag tror också att... Du har i och för sig rätt, men å andra sidan måste du medge att... Visst, så kan det kanske vara, men egentligen tror jag att...

Inte hålla med: Jag håller inte riktigt med... När det gälller...så håller jag inte riktigt med dig... Jag förstår vad du menar, men jag har en annan åsikt... Men du har nog missuppfattat det jag sa... Jag har en invändning mot det...

Ifrågasätta: Men tror du verkligen att det är så?... Så är det ju inte alls, utan jag tror istället att... Ärligt talat, kan det verkligen stämma?... Fast det du påstår stämmer inte...

Bemöta: Jag måste få bemöta ditt påstående/din kritik...
Tja på er!!

Vi har redovisnig i etik. Vi skulle välja nåt ämne sedan så var det en som skulle va för och den andra emot. Då skulle de va nån debatt. Och jag valde att vara emot mitt ämne handlar om dem föräldrarna så får bestämma kön, hur barnet ska se ut. Om den ska ha blåa ögon färg blont hår, m.m redan innan dem födds. Och min fråga är vad de ämnet jag har heter. Jag har absolut glömt bort det. Jag undra om någon visste va de hette. Så va snälla och skriv om ni kan det i kommentarsfältet.


Tack o hej leverpastej!!

Min adventbild


Påminnelse uppgift 4 + adventsbildtävling

Om du vill delta i tävlingen om den bästa avdentsbilden ska du lägga in din bild/bilder senast klockan 14:00 idag. Därefter lägger jag upp en enkät för omröstning.

OBS! Jag saknar uppgift 4 från följande personer: Tsk, Sabina, Sukii, eh, Emma och Mik-mik.

6 december 2008

Möss och människor

Boken möss och människor är skriven av författaren Steinbeck Möss och människor hanldar om vännskap och drömmar. Det är två män som tycker om varandra och tar alltid hand om varandra deras vännskap var väldigt stark och dom hade gemensamma drömmar. Huvud personerna i boken är Lennie och Gorge. De bestämmer sig att jobb mycket för att skaffa pengar till deras dröm för att kunna ha sitt eget djur gård för att slippa behöva anadrs hjälp. Men tyvär kunnde inte Lennie förveräckla sitt dröm på grund av problem som påträffade honom. Lennie gjorde sitt största missatag genom att döda sitt chefes barn fru. Men Gorge blev tvungen att döda sin bästa kompis för att skydda honom från det onda som det skulle hända honom annars.


Genom att läsa boken kan man märka och kunna se att Gorge är en god vän som hannde mycket tålmod , eftersom Lennie kan man se att han är en sorts människa som kan begå mycket missatg på grund av hans mental sjukdom. Gorge respekterade det med ett god hjärta även om han ibland orkar inte med såna problem som lennie kunnde påträffa. George gav alltid råd till lennie för att inte hammna i problem men tyvär lennie var en glömmsk människa. Genom boken kan man dra ett slutsats att Lennie är en beronde människa av Gorge som till exempel inte kunna göra något utan Gorges hjälp. Somsakt kan man säga att en vän ska var som Gorge ska ha en tålamod, respktera sin vän svagheter och stå för honom alltid.


Deras dröm kan man säga ett vanligt drom som alla vilket är att vara självständiga, känna pengar och behöva inte allts tiga för något. Men som vi alla vet att en dröm behöver mycket jobb och tålamod för att den ska bli verklig. De drömde och jobbade så mycket för att kunna skaffa sitt eget djurgård. För att man ska kunna förverkliga ett sånt dröm så ska man abslut räkna sina steg och inte göra ett enda misstag, detta Lennie tyvär har inte tänkt på. Lenneie största dröm vara att han skulle ta hand om kanninerna i gården eftersom han tyckte om lena och mjuka förmål. Eftersom med dom kunnde han känna sitt riktiga jag och ömhet. Men dessvärre Lennies misstag var ett stop mot deras gemensamma dröm.

Det som är svåraste som kan påträffa en människa är att döda sn bästa kompis. Det tror ingen av oss kunna kan framställa sig i en sådan sistuation. Gorge dödade sin kompis med en pistol för att skydda honom från männen som jagar honom för mordet han begick. Dom skulle döda honom på ett långt samm sätt för att han ska ångra sig tusen gångar för att han begick mordet. Man kan säga att attb Gorge tänkte om han dödar honom så slipper Lennei allt lidande som påväntar honom.


Boken var mycket intressant och läsa samt jag kan rekomendera det för andra elever och läsa den. Eftersom man kan lära sig så mycket saker om vänskap som vi förlorar i vårt dagliga liv. På en och samma gång kan absolut varje människa tänka på sina handlingar för slippa och hammna i problem som man ångrar sig senare. Samtidigt tycker jag att alla människor ska ha ett sort dröm för att känna att livet är värd och leva. Men jag vill fullständigt inte hamman i Gorge situation genom att stå mellan två eld att döda sin vän eller låta honom bli dödande av andra. Som sakt det var mycket intressant bok och lärorik.

Uppgift nr4

I boken möss och människor skriven av John Steinbeck, läste vi om George och Lennie. Huvudpersonerna som gav mig en tydlig blick av drömmar/löften, frihet och vänskap. Där Lennie är beroende av George för att kunna försörja sig och överleva och George som tar hand om Lennie. Just för att han ska klara sig så bra som möjligt och utan att sätta sig i fara. Lennie tycker om att smeka på mjukt, som kan vara från djur till människor men han drömmer oftast om kaniner. Som George lovar att skaffa en vacker dag. Men att Lennie tycker om att smeka på mjukt och inte kan ta hänsyn till konsekvenserna samtidigt som han är väldigt stark av sig, gör det inte lättare för de. Det slutar med att Lennie går över gränserna och gör något oacceptabelt som slutar illa, för många faktiskt.

Drömmar har de, som får Lennie att vilja sköta sig bra. För att kunna uppnå målen och leva ett värdigt liv. För att få ta hand om kaninerna, eftersom han inte kan ta hand om någonting annat varken sig själv eller så. Han ska få smeka de hur länge han än vill, gosa och mysa med de som han vill. De har drömmar som ett eget ställe, där de har tillgång till allt.. Mat, pengar, egna arbetare kanske. Och George som får berätta detta om och om igen, för att underhålla Lennie och övertyga faktiskt. För att han inte ska ställa till med problem och ha annat för sig, ska han helst tänka på vad de egentligen jobbar för. Så kanske lyckas han ändå ta hand om sig själv för en gångs skull, ha ansvar för vad han egentligen vill.
Men så lätt är det inte, för att både tycka om att smeka på mjukt och inte ha kontroll över sina gränser slutar jämnt med att han helt enkelt förstör det. Om det är djur så tar han ihjäl den, men han vill de aldrig illa. Och om det är en människa det gäller, då finns det ingen återvändo. Då finns där inga löften som man kan behålla eller drömmar som kan förverkligas. Det är just det Lennie råkar ut för, han dödar en maktfull fru och bedöms till döden. Vill tro på drömmar, för att slippa tankarna att ha gjort fel något väldigt dåligt som George ska bli arg på. Men inte ens löften eller drömmar kan rädda honom, inte ens George denna gången...

George blir arg och klagar på Lennie så fort han gör bort sig. Att han skulle kunna klara sig bättre utan en svans som bara gjorde det värre för honom. Att han kunde gå och jobba helt själv och tjäna sina pengar och spendera de precis som han ville. Ibland fick man en inblick i att George ville ha frihet, att han hellre ville leva sitt och slippa ta hand om en "idiot". Och andra sidan visade han sin känslosamma jag som ville ta hand om honom, helhjärtad.
Att frihetskänslan kom så fort han ställde till med problem..
Men när Lennie väl var borta, fick George sin frihet då? Nej, då var problemet redan borta. Han hade varit tvungen till att döda sin vän!

Lennie såg upp till George och gjorde precis som han blev tillsagd. Just för att han trodde på hans ord och att han var den enda han hade. Så är väl vänskapet.. George skyddade honom i allt och pratade med honom så att han aldrig skulle känna sig odugglig. Lennie ville också sköta sig delvisst för att inte göra George arg eller besviken och för att kunna uppnå målen.

De hade en stark relation, tilltro och drömmar tillsammans. George ställde upp för sin vän hela vägen till slutet trots att slutet inte var planerad. Drömmer skulle uppfyllas och Lennie skulle klara sig skuldfri hela vägen. Men man kan inte förvänta sig allt för mycket av livet. Det viktigaste nog är att göra bra ifrån sig och försöka. Åtminstone försöka alltid. Vad resultatet än blir, man kan aldrig gissa sig på resultatet ju!

Möss & människor

Romanen Möss och människor är skriven av John Steinbeck. Den handlar om två unga män som är lantarbetare, George och Lennie. Lennie är mental fukntionshindrardoch han har ett annat problem som är att han är hårdhänt mot djur och saker han tycker om. Och ibland så kan han ta kål på saker. Och det är George som tar hand om Lennie sen Lennies moster dog. De söker jobb och till slut hittar dem ett jobb i en gård hos andra människor. Deras mål är att samla ihop pengar tillsammans och uppfylla deras gemmensama dröm så är att ha en egen gård med kaniner, höns, olika frukt träd och inte behöva lyda någon och få vara fria. Det sluta med att Lennie tar kål på en kvinna som har hög status i den gården där George och Lennie jobbar i. Pga de skjuter George Lennie.


George och Lennie har ett väldigt stark vänskaps relation. Dem har en och samma dröm, vad som än hände var de alltid tillsammans fast än Lennie brukade alltid ställa till det med något trassel. George fixade alltid till de så att de inte åker fast. Fast än George sa alltid till Lennie att hålla sig undan och inte ställa till nåt trassel så kunde inte Lennie fast än han försökte men hans mentala funktionshinder fick han och glömma allt de George sa till honom. Men pga han fysiska starkhet, att han var hård hänt mot djur och andra saker han tyckte om så kunde han ju ta kål på dem . Så kunde han också ställa till problem med de också. Då George får nog på Lennie så sade han till Lennie att han önskade att han aldrig hade träffat Lennie. För då hade George levt hur han ville och skulle inte ha något och bekymra sig över. Skulle bara tjänat pengar och haft en egen gård för sig själv. Men senare så ångrar han sig att han sagt nåt sånt till Lennie. Då peppar han upp Lennie med att säga vi ska jobba och ha en egen gård med kaniner som du kommer och få sköta, men om du ställer till med trassel så kommer du inte och få sköta kaninerna. Men sedan så fortsatte han med att berätta hur deras gård skulle se ut och vad dem skulle göra. Lennie blir bara glad när han får höra George berätta det. Men George var ändå fast vid Lennie vid ett sätt. Dem kände varandra mycket väl. Lennie visste väl att George aldrig skulle gå ifrån honom. Och George kände Lennie mycket väl så att han visste att Lennie inte var en ond människa. Men dem andra människorna runt omkring visste inte de. Även om de visste att han var mentalt funktionshindrar. Så tyckte dem väl att han ändå var nån galning och hade mycket ont inom sig. Men de visste George att han inte hade och den vara en orsak till varför han ville vara med Lennie och aldrig vilja han något ont heller inte låta han gå iväg själv. Han ville va beskyddaren till Lennie fast han ibland kunde tröttna på han.


En och samma dröm. Ha en egen gård tillsammans och många andra saker runt omkring och ha frihet. Dem två drömde om många saker. Och det var samma saker. Så George fick slita mest för att kunna få ihop de hela. De var han som fick se till Lennie så att han inte förstör deras dröm. Han fick alltid berätta vad han skulle göra och vad han inte skulle göra. Men dem fick ändå slita för de dem ville. Den ända som fick dem att glömma bort allt lidande var deras dröm. De fick dem att fortsätta med att uppfylla drömmen tillsammans. Dem hade ett jobb som dem miste pga Lennie. Han såg en kvinna som hade på sig en röd klänning. Lennie blev lockad till den röda klänningen. Då grep han tag i kvinnans klänning och då åkte han i bråk. Så fick George se till att dem kom undan. Så dem flydde och hitta de sig ett annat jobb i en annan stad. Och där blev det heller inte mycket bättre i slutet. Lennie råka dödda den kvinna som hade hög status där i den gården George och Lennie jobbade i. Och där tar Lennies dröm slut…


… Lennies dröm och liv tog slut då. George dödade sin vän. De var för Lennies och George bästa. Hade Lennie blivit fångad av dem männen som dem jobbade hos skulle han bli torterad. Dem skulle fått han och lida. Kvinnans make hand gjort hans död väldigt stillsammat. Make var chefen. De var han som ägde gården som George och Lennie jobbade på. George var bara tvungen till de han ville inte se hans vän lida och han inte gör något åt det. De ända sättet var att döda honom. Och då skulle heller George inte råka ut för nåt och heller inte mista sitt jobb. Han kan väl samla ihop pengar och kommer och säkert alltid tänka på Lennie och kämpar för Lennies skulle och för sin egen. Då kanske han kommer nåt vart till den gemensamma drömmen som dem hade.


Sammanfattningsvis så hade George och Lennie många olika relationer mellan varandra den starkaste och viktigaste var vänskapen som dem hade. De var rätt så underligt att man hade ett sådant vänskap i det tiden och de var bra. Det är därför man ska ta vänner förgivet. Dem kan vara bättre än ens förälder eller syskon. Dem kan ställa upp mer och offra mycket för en vän. Och det är det vi behöver i vårt liv en bra och god vän som ställer upp.

Möss & Människor ..

Boken handlar om George, en man i 30-årsåldern, och Lennie som är vid samma ålder och har är mycket stark och väldigt efterbliven. De är vandrande lantarbetare med ett högt mål i livet. De vill tjäna ihop pengar så att de kan förverkliga sin stora dröm som är att köpa sig en egen gård. George den som hela tiden skyddar sin vän Lennie, som är efterbliven och bland annat gillar att smeka allt som är mjukt, exempelvis små möss, hundvalpar och mjukt tyg. Lennie är mycket stark och snäll men hans efterblivenhet gör att de båda vännerna ofta får problem. Boken slutar på ett tragiskt sätt med att Lennie blir skjuten av sin vän George.

George och Lennie påbörjar sin vänskap genom att Lennies moster dör och George är ändå tvungen på ett sätt att ta hand om Lennie och vara vid hans sida för att stötta honom eftersom han är funktionshandikappad. George gav honom mat Lennie lovar mycket och säger att han kommer hålla dem löften som han ger George men det funkar inte alltid. George. Lennie lovade t.ex George att inte ställa till med bråk men Lennie kunde inte göra som han sa pga att han har den mentala funktionshinder. George hjälper alltid Lennie genom att uttrycka sig och försvara sig på ett bra sätt när han ser att det kan bli bråk eller att något negativt kommer hända. De berättar för varandra vad de tycker och vilka drömmar de har, det gör att deras vänskap är starkare. Jag tror att det hade väldigt starka band mellan varandra för att George hade så mycket medkänsla för Lennie och jag tror Lennie kände av det trots sin funktionshandikapp. Att kunna uttrycka sin kärlek genom medkänsla och hjälpa en annan person som i detta fallet för mycket och gör att vänskapen bara blir starkare.

De drömde båda två om att tjäna mycket pengar så att de kunde förverkliga din stora dröm att köpa en gård. För att få in alla dem pengar för att kunna skaffa sig ett jobb så fick de gå till olika gårdar och jobba där, men det gick inte alltid som det skulle. George uppgift var att alltid ta hand om Lennie så att det inte hände något dåligt och det dåliga hände alltid. Lennies "lilla dröm" var att kunna ha kaniner på sin gård men det verkade inte George vilja ha så där tror jag att de hade kunnat bli lite problem om de hade lyckats köpa sig en gård. Men trots allt så lyckas det inte att köpa en gård för att Lennie dör men det jag tycker att boken visar mycket är att det är alltid process och problem som kommer upp när man vill förverkliga sin stora dröm. Man lär sig mycket av George och Lennies sätt att inte klara av den stora drömmen så får man själv hopp och mer kraft att kunna komma till det målet man har i sitt liv.

George kände väldigt ofta att hans plikt var att vara vid Lennies sida och hjälpa honom ur knipor som kunde ha orsakats. Det hade kunnat vara så att George uttnyttjar Lennie för att han är enormt stark och eftersom han lyder honom. Men vänskapen att känna att hans plikt är att försöka få honom att inse att ifall Lennie lyder honom så kommer allt gå bra för dem båda. Efter att männen upptäckte Lennie hade dödat Curleys fru, Curley var en chef som ägde en gård som George och Lennie jobbade på. Där ser man noggrannt att George inte vill riskera att någon annan dödar hans vän. Utan han själv vill göra det. Det är väldigt psykiskt ansträngande tycker jag att kunna göra något sådant. George ville inte se sin vän lida och dö av att bli torterad så han offra sig själv att döda honom. Det gör att han känner den plikten att ingen kan har den strykan att döda hans vän. Ingen alls har rätt att göra det. Bara George.

I den tiden ser man hur dem offrade för vänner skull. Det tycker jag är häftigt men samtidigt känslosamt. Att man ska kunna vara där för sin vän alltid och kunna hjälpa. Man ska nog gör det bästa man kan i livet. Kämpa för drömmar och försöka göra dem till verklighet, att inte ge upp hoppet utan att se framåt till den ljusa stigen. Löften man ger i en vänskap ska hållas och man ska vara ärlig. För att ärligheten varar längst.

Uppgift 4 Möss och människor

Vänskap, beroenden och drömmar i Möss och Människor


Möss och människor som är skriven av John Steinbeck är en roman som utspelar sig i Kalifornien. Den handlar om två vänner, George och Lennie som är beroende av varandra. De går runt och arbetar från gård till gård för att samla ihop sig lite pengar för att kunna uppfylla sin dröm. De börjar jobba på en gård där Lennie ställer till med problem, han tar livet av “basens” svär dotter. George blir tvungen att skjuta Lennie fastän han egentligen inte vill, men han ser ingen annan utväg.

George och Lennie är jätte bra vänner. När Lennies moster Clara dog så fick George ta han om honom. De har gått tillsammans från gård till gård, och tillsist så “fastnar” de på en gård. Där finns flera arbetare på gården där de blir vänner med men ingen kommer så nära dem som de två är. De har ju gått tillsammans rätt länge och då det blir problem så går de iväg tillsammans. De är riktigt bra vänner som i början står vid varandra i vått och torrt, men med problemet som Lennie ställer till med i slutet så blir George tvungen att skjuta honom, tydligen så hittar han ingen annan utväg men hade jag varit George så hade jag aldrig kunnat tänka mig göra något sådant. Det är en vän, som man kanske har haft mer nära sig än kanske sin mamma. Som i det här fallet. Lennie och George hade egentligen ingen annan en varandra. Även om George ibland kan bli väldigt sur på Lennie så lämnar han inte honom.

Lennie är väldigt beroende av George, det beror på Lennie har svårt att förstå saker och der är George som säger till Lennie vad han ska göra och vad han inte ska göra. T.ex. när Curley (som är basens son och har själv klart stor makt över arbetarna) slåss med Lennie så går Lennie inte emot för ens George säger till honom att göra det. George vet att Lennie aldrig skulle kunna klara sig på egen hand så därför tror jag att han kan stå ut med honom och han känner att han har någon sorts av ansvar för Lennie för att hans moster Clara lämnade över honom till George när hon dog. Lennie måste lyda George och får inte ställa till med problem för annars får Lennie inte ta hand om kaninerna som är hans dröm.

“Ja en vacker dag har vi samlat ihop tillräckligt med pengar och då ska vi ha en liten stuga och några tunnland jord… och en ko och några grisar... och leva med markens gröda… och ha kaniner” Det var deras stora dröm. De skulle leva själva utan att någon ska behöva säga till de vad de ska göra och att de kan gå ut när de vill utan att be någon om lov. De ville vara självständiga. Men Lennes stora dröm var att få ta hand om kaninerna, kaninerna skulle ha en åker med klöver. Men som sagt så var det bara en dröm, och alla drömmar går ju inte i uppfyllelse. George visste att det bara var en dröm som inte kunde bli av och sist börjar han nästan själv tro på det.

Lennie och George är två underbara vänner som alltid är tillsammans och står på varandras sida. Här får man nog ha lite situations etik, dvs. att man kan inte bestämma vad som är rätt eller fel i förväg utan situationen får avgöra det. George anser att i den här situationen måste Lennie dö. Och han vill ju inte att någon ska göra Lennie illa så han bestämmer sig för att han själv ska skjuta honom, kanske är det för att han vill skjuta honom på ett sätt så han inte lider.

Drömmar, vänskap och löften i John Steinbecks novell möss och människor.

Boken möss och människor som skrevs av John Steinbeck på 1930-talet handlar om de två lantarbetarna George och Lennie som har en stor gemensam dröm. Det är att köpa en gård, med många djur, men Lennie som är förståndshandikappad tycks alltid försätta dem i problem. George som är smart tar hand om Lennie trots att han inte riktigt orkar med situationen. Han ger Lennie råd om hur han ska vara och agera för att dem ska kunna få sin dröm att bli verklighet, men Lennie lyckas ändå försätta sig i en situation som leder till döden.

George och Lennies relation är stark och dem är alltid tillsammans. Man kan säga att George är Lennies förebild och trygghet. George tar hand om Lennie , även om han säger att han bara är en börda som orsakar problem. I boken märks det tydligt att Lennie är beroende av George, men man kan också förstå att George bara hade varit olycklig och ensam utan Lennie. De är varandras klippor. Lennie som är förståndshandikappad försöker alltid sitt bästa för att göra George nöjd, men han glömmer lätt bort vad han ska säga och göra och det gör att de ofta hamnar i knipa. Ändå överger inte George Lennie och det är äkta vänskap.

De två vännerna trivs också så bra ihop pga: deras stora gemensamma dröm som dem alltid pratar om. De vill skaffa en egen gård tillsammans där dem bara kan vara och känna friheten och naturen. Lennie som älskar mjuka djur pratar jämt och ständigt om att han vill ha fullt med kaniner som bara han ska få ta hand om. Båda lever för denna drömmen och de får arbeta hårt från gård till gård för att få ihop pengarna, men Lennies omedvetna beteende som gör att han inte vet vad som är rätt eller fel sätter verkligen hinder i vägen.

Lennie brukar alltid försöka göra som George säger. Han förstår till en början att George har rätt , men efter ett tag försvinner det och han glömmer bort vad han ska göra och vad han lovat George. Lennie skulle sitta för sig själv och helst inte tala med någon. På så sätt skulle han undvika bråk och problem. Det sade George för att skydda Lennie och till en början lydde han , men till slut glömmde han bort det. Det leder till att Lennie omedvetet dödar Curleys fru. När dem andra får reda på detta vill dem döda Lennie, men George letar upp honom först och har ett fint samtal om framtiden innan han skjuter honom i nacken. Då bröts drömmen och löftet om deras dröm.

I denna vackra novell inser jag att den främst handlar om äkta vänskap, att ställa upp och ta hand om varndra, men att allt kan gå fel så snabbt. Jag tycker att den sänder ut budskapet: att följa det man verkligen vill, sin dröm för då blir man lycklig. Jag tycker att John Steinbeck skrev denna novell med mycket känsla som verkligen får en att tänka och bli berörd.

Vänskap ,drömmar ansvar och plikt

Romanen Möss och människor som är skriven av John Steinbeck, handlar om två män som heter George och Lennie. Både George och Lennie har en dröm om att få äga en egen gård en dag. I boken får vi läsa om när dem är på väg till en gård för att söka jobb ,men saker och ting trasslar till sig ännu mera eftersom Lennie är funktionshandikappad och George måste alltid få honom ur problem. Boken slutar på ett väldigt tragiskt sätt eftersom Lennie blir skjuten.

I boken kan man få läsa om vänskap mellan George och Lennie ,men det är ingen vänskap som helst eftersom jag tror att den har utvecklats mellan dem på ett väldigt annourlunda sätt.Det jag menar är att i boken så får man veta att Lennies moster ber George om att ta handom Lennie, om hon inte hade gjort detta så kanske dem aldrig hade utvecklat den vänskapen som dem utvecklade .Jag tror även att George ibland tröttnar på Lennie och inte förstår riktigt att han är efterbliven , men försöker ha tålamod med honom trots allt .Lennie är väldigt god hjärtad tycker jag , han älskar möss och valpar och allt som är mjukt och lent. Han ser verkligen upp till George och han vill göra allting som han blir tillsagd så att George ska tycka om honom Lennie känner sig trygg och stabil med George, jag tror även att han försöker visa sin vänskap genom att göra exakt som han blir tillsagd förutom när han glömmer bort saker.Vänskapen är speciell och jag tror att George även med tiden blir mer fäst vid Lennie ,fast när Lennie hammnar i trubbel så funderar han på om det verkligen är värt att rädda honom ur trubbel ,alltså om vänskapen är värt det.Lennie verkar vara den som verkligen hade offrat allt för att deras vänskap ska hålla , jag tycker han är för snäll och George verkar vara en förebild för honom.

George och Lennies dröm är att få ha en gård en dag , där dem får ta handom djuren på deras egna gård. För att förverkliga deras dröm så söker dem arbete på en gård så att dem kan tjäna ihop pengar till sin alldeles egna "dröm gård". Lennies dröm med gården är helst att få ta handom kaniner eftersom han tycker att dem är mjuka och lena att få klappa. Innan dem kan förverkliga deras dröm så måste dem tjäna pengar och inte hammna i en massa problem. Lennes drömmar krossar när han blir skjuten av sin vän george. Alla människor har drömmar vissa har flera andra har bara en , det hade vatt kul om Lennies dröm hade slagit in.

George kände att Lennie var hans ansvar och att det var hans plikt att ta handom honom och se efter honom eftersom han hade lovat hans moster, jag tro att det var ett av skälen i alla fall , men på ett sätt så hade han också makt över Lennie för han visste att Lennie gjorde och sa som George sa åt honom ,så detta kanske han kunde uttnyttja när dem sökte jobb eftersom Lennie var mycket stark även om han var efterbliven. Vid några tillfällen blev George och Lennie osams om småsaker då sa alltid Lennie att han kunde flytta in i en grotta,men George sa alltid nej detta visade att han inte bröt sitt löfte om att ta handom Lennie.

Denna romanen beskrev vänskapen mellan George och Lennie och även om han skjöt Lennie så tror jag att det kommer att förfölja honom resten av hans liv och han känner kanske att han inte klarade av att se någon annan skjuta hans vän.Den visar även att vänskap kan vara fint hos människor som är olika varandra.

Köpenhamn och stora folkmassor

Jag ser att ni håller på med era texter. Ska bli spännande att läsa dem! Jag har varit i Köpenhamn idag. Den staden kan verkligen rekommenderas just nu om man gillar stora folksamlingar. Herregud. Det gick knappt att förflytta sig. Dessutom tog vi en sväng in på Tivolis julmarknad och där var det om möjligt ännu mer folk. Så nu har jag fått en extremt stor dos av människor och jul på en gång. Det räcker helt klart för mig :)

Möss och människor av Kååh (via mail)

Möss och människor

John Stenbecks bok "möss och människor", är en novell där huvudpersonerna George och Lennie, som är begåvninghandikappad, ingår i ett brödrarskap då George avlaggt ett löfte om att ta hand om Lennie till hans morster. Och de ska försöka överleva börskrisen i USA under 30-talets gång.

I novellen framgår tidigt dens budskap om vänskap, drömmar och löften är svåra att uppnå då fler situtationer uppkommer me dess svåra konsekvenser. George, som är en av huvudpersonerna , kunde inte ha varit en bättre vän till Lennie då han hjälpte honom genom att visa vad som är rätt och fel. Han var en vän som var både tålamodig och stark samt en vän som "uppfostrade" Lennie.

Om jag hade satt in mig i rollen som George hade ja aggerat likadant under bokens omständigheter. Eftersom människan på 30-talet uppfostrades att ta han dom sig själv var de väldigt svårt att ta ansvar för någon annan speciellt för en person vars minne sviker en och utsätter en inför svåra situationer. Men om man är vänner som George och Lennie var sviker man inte varanndra utan att gör de bästa möjliga av situationen och håller ihop.

De framkommer i vissa delar boken "möss och människor" att George vid vissa tillfällen tappar kontrollen då Lennie gör något tokigt, men de hjälper inte att George blir arg på Lennie eftersom han inte är kappabel till att förstå inebörden av vad han åstakommit utan ser bara när George blir irriterad. Då han ser honom irriterad känner sig Lennie dum och kommenterar att han kan gå vidare för att kunna uppfylla sin dröm utan honom. I en situation som denna så tror jag att George inte kan vara irriterad längre eftersom han vet att Lennie inte kan göra nått åt sitt beteende. Han peppar honom istället genom att tala om hur de ska tillväga för att uppfylla deras mål. Detta var ett sätt för George att få in Lennie i en annan bana, för en stund, och enligt mig var de ett bra sätt att ställa upp för sin vän.

Att ta hand om en person som man tycker om på de viset som George gjorde kan både vara jobbigt och påfrestande, men för att göra någon annan glad, som är en underbar egenskap som bara vissa personer har, är ett plus. George gjorde allt i sin makt för att Lennie skulle ha de så bra som möjligt och höll sitt löfte till Lennies morster ända in i slutet. Då han avfyrade skottet i Lennies nacke gjorde han de som var bäst för honom, han gjorde honom frid från livet, för att han inte ska lida av de svåra konsekvenserna som han åstakommit.

Jag tyckte att George gjorde en bra gärning då han avfyrade skottet eftersom de var för Lennies skull och samt för att han skulle hålla sitt löfte till Lennies moster.

John stenbecks novell innehöll en gripande berättelse där de framdtår då två människor är beroende av varanndra och övervinner svåra situationer med hjälp av vänskap, drömmar och löften. De tre budskapen dem framkommer är en stor gåta i livet, och hur två vänner använder sig av dem när deras förhållande i USAá 30-tal inte är så ljus ut, är underbart att se.

Möss och Människor

John Steinbecks skrev romanen Möss och människor som handlar om George och Lennie. Lennie är mentalt funktionshindrad samt George har hand om honom hela tiden. Där George alltid hjälper ut honom ur svåra situationer. Lennie och George är lantarbetare som jobbar på nya ställen hela tiden pga. Lennie gör alltid misstag utan att han menar det. Romanen slutar med att George skjuter Lennie i nacken pga. Lennie dödar en kvinna.

Vänskapen mellan Lennie och George föds genom Lennies moster som ber George att tar hand om Lennie innan hon dör. George känner sig mekanisk att han måste ta hand om Lennie och inte lämna honom ensam. Deras vänskap växer genom att dem är alltid tillsammans ex. Arbeta, sova, äta, bråka. Båda två känner igen varandra mycket.
Lennie är en stark person och ser väldigt kraftig, och kan jobba hur bra som helst. Men Lennie är en glömsk person, han glömmer alltid de han blir tillsagt av George alltid, därför så övar han alltid på det han ska säga, ibland kan han lyckas och ibland inte.

Lennie och George har alltid drömt att dem ska ha en gemensam bondgård. Samt drömmer Lennie om att han ska ha grisar, kaniner, katter, hamster och all slag djur som har mjuka pälsa att smeka på. Därför vill dem arbeta och tjäna pengar för att skaffa sin egen bongård utan några problem, men varenda plats dem arbetar på så måste det uppstå ett problem med Lennie och då är dem tvungna att dem ska därifrån.

Döden förekommer av Lennie som dödar chefens fru som både Lennie och George jobbar hos. Pga. Frun bad Lennie smeka hennes hår och då gjorde han det hårt eftersom han är väldigt kraftig så hade han inte kontroll över sin styrka. Då han döda henne och upptäckte att hon inte andas mer då förstod han att han gjorde ett misstag. Då tyckte han att det trygga stället att gömma sig i det stället som George alltid rekommendera att vara i som är borta vid skogen. Chefens män sökte efter Lennie för att döda honom, men George försökte komma på var Lennie kan vara då mindes han att han kan vara bort vid skogen.
George kände att det gick över gränsen och att Lennie inte kan sköta sin och styra sig själv. Det bästa för Lennie och George är att Lennie dör så blir både George befriad av Lennie och inte känner att han har ansvar för någon samt kan känna pengar och drömma vidare och Lennie sliper skapa problem i olika situationer som George alltid bär ansvaret.

Avslutningen av vänskap, drömmar och döden hänger ihop på något sätt. Ibland kan man behöva vänner av den typen som ställer upp för att befria från problem och leva i lugn och ro. Men slutet är väldigt sårligt, man kan till och med tänka om det finns fortfarande såna typer av vänner i vår tid?
Möss och Människor

Romanen Möss och Människor är skriven av författaren John Steinbeck.
Den handlar om George och Lennie. Lennie är mentalt funktionhindrad och väldigt fysisk stark. Efter som Lennies moster dör så får George ta hand om Lennie. Dom har en gemensam dröm och det är att ha en egen bondgård. För att kunna köpa en gård så är dom tvungna att tjäna ihop pengar och för att tjäna pengar så jobbar dom på olika gårdar.
Det hela slutar olyckligt George skjuter Lennie.

George och Lennies vänskap börjar väldigt snabbt och konstigt. Lennies moster dör och då får George ta hand om Lennie. George hade inget annat val han kände sig tvungen pga Lennies mentala funktionshinder han kände ett ansvar för Lennie nu när igen annan kunde ta hand om honom.
Deras vänskap växte för dom var alltid tillsammans och George tog alltid hand om Lennie.
George gjorde allt för att Lennie inte skulle ställa till med bråk. Han sa till Lennie att han inte skulle säga något eller göra något för ut om det han blev tillsagd till att göra. Lennie lovade att han inte skulle ställa till med något bråk. Men pga Lennies mentala funktionshinder så glömde han det lika fort som han hade lovat.

Lennie och George hade en gemensam dröm och det var att ha en egen gård. För deras dröm skulle komma i verkligheten så var Lennien och George tvungna att tjäna ihop pengar. För att dom skulle tjäna ihop pengarna så fick dom gå till olika gårdar och jobba. För att hålla humöret och hoppet uppe så tänkte dom på drömmen och då fick dom mer kraft till att fortsätta jobba. När dom pratade om drömmen så sa alltid Lennie att han ville ha kaniner på gården. För Lennie gillade lena djur och saker och det ledde till problem för Lennie kunde inte sluta klappa djuren så det slutade att han råkade döda djuren.Detta leder till problem och dom fick gå till en ny gård för att få nytt jobb.
George dröm var att ha en egen gård. Men Lennie ville ha gården tillsammans och han skulle ha kaniner på gården. Hade George varit själv så hade han inte haft det så svårt med att tjäna ihop pengar till en gård men nu hade han Lennie och ta hand om också och det ledde alltid till problem.

Problemen blev bara större och värre för när dom hade kommit till en ny gård så råkade han knäcka nacken på chefens fru. Nu hade Lennie dödat en människa den här gången det var inget djur och nu hade det gått över gränsen. George orkade och kunde inte längre ta ansvar för Lennie längre George var tvungen att göra något åt det och det var nu. Han började att leta efter Lennie men han hade försvunnit George kom på till sist var Lennie gömt sig. George gick till platsen där han hade talat om för Lennine att gömma sig om något hemskt skulle hända. Han kom fram till platsen och hittade Lennie han satte sig bredvid Lennie och började prata om deras dröm. Lennie blev lugn men George blev nervös. George tog upp pistolen och höjde den mot Lennies huvud hans arm skakade men senare så tryckte han av. George blev alldeles stel. han hade nu dödat Lennie.

Avslutningsvis så är vänskap, drömmar och döden både bra och dåliga saker. Ibland blir man tvungen att göra svåra val och då ska det både vara bra för sin vän och sig själv.
Det var inget lätt val George gjorde men det var nog det bästa för båda två.




Möss och Människor

Boken handlar om två lantarbetare George och Lennie. Som jobbar hos andra människor på deras gårdar för att tjäna ihop så dem en gång äger en egen gård.
Lennie är förståndshandikappad och George har alltid tagit hand om honom, ser efter honom men ändå så har Lennie lyckats göra någonting han inte borde.
Så dem är tvungna och flytta till något nytt ställe och börja jobba där istället.
Boken slutar med att Lennie dödar en kvinna och George skjuter Lennie i nacken pga. det han har gjort.

Relationen mellan George och Lennie är väldigt speciell.
På så sätt att George ser till att Lennie får mat i sig och hjälper han alltid ut ur dåliga situationer. Lennie har problem att komma ihåg saker och ting som händer omkring men kommer ihåg det mesta som George säger till han.
Ex kommer han ihåg att om han hade gjort nåt dumt skulle han gömma sig i buskarna, Lennie gillar mjuka saker speciellt kaniner han gillar och klappa dem men det händer alltid att han tillslut dödar dem genom att han inte kan kontrollera sin styrka.
Hela denna vänskapen växer när Lennie´s moster dör och George lovar henne att ta hand om honom och ge honom mat och tak över huvudet.

Dem har en dröm om att en dag köpa en egen gård. Dem ska ta hand om grisarna, korna och höns där, samt att skörda där och såklart så ska dem ha kaniner också som Lennie ska ta hand om. Dem har ett äldre par som är villig och sälja dem sin gård men dem måste jobba för att få ihop pengarna för att betala för den också.

Lennie hade nog inte överlevt om det inte hade varit för George och jag tror George också är nog lite beroende av honom trotts att han säger “Gud i himlen om jag var ensam ändå”.
George ser Lennie som en vän han måste ta hand om, någon som bryr sig om han och någon han måste bry sig om.
Lennie frågar George om han vill så kan han gå i skogen och vara i en grotta ensam så behöver inte George ta hand om honom.
Men George vet att Lennie inte hade klarat det själv dessutom så känner han ett ansvar för honom så han ber han alltid stanna kvar.

Detta är ett så starkt band mellan två personer,
att man hade verkligen gjort allt och offrat allt för den ena och den andra till och med döda personen.

5 december 2008

Övningsenkät

Jag har skapat en liten övningsenkät här till höger. På söndag kommer jag lägga in en liknande enkät för omröstningen om vem som har tagit den bästa adventsbilden. Deadline för att posta in adventsbilder och delta i tävlingen är söndag den 7 december klockan 14:00.

Drömmar, beroende och löften i Steinbecks Möss och människor

Möss och människor är en lång novell skriven av John Steinbeck. Den handlar om två män, George och Lennie. George är den som får ta hand och vakta Lennie hela tiden eftersom att Lennie är mentalt funktionshindrad. De reser till nya ställen hela tiden eftersom att Lennie gör något han inte borde. Det hela slutar med att han dödar en ung kvinna och George blir tvungen att skjuta honom i nacken.

George och Lennie har en dröm. En dröm som alla andra arbetare på olika gårdar med har, att tjäna ihop ångrar och sedan köpa en egen gård och inte behöva arbeta år någon annan. Det är denna dröm som håller deras hopp uppe. Och det Lennie mest längtar efter är att ta hand om kaninerna. Han gillar att klappa lena djur men ofta slutar det med att han råkar döda dem eftersom att han inte verkar kunna kontrollera sin styrka. Det verkar också som att en dröm för George är att slippa Lennie. Att kunna leva sitt egna liv utan att behöva tänka på Lennie hela tiden, och utan att Lennie hela tiden förstör och tvingar dem att leta efter en ny gård att jobba på. Skillnaden mellan deras gemensamma dröm och de andra arbetarnas dröm är att de verkligen har chansen att köpa en gård av ett äldre par så fort de får ihop pengarna till den.

Lennie är väldigt beroende av George, för att kunna överleva, själv kan han inte skaffa fram mat ensingång. Samtidigt märks det att George också är lite beroende av Lennie inte för att kunna överleva men för att han ser Lennie som en vän. Han säger ofta att han skulle få det lättare utan Lennie och att han skulle kunna göra vad han vill, men ändå lämnar han honom inte själv. Lennie erbjuder sig ju också att gå och bo i någon grotta, för han förstår inte att han inte skulle kunna klara sig själv, han förstår inte att han lever tack vare Georges hjälp.

På grund av sitt mentala funktionshinder kommer Lennie aldrig ihåg vad han har lovat George. Det är därför de hela tiden får problem. När han har gjort något fel så förstår han inte heller att det var fel utan tycker bara att George är dum som skäller på honom. En gång förstår han att han gjort fel, då han dödar sin hund valp och sedan kvinnan. Han kommer även ihåg att han ska gömma sig i bakom några buskar vilket han gör. Och George håller det löfte han hade mot Lennie, faster Klara och till sig själv att alltid ta hand om Lennie. Genom att skjuta honom så låter han Lennie få drömma om sina kaniner en sista gång och skjuter han skjuter honom utan att han märker något.

Sammanfattningsvis kan man säga att löften, beroende och gemensamma drömmar skapar en stark vänskap. Där man är redo att göra allt för att ens vän ska ha det bra, till och med ta hans liv.

Uppgift 4 möss och människor

Vänskap, drömmar och gränser/moral i John Steinbecks lilla roman Möss och människor.

I romanen Möss och människor till författaren John Steinbeck, visas en vänskap mellan två killar Lennie som är mental funtionshindrad, stor och fysiskt stark medan George är småväxt. Deras dröm är att arbeta och samla pengar för att bygga en egen bondgård.Lennie går över gränsen till sist, som gör att vänskapen och drömmen försvinnande.


Vänskapen mellan George och Lennie börjar efter att Lennies foster dör. George är den enda som förstår och vet hur Lennie är, samt tar hand om honom. Eftersom Lennie är mental funktionshindrad och glömsk försöker George alltid förklara för Lennie vad han ska göra, säga och hantera olika situationer vid en ny tjänst. De äter, sover och arbetar tillsammans. De berättar för varandra vad de känner, tycker och drömmer om. Eftersom George vet att Lennie inte kan uttrycka sig och vet inte vad han ska säga vid en ny tjänst så tar George över hans tal så att de inte förlorar tjänsten. George försöker alltid att rädda hans vän vid olika situationer, och säger alltid åt honom att inte säga något än "ja" och inte ställa till bråk med någon. Själv klarar Lennie klarar inte av det mesta mentala själv,klarar inte av olika situationer, som kan vara lätta.

Eftersom både Lennie och George är fattiga så är de arbetstagare men George vill inte länge arbeta hos folk vill själv anställa arbetare som arbetar hos honom när han tillfredställer hans dröm. Han vill arbeta, samla pengar för att tillfredställa hans dröm om att köpa en egen bondgård med ko, höns och leva på marknadens gröda, som gör Lennie intresserad och gåromkring och säger det till alla, medan George bad honom att inte göra det. Eftersom Lennie gillar att smeka små djur och speciellt kaniner så vill han också ha kaniner i bondgården så att han "tar han om dem".

Det vi vet tills nu är att Lennie inte får ställa till bråk, om han gör det så förlorar de deras tjänst och kan inte tillfredställa någon dröm. Men Lennie går över gränsen nu. Lennie satt en gång och smekte en mus i de huset de arbetade på, plötsligt dog den eftersom han grep den hårtutan att mena. Efter en stund kommer in grevens sonsfru till Lennie, som alltid går omkring och vill få uppmärksamhet. Hon förför honom att känna på hennes mjuka hår och när Lennie gör det så griper han hårt så att hon skriker men Lennie griper ännu hårdare så att hon dör, men Lennie förstår inte hur alvarligt det är utan tar musen och gömmer sig. George hjälper Lennie mycket nu men han har gott över gränsen, det går inte att ha honom länge, inte hjälpa honom heller. George bestämmer att ta livet av Lennie själv istället för att främmande personer gör det så att han inte bli rädd.

Ibland gör man saker man blir tvungen till att göra, svåra och sorgliga men som också kan var ett bra alternativ till att börja på nytt.Allt drömmar tillfredställs inte,eftersom den kan göra att man tappar den ibland. Man kan inte alltid hjälpa någon för att ibland hittar man ingen omväg till att rätta ett problem som skett.

Tillägg till uppgift 4

När ni har skrivit er text om Möss och människor vill jag att alla också skriver varsin fråga som vi kan diskutera i klassen på tisdag. Diskussionsfrågan ska vara kopplad till de tankar du fick när du läste boken, men behöver inte direkt handla om händelserna i boken. Alla bidrar med varsin diskussionsfråga i sitt inlägg, sedan bestämmer vi tillsammans vilka av frågorna vi helst vill diskutera på lektionen.

3 december 2008

Snööööö Bilder =)





































Det finns en blomma, vit som snö
kan ej vissna, kan ej dö
Denna blomma känner du säkert igen
trofast vänskap heter den!



Älska ljus? (:

Mik-mik bloggar från Kosovo

Idag diskuterade jag och Iman hur man räknar ut sitt meritvärde (snittbetyg). Det jag sa stämmer inte riktigt. Jag sa att man dividerar med antalet kurser till sist, men man ska dividera med poängsumman av alla betygsatta kurser i ens slutbetyg. Om man har läst alla kurser man ska så har man 2500 poäng i slutbetyget. Det är den summan man ska dividera med. På VHS (Verket för högskoleservice) förklarar de i steg för steg hur man räknar. Ni kommer att få information från SYV också under vårterminen.

Senaste nytt i bloggosfären är att Mik-mik har lovat att blogga från Kosovo. Det kan vi se fram emot! Vi får dock vara beredda på att bokstäverna å ä ö kommer att saknas, hälsar hon. Sådana petitesser kan vi leva med, eller vad säger ni?

2 december 2008

Uppgift 4: ny deadline

Deadline för skrivuppgift 4 är framskjuten ett dygn till lördag den 6 december klockan 23:00. Tacka Jiii för hennes argumentation i tidigare inlägg. Bloggande från Libanon är ju inte fel.





Hej här är mina bilder !!!!!!!!!!!!!







Mina adventsbilder.




Skrivuppgift 4: Möss och människor

Idag diskuterade vi John Steinbecks Möss och människor på lektionen. Uppgiften är att skriva en diskuterande text om romanen. Din text ska utgå från tre huvudteman och vara strukturerad på samma sätt som Fröken Julie-texten vi skrev tillsammans i klassen. Gå gärna tillbaka till den texten för att se hur vi gjorde. Den finns under "november, mall för diskuterande text" i bloggen.

Vi kom fram till några viktiga teman i Möss och människor:
  • vänskap
  • drömmar
  • löften
  • ansvar och plikt
  • döden
  • makt
  • självständighet och beroende
  • gränser och moral
  • frihet

Det sista om frihet la jag till själv. Välj tre av dessa teman eller tänk ut andra teman som du vill diskutera i din text. Glöm inte inledning och avslutning. Ett mer avancerat alternativ är att utveckla ETT tema (t ex "vänskap i Möss och människor") i hela din text, men det kräver att du har tillräckligt mycket att säga om det och att du håller dig till det temat i hela texten.

Jag bedömer din förmåga att skriva diskuterande/utredande och din förmåga att skapa sammanhang i en sådan text.

Deadline: lördag 6 december kl 23:00.

1 december 2008

Mina adventsbilder. (:

Musiktips, Kings of Leon.