31 mars 2009

Apropå jobb

Arbetsförmedlingen har en webbsida speciellt för ungdomar som ska söka jobb: www.avstamp.nu

Vi ses imorgon klockan 08:10.

30 mars 2009

Working woman

Idag tjänade jag pengar för första gången i mitt liv, om man inte räknar med att jag sållt kvällsposten och panda tidningar som jag tror att det hette. Det var kul, eller ja, det kändes precis som alla praktiker som jag har gjort bara att jag tjänade pengar på det idag:) Trodde att jag skulle få jätte många steg eftersom att man ändå vandrar runt mycket när man jobbar, men fick bara 14962.

Info om det nationella provet onsdagen den 1 april

Som jag sa på lektionen idag blev jag verkligen jättebesviken och förvånad över att så många valde att strunta i uppgift 9. Det måste ju tyda på att ni har helt klart för er hur ni ska gå till väga på onsdag. Hoppas att jag har rätt! Den här kursen handlar om att leva upp till det som krävs hela tiden - inte varannan gång eller när man själv känner för det. Jag har höga krav på alla i den här kursen och jag tror att ni kan leva upp till dem, men det kräver en arbetsinsats.

Idag delade jag ut ordkunskapsdelen från årets högskoleprov. http://sydsvenskan.se/utbildning/article422823/Testa-dig-sjalv.html
Läs mer om högskoleprovet här:
https://www.studera.nu/studera/339.html

På onsdag den 1 april gäller följande för det nationella provets skrivdel:

Förbered dig hemma genom att läsa texthäftet samt skrivråden och exempeltexterna jag har delat ut. Titta på textmallarna i bloggen (under etiketten textmallar) och tänk igenom vad du har lärt dig om olika texter under året.

OBS! Du får inte ha med dig några anteckningar eller stenciler till provet.
  • Tid: 8:10 - 13:10 (inget insläpp efter 8:30).
  • Plats: Klassrummet
  • Ta med: Texthäftet Engagemang och påverkan, något att äta och dricka, blyertspennor, suddgummi, ev pennvässare, ordlista (om du har).
  • Inga andra lektioner på eftermiddagen

JAG VANN!!

Fick hem ett grönt paket idag och fattade ingenting, trodde det var nått gratis skräp. Tja, jag hade fel!

Jag har vunnit en iPod nano!! Jag har aldrig vunnit något i hela mitt liv och är själaglad! Gick in på Cashguidens hemsida samma dag som dom var hos oss, registrerade mig och gjorde tävlingen mest på skoj, och jag vann!

29 mars 2009

Kommentarer till uppgift 9

Jag har kommenterat de texter som lades in före deadline igår kväll. Jag tycker det är konstigt att så få tog chansen att öva och få sin text kommenterad inför det nationella provet på onsdag.

Alla som har gjort uppgiften har konsekvent struntat i eller glömt (?) en viktig del i instruktionen: att hänvisa till en text i häftet Engagemang och påverkan. Om det här hade varit det riktiga provet hade inte uppgiften varit korrekt löst och betyget hade blivit ett IG, oavsett textens övriga kvalitéer. Jag vill inte se någon göra det misstaget på onsdag. Då är det upp till bevis.

Enligt 47% av de som röstade i enkäten hade grupp 2 skrivit den bästa texten om vad som påverkar vår personlighet. Varför den var bäst tycker jag ni kan fundera på tills imorgon.

OBS! ta med texthäftet till morgondagens lektion.

Vi ses.
Oj! Jag hade feber igår och låg och sov hela dagen så glömde uppgiften.

Uppg9

Median påverkar oss människor idag mer än vad vi tror. Man märker det inte, det är väldigt omedvetet men när man väll tänker efter så påverkar det oss på ett eller annat sätt. Några exempel som jag tycker påverkar oss väldigt mycket är Tv, Internet och mode tidningar.

Vi alla är utseendefixerade på ett eller ett annat sätt utan att vi vet om det riktigt. Det negativa är att vi styrs av detta, vi kan inte vara oss "själva" utan måste följa vad median tycker annars blir man kallad konstig. När man är ute på stan och kollar så finns det alla slags olika människor men dem flesta ser nästan likadana ut.

När man ex ser en Punkare så blir alla människor runt omkring helt stiriga typ kolla på dem som dem ser ut. Eller om man har en annan slags hårfärg så börjar folk stirra. Med detta vill jag meddela hur mycket vi påverkas av median hur mycket är normalt och onormalt egentligen.


Och vem är median som bestämmer nej såhär ska man inte se ut, det där är onormalt och konstigt. Vi borde ta oss en extra koll runt om och säga vem är dem som ska dömma, vad gör dem till så kallade normala.

Vi borde inte låta oss påvekas så mycket av vad som händer runt om i världen utan sköta vårt eget.




ps: min data var väldigt seg så jag fick sätta igång pappas data och skicka uppg till den datan det är därför uppg är försenad

28 mars 2009

45 min to go

Tittar ni på fotboll, eller?! 0-0 Portugal-Sverige. Nervöst.
Edit: Matchen slutade 0-0.

OBS! Jag kommenterar bara uppgifter som läggs in före klockan 24:00.

Uppgift 9

Skolan är viktig för alla människor både barn, ungdomar, vuxna och äldre. Utan skola är man inte värt något. Skolan lär oss redan när vi är 7 år gamla. För att man ska ha ett skönt liv utan att behöva någon för hjälp så ska man plugga och gå till skolan för att utnyttja all kunskap. Som elev utvecklas man med kunskaper redan när man är7 år gammal och det bygger på tills gymnasiet/högskola. Skolan har en hel del positiv saker men därtill finns det också en del negativt som man ibland vill ändra på.

Det är viktigt att utbilda sig och har förmågan att gå i skolan. Ibland kan man känna att man är skoltrött och inte orkar mer, men det finns olika orsaker till de. Eleven måste alltid uppmuntras av dem närstående som ex. vänner, föräldrar, syskon, släktingar, detta kan stärka elevens förmåga och blir mer intresserad.
Man blir påverkad av läraren i stort sätt, för att det är läraren som lär ut all kunskaper och kan göra att ämnet blir intressant.
Jag skulle vilja ha en obligatorisk lag för alla människor att lära sig och utbilda sig. Det är bara bättre, det finns inget hinder att inte studera i skolan.

De som är bra men skolan, att den ger allt som barn, ungdom, vuxen och äldre behöver. Det byggs på redan när man går i åk 1. Man påverkas alltid från omgivningen i skolan, om dem tycker att skolan är intressant och är engagerade så kan man bli uppmärksam och studera i skolan.

Det som är dåligt och som gärna velat ändra på är att man ska skipa morgon lektioner och ha sovmorgon istället vilket det är de bästa som finns. Så kan man istället välja sina lektioner själv. Man kan ha vissa dagar sov morgon och vissa dagar morgon lektioner.
Jag skulle också vilja ändra betygen som är IG, G, VG och MVG och ha det istället som 100 poäng så som mitt hemland Irak. Det innebär att när man skriver ett prov så är det av hundra poäng, det ska gälla alla kurser. Om vi säger ex. Svenska B kursen att jag har gjort 8 prov i ett helt år och fått olika poäng som kan variera mellan olika siffror som ex. 79, 98, 95, 95, 99, 92, 91, 90 av 100 så sammanställer man det slutliga resultatet på ett speciellt sätt och får ex 98 av 100 poäng, detta gäller från åk 1 tills sista året i gymnasiet. Med det slutliga poänget som är 98 så kan man söka de bästa utbildningar i högskolan som ex. civilingenjör, läkare osv.
Jag skulle vilja ändra de lägen som säger att gymnasieutbildningen inte är viktigt och att det blir obligatorisk för alla ungdomar att gå ut gymnasiet. Det finns en hel del som inte studerar vidare gymnasieutbildningen, vilket de kan påverka deras framtid i stort sätt.

Om man skulle ha en undervisning i skolan en gång om året av elever som har studerat en hel del i livet och har fått en hög utbildning så kanske skulle eleven ha förmågan att tänka på skolan mer.
Våra betyg som har varit så är i flera år, kan man inte ändra på det lätt. Men de kan va ett förslag som jag skulle ha velat ha det så, de ser bättre ut, tydligt och enkelt. De kan vara svårt för vissa att ha det så av 100 poäng men när man vet exakt detaljerat hur det ser ut så är det enklare.

Uppgift 9

skolan idag är bra man lär sig otroligt mycket om olika saker och till sist så kan man ta eget ansvar för sina studier och sin framtid. Man utvecklas som person i skolan. desto mer man får från skolan desto mer utvecklas man. så skolan är bra på många olika sätt men det finns också negativa saker som bör förändras.


Det negativa med skolsystemet är betygsystemet vi har idag. Det vi har idag är IG,G,VG och MVG. Men det är förstort mellanrum mellan ett tex G och VG. Man vet inte riktigt var på G man ligger. Har man bara ett G eller ligger man nära VG. Det kan man inte se idag om man inte frågar läraren. Detta kan leda till att det blir orättvisst om en elev kämpar och pluggar kanske en vecka före ett prov och en annan elev knappt kommer till lektionen och kämpar inte får ändå samma betyg som den första eleven som kämpar. Detta kan kanske leda till att den elev som kämpar och pluggar bara slutar och tänker nej nu ska jag bara komma på lektionerna så får jag iallafall ett G.
Så betygsystemet idag tycker jag inte är bra, man ska ha det gamla systemet istället som var 1-5.


Det jag vill förändra är betygsystemet till det gamla 1-5 för det skulle bli mer rättvist för alla elever. För det gamla systemet är mer exakt på hur man ligger i betyg. Så det inte blir orättvist.


Om man skulle förändra betygsystemet som vi har idag till det gamla så hade det blivit mycket mer rättvist.

Uppgift 9 /av Kååh

Folk har idag egna livsstilar och det påverkar omgivningen både positivt och negativt. Jag själv har dåliga vanor som faktiskt gör att min omvärld ser ner på mig. Att ha gått från att vara den vältränade till den som jobbar för mycket, dricker alkohol och kaffe samt röker och festar är negativa vanor, som jag innerst inne vill ändra på, men faktiskt påverkar min omgivning, är inte en bra syn. Genom att förbättra min livsstil och påverka folk till det positiva, hade varit trevligare och mer intressant.

Synsättet på mig hade varit bättre om jag verkligen tagit tag i mina dåliga vanor och gjort något åt sakerna. Till att börja med hade jag faktiskt försökt att komma tillbaka till det gamla "jaget" genom att verkligen ändra mina banor och försöka leva på ett hälsosamt sätt. Om jag klarar av att bryta mina dåliga vanor hade nog de flesta i min omkrets börjat tänka om och kanske t.om. insett att det jag håller på med är bra och tar efter mig.

Att äta rätt, motionera, dra ner en del på festandet, etappvis försökt minska på mitt cigarett- intag och på mitt kaffebehov hade varit kanon. Samtidigt som jag förblir hälsosam har jag bevisat för mig själv och min omkrets att jag faktiskt verkligen är motiverad samt att jag är en person med stark vilja.

Personer i min omgivning anser att det inte låter rimligt med en förbättrad livsstil då mina vanor bygger på en 7-årig period, men enligt mig själv om man verkligen kan så kommer man att klara det utan att tveka. Visst kommer det bli en tuff tid fortsättningsvis, men i väntan på resultatet, som är positivt, gör att man kämpar ännu mer. Med folks stöd kommer det naturligtvis bli mycket lättare.

Hur man ser på folks livsstil och hur den sedan påverkar oss är ett väldigt intressant ämne därför kan man försöka ändra livsstilen för att folk ska få upp ögonen för en. Att under en längre tid handskas med dåliga vanor som egentligen inte ser bra ut i folks ögon kan förändras, men bara om man först själv vill förändras.

Earth Hour

Ikväll klockan 20:30-21:30 är det Earth Hour. Det innebär att många städer och privatpersoner kommer att släcka sina lampor i en manifestation mot vårt slöseri med energi. Syftet är att få politiker och vanliga människor att kämpa för en bättre miljö. Malmö kommer att släcka Hyllie vattentorn och lamporna på Gustaf Adolfs torg.

Se ett inslag om det här:
http://sydsvenskan.se/webbtv/article422106/Malmo-slacker-ner.html

Glöm inte att ställa fram klockan en timme i natt. Sommartid! :)

Förändringar i det svenska skolsystemet.

I dagens skolsystem får barnen/ungdomarna kunskaper och de får lära sig att ta sitt eget ansvar för prov och läxor. Barnen lär sig också att passa tider och respektera vuxna och andra barn i deras omgivning. Om problem uppstår så kan eleverna kontakta kuratorer och skolsköterskor och vissa skolor har även något som heter Lugna gatan, där de kan gå om de vill prata och få stöd. Det finns mycket positivt i ett svenskt skolsystem, men det finns även saker som bör förändras.

Jag skulle vilja förändra att det ska bli mer blandade klasser med svenska och utlänska elever för det hade skapat mer sammhörighet. En annan jätte viktig förändring är att lärarna måste ha en riktig utbildning när det gäller funktionshinder som: ADHD, Aspberger och andra psykiska funktionshinder. Det måste satsas pengar och resurser på detta. Exempelvis om en elev har ADHD och behöver en personlig assistent eller ett skoldaghem, så ska det inte vara fråga om pengar utan om elevens framtid och trygghet. Det sista jag vill nämna och som jag tycker ska förändras är att eleverna inte ska byta lärare så ofta, det har blivit vanligt nuförtiden. Det skapar bara otrygghet och oro hos eleverna.

Jag skulle vilja förändra detta för att skapa sammhörighet, trygghet och rättvisa i skolorna. Om dessa problem hade löst sig så tror jag att skolsystemet hade blivit lättare för både lärare och elever och alla hade trivts mycket bättre.

Förändringarna enligt mig skulle lett till lättare koncentration hos barn med något psykiskt funktionshinder. Det hade skapat trygghet hos alla elever om de hade haft samma lärare hela tiden för då kan dem bygga upp ett förtroende för lärarna, och lärarna hade dessutom kännt sig trygga med barnen. Om klasserna blandas så tror jag att det hade blivit lättare för eleverna att förstå och respektera varandra, de hade lärt känna varandras kulturer och religioner och då skapas kontakt mellan eleverna. Jag tycker att detta är viktiga förändringar som hade lett till ett bra och väl fungerade skolsystem.

Uppgift 9

Dagens samhälle påverkas av medierna väldigt mycket, allt ifrån radio, tidningar till television. Medierna speglar vad som sker runt om i världen, och genom medierna så framträder världen på olika sätt.Samtidigt som människorna genom medierna får vetskap om vad som sker, så kan vi likaså påverkas på ett negativt sätt.


Bland fördelarna med medier så kommer alltså begreppet kommunikation in i bilden. Kommunikation mellan medier samt folket är en del av den nya teknologin som är så viktig för vår överlevnad idag.
Ett viktigt exempel som visar den stora vikten av kommunikationens betydelse för mänskligheten är tsunamikatastrofen som inträffade år 2004. Tack vare de medverkande medierna så spreds nyheten mycket snabbt, vilket medförde att olika organisationer samt räddningstjänster snabbt kunde vara på plats för att hjälpa de skadade. Utan medierna hade det varit svårt att nå den stora folkmassan på så kort tid. Medier är alltså härskande därför att de når den stora bredden.



Massmedier vill alltid glorifiera eller visa sämre sidor av saker. Vi kan ta kändisar som det främsta exemplet i detta sammanhang. En liten bagatell kan förvandlas till en enorm stor sak som till exempel artisterna Madonnas och Britney Spears kyss. När denna kyss blev allmän genom medierna fick den oerhört mycket uppmärksamhet. Det uppstod mycket diskusioner kring denna händelse. Samtidigt som kändisar blir kända just tack vare mediernas roll så kan nackdelarna vara att ens privatliv inte längre kommer att bevaras som privatliv utan det blir allmänt känt för omvärlden. Jag syftar här på papparazzi och deras inverkan på kändisarnas privatliv. Trots att detta kan vara besvärligt så är det en del av kändiskapet.

Mediers syn på bland annat " idealmannen" samt "idealkvinnan" har rört om en hel del i särskilt unga människors liv. Medierna lägger fram krav på hur mannen och kvinnan bör se ut för att bli omtyckta samt accepterade av omvärlden. Detta kan vara mycket påfrestande och fastän man inte vill så kan man lätt påverkas av detta. Iaffärer står skyltdockor som består av trådsmala kvinnor och välbyggda män, och detta " krav" på att man ska se ut på detta sätt kan ha en mycket negativ påverkan på människor.

27 mars 2009

Steg

Idag blev det 13202 steg

VAD ÄR FELET PÅ ER "MÄNNISKOR" ?!

Italien skakas av "Fritzl-fall"
63-åring våldtog sin dotter i 25 år


En 63-årig italienare anklagas för att under 25 års tid ha förgripit sig på sin instängda dotter. Kvinnans bror ska också ha våldtagit henne samt sina egna döttrar, 6, 8, 12 och 20 år gamla. 63-åringen och hans son har gripits av polisen.
– Av det som framkommit verkar det som om den förstfödda var lovad åt pappan, säger åklagaren Pietro Forno enligt Il Mattino.
Fallet har klara likheter med historien om österrikaren Josef Fritzl, som nyligen dömdes till livstids fängelse för att ha spärrat in sin dotter i en källare, där han sedan våldtog henne under 24 års tid.

I det italienska fallet rör det sig om en lumpförsäljare i Turin i norra Italien som utnyttjat sin nu 34-åriga dotter sexuellt ända sedan hon var nio år gammal.


Fadern ska även ha uppmuntrat sin nu 40-årige son att agera på samma sätt. Sonen – som också är gripen – misstänks för att ha våldtagit och misshandlat alla sina fyra döttrar. Flickorna, som nu är 6, 8, 12 och 20 år gamla, tvingades också att bevittna varandras våldtäkter.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4755989.ab

Mycket libanesisk mat

Idag åt jag lunch hos Jiiis bror! ;) Jag åt så mycket att jag blev erbjuden att sova på restaurangens soffa. Min väninna blev imponerad av att de fick in en massa barnvagnar så smidigt mitt i lunchrusningen. Själv hade hon också en väldigt stor vagn + bebis med sig. Puuh!
Jag hade mest fokus på maten. Tog en runda på Entré också på vägen hem och köpte en bärbar hårddisk till min dator. Om datorn skulle krascha är det bra med en back-up. Inte fullt lika mycket folk som för en vecka sedan, men ändå en hel del.

Glöm inte läxan. Uppgift 9 har deadline imorgon lördag. Ha en bra helg!

När blir jag av med skolan!!!

Jag har faktiskt inte orkat med skolan sista tiden vet faktiskt inte varför,försöker i alla fall hålla mig så att jag inte sjunker helt och tappar allt jag har presterat i 2 och ett halvt år. Idag är jag glad, fick från migrationsverket ett beslut att bevilja uppehållsstånd till min man och han kommer hit om några veckor wiiii. Annars så går det bra med stegräknare, jag vågar inte gå hem gående eftersom det är så kallt ute ,väntar tills vädret blir lite varmare.
Mån: 3666 steg
Tis: 6549 steg
Tor: 6990 steg
Fre: nu har jag 2210 steg haha tror nt att jag går mkt idag


Ha det bra allihopa

26 mars 2009

Videosvar till Adidas inlägg



OMG. Den här videon! Soooo 80s :)

Girls just wanna have fun!

Studenter!
Sista anmälningsdagen för balen är på onsdag. Sabina undrade vem man skulle anmäla sig till osv, så föreslog jag att vi tar det tillsammans på måndagen under mentorstimmen. För att alla ska hinna anmäla sig i tid och vara säkra så kan vi skriva ner vilka som vill gå ditt och vem man vill ta med sig. Eller vad tycker ni?
Kostnaden är då 100:- som man får ta med sig på måndag ifall man vill, eller så kan man helt enkelt ta det på egen hand.
Lärarmiddan tjejer! Kom med några tips på var vi kan ha den, ska vi sätta oss på en fin uteservering eller vill ni helst ha den inomhus? Var i så fall? Vill gärna veta vad ni tycker och vill. Fy fan vad vi är bra!
Förresten var där ingen på studentkören i tisdags, låt mig inte jaga er tjejer :) det här är för oss för att vi ska ha det kul. Vi är fortfarande den där OP3A right?!
Hej Åsa min stegräknare har gått isönder det går inte att ställa om den så jag har inte kunnat använda den idag

Steg

12406 steg idag :)

Att referera/använda andra källor/texter i en uppsats

I din övningsuppsats och i din NP-uppsats bör du kunna visa att du kan skilja på andras tankar och dina egna. För att förstärka det man skriver är det viktigt att kunna referera vad någon annan har sagt/skrivit i samma ämne. I ert fall handlar det om att hänvisa till någon av texterna och/eller bilderna i häftet Engagemang och påverkan. Källhänvisningen bör vara så tydlig som möjligt och den ska på ett smidigt sätt infogas i din egen text. Det räcker inte att bara skriva källorna efteråt.

Här är några exempel på hur man kan skriva när man hänvisar till en källa:

Kvinnor och män tänker olika. Kvinnor ter sig för oss män som väldigt abstrakta och oklara även om journalisten Cecilia Gustavsson i en artikel införd i Aftonbladet 20070714 påstår motsatsen. Hon menar att "kvinnor talar ofta kortare och mer konkret".


I tidskriften Månadsjournalen 2002:1 diskuterar Nanok Bie dokusåpornas värld.


I artikeln "Dokusåpornas dotter" diskuterar Nanok Bie dokusåpatrenden (Månadsjournalen, 2002:1).


Thomas Eriksson skriver i sin reseberättelse "Med döden i fokus" (http://www.sourze.se/) om en upplevelse utöver det vanliga.


Mitt första bildförslag till skolans utställning är målningen Dansande par från 1987 av Fernando Botero.

Det viktigaste att tänka på när man hänvisar till en text eller en bild är att läsaren ska kunna hitta din källa om han/hon vill.

Exemplen kommer från Skolverkets informationsmaterial för det nationella provet i Svenska B, vt 2009, s 41-43.

25 mars 2009

Egen etikett för textmallar

Pink påpekade att det är svårt att hitta de gamla exempeltexterna eller textmallarna i bloggen. Jag håller med. Man måste gå tillbaka och leta och det tar lång tid. Nu har jag lagt in alla exempeltexterna under etiketten "textmallar" i vänsterkolumnen så att man kan komma åt dem snabbt. Titta gärna på exempeltexterna när du skriver din egen övningsuppsats (uppgift 9).

Det är inte fusk ;)

Kallt igen

Så kallt det har blivit igen! Flera minusgrader nu på morgonen. Grrr... Ha en fin onsdag, trots kylan! OBS: Vi saknar fortfarande grupp fyras text om vad som påverkar vår personlighet.

Idioter!

"Stenar och tomglas mötte räddningstjänsten när de ryckte ut för att släcka en anlagd brand i Rosengård."

NÄR ska Rosengårds invånare (jag syftar enbart på de idioterna som gör ovanstående) sluta med att skämma ut sig själv och börja fatta att räddningstjänsten inte är något dåligt?
Blir fullkomligt vansinnig över att det finns människor som hela tiden, om och om igen, får sig själva att framstå som.. dumma människor, genom att inte visa brandkåren/polisen osv någon respekt. Jag säger inte att polisen alltid handlar rätt, men det är inte det detta inlägget handlar om. Det handlar om att det är dags att växa upp och börja visa respekt för lagen och de människor som arbetar för den.

Inhale, exhale...

24 mars 2009

Uppgift 9: övningsuppsats inför nationellt prov

Uppgiften är att skriva en uppsats om ett av följande ämnen:
  • Vilka upptäckter har gjort störst nytta för mänskligheten under de senaste hundra åren? Beskriv 2-3 upptäckter, förklara vad dessa har gjort för mänskligheten samt motivera dina val.

  • Skolan har stor betydelse för många ungdomars vardag. Vad skulle du vilja förändra i det svenska skolsystemet? Beskriv vad du vill förändra och redogör för varför. Förklara också vad dessa förändringar skulle leda till.

  • Hur skulle du kunna förändra din livsstil för att förbättra och påverka din omvärld? Ge exempel på vad du skulle kunna förändra och beskriv och diskutera vilka konsekvenser dessa förändringar skulle få.

  • På vilket sätt påverkar olika medier människors liv? Ge exempel på hur olika medier påverkar människors liv, förklara varför vi påverkas och diskutera vilka konsekevenser det får.

Texten ska vara sammanhängande och ha en tydlig, genomtänkt struktur. Den ska vara styckeindelad och följa de regler för diskuterande texter som vi har gått igenom. Titta under etiketten "textmallar" till vänster i bloggen om du behöver tips. Texten ska innehålla minst en hänvisning till en lämplig text i texthäftet Engagemang och påverkan. Jag skriver ett separat inlägg om hur man gör en hänvisning till en text.

Jag kommer att skriva en kommentar och bedöma din texts:

  • innehåll
  • struktur
  • sammanhang
  • språk

Deadline: Lördag den 28 mars klockan 24:00

Jag måste ha söndagen på mig att läsa och kommentera. Fråga om du undrar över något.

23 mars 2009

3D

www.google.se
Se trailern på sf.se

(!)

steg

15/3-09, 15598 steg
30/3-09, 6220 steg
31/3-09,14767 steg
1/4-09, 9456 steg
2/4-09,17897 steg
3/4-09, idag var det första dagen på min arbetsplats. 20254 steg
4/4-09,19786 steg
5/4-09, 17897 steg
6/4,09, 23678 steg
7/4-09, 24898 steg
8/4-09, 12568 steg
9/4-09, 18736 steg
10/4-09, 15789 steg
11/4-09 ,9876 steg
12/4-09, 14789 steg
13/4-09, 9789 steg
14/4-09, 14259 steg
15/4-09, 16784 steg
16/4-09, 9710 steg
17/4-09, 15834 steg
18/4-09, 18952 steg
19/4-09, 16592 steg
20/4-09, 17439 steg
21/4-09, 19842 steg
22/4-09, 8120 steg
23/4-09, 12956 steg
24/4-09, 16593 steg
25/4-09, 9720 steg
26/4-09, 15298 steg
27/4-09, 10529 steg
28/4-09, 16198 steg
29/4-09, 14620 steg
30/4-09, 19280 steg
1/5-09, 17591 steg
2/5-09, 7429 steg
3/5-09, 11729 steg
4/5-09, 18691 steg
5/5-09, 8720 steg
6/5-09, 17491 steg
7/5-09, 11756 steg
8/5-09, 19596 steg

Vad påverkar vår personlighet

GRUPP 5


Det sägs att vår personlighet grundformas från födseln till sex års ålder, detta är det som styrs av våra föräldrarna.
Men hur påverkas vi då efter sex års ålder och på vilka sätt?

Främst i början leds vi av våra föräldrar som formar oss från grunden där de lär oss rätt och fel men efter 6 års ålder ligger intresset mest på kompisar i skolan, fritids etc.
Fastän kompisarna är intressanta och i den åldern ville man vara som alla andra är fortfarande föräldrarna delaktiga i hur vi påverkas och formas.

Ju äldre man blir är det inte ofta man lyssnar mindre, utan tar egna beslut som är baserade på hur föräldrarna format oss.
Man sätter inte föräldrarna i andra hand utan man blir mer självständig med åldern.


Från det att man föds har man olika faktorer som påverkar ens personlighet.
I de olika stadierna man har i livet påverkas man av olika människor och grejer som gör oss till den vi är idag.
Eftersom man umgås med vänner och familj dagligen påverkar det oss, i flera fall, mer. Föräldrarna påverkar oss också under hela vårt liv, men efter hand inser vi själva vem vi är och vad vi vill och då blir det början på slutet och ens personlighet och självständighet blir ett.

Skriven av: Kååh, Farah, Globben

Vad påverkar vår personlighet? (Grupp.3)

Det som kan bidra till att vår personlighet blir påverkad kan vara allt från familj, skolan, kompisar och även samhället. Det är även det som bidrar mycket till att vi har den personlighet vi har och det kan vara både positivt och negativt.

Den positiva påverkan kan vara allt från familj till kompisar, eftersom det är där man känner sig tryggast och mest behövd.

De negativa påverkan kan vara allt från skolan till övriga samhället. Skolan kan påverka oss dåligt genom grupptryck och kränkningar som kan leda till att man dra sig undan från samhället.
De stora problemet i dagens samhälle är att det finns mer negativa påverkan än positiva, men det som är bra att många lyckas ta all negativ påverkan och göra om det till en positiv styrka.

Med positiv styrka menar vi att man ska inte ta all kritik som dåligt utan istället se det som något lärorikt. Om man ex hamnar i en situation där man blir kritiserad för hur man läser så ska man inte ge upp och känna sig nertryckt utan istället arbeta sig uppåt.

Slutsatsen är att vår personlighet grundas av det vi går igenom i samhället och på så sätt bildas all vår negativ och positiv påverkan som sen bildas till styrka som vi har med oss hela livet.

Dog lovers, Tråden, Eh & Peace.

Enkät

Jag har lagt in en enkät till höger. Jag vet att alla texter inte är inskrivna ännu, men gör det så fort ni hinner.

Vad påverkar vår personlighet

Det som påverkar vår personlighet är iprincip allt. Bla. vår uppväxt, vårt umgänge och sammhället i allmänhet. Vi påverkas mest av media som samhället skapar och då får vi en bild om hur man ska vara perfekt.

Samhället ger oss bildern för hur man ska vara för att klara av dag för dag. Vi får bilder varje dag genom att läsa tidningar, se på tv eller surfa på nätet.

Om vi exempelvis ser en Shampoo reklam på tv där de visar att man får glanssigt och välvårdt hår, då påverkas vi direkt om vi tidigare har haft problem med vårt hår. Vi vill köpa prudukten för att uppnå dt "perfekta" resultatet som de vill visa med reklamen.

Men vad är egentligen det perfekta? Det är ett begrepp som innebär att man inte har några brister. Men egentligen finns det ingen människa utan brister.

Media påverkar oss om hur vi ska vara och hur vi ska se ut för att bli den "perfekta". Men det är sällan detta uppnås.

Grupp 1
Jiii, Katta & Sarah

Dagens lektion

Idag jobbade vi vidare med texterna vi påbörjade förra gången. De handlade om vad som påverkar vår personlighet. Grupperna fick tillbaka texterna de hade kommenterat och uppgiften var att förbättra texten så mycket som möjligt med avseende på struktur, innehåll och språk.

Vi pratade om att det inte är så lätt att uttrycka negativ information eller kritik på ett snyggt sätt, vare sig det är i tal eller i skrift. Det är något som är väldigt viktigt att kunna och jag vill att ni tänker på hur ni kan framföra negativa omdömen eller kritik på ett mer nyanserat sätt. Emmas kommentar till uppgift 8 innehåller några bra exempel på hur man kan göra. Tänk också på hur jag brukar kommentera det ni skriver.

När man jobbar i grupp är det viktigt att inte direkt avfärda varandras idéer som mindre värdefulla. Risken finns då att några i gruppen inte vill komma med fler förslag. I stället kan man försöka bygga vidare på förslaget eller komma med egna förslag och sedan fråga vad de andra tycker. Om man tycker att ett förslag är helt galet kan man säga: "Mmm, skulle man kunna skriva så här i stället?" eller "Jag tycker att vi borde ändra lite på den meningen.." "Låter det bra/bättre om vi säger så här?"

Tänk på att betyget i svenska innefattar både muntliga och skriftliga färdigheter. Alltså: när jag sopar golvet så sopar jag inte bara golvet ;)

Alla grupperna såg ut att jobba aktivt med uppgiften idag och det ska bli intressant att se de färdiga texterna i bloggen. Som jag sa så lägger jag upp en individuell övningsuppgift inför det nationella i ett separat inlägg (uppgift 9). Deadline för den kommer att vara lördag 28/3.

Vinnare: Sabina

Dagens vinnare blev Sabina! Hon vann en scrubkräm och ett hudkrämsprov från Body Shop.

GRATTIS!!!

Grupp 2, Vad påverkar vår personlighet?

Varje dag så påverkas vi av olika saker som kan påverka vår personlighet. Det kan vara saker som t.ex. våra kompisar, föräldrar, skola och i stort sett hela samhället. Frågan är hur vi påverkas av dessa faktorer.

De kommentarer vi får av våra kompisar och vår familj om vårt beteende och om hur vi är påverkar oss till en viss del. Däremot så är det när vi ser vilka konsekvenser människor i vår omgivning får pga. sina handlingar som påverkar oss mest.

Vi kan aldrig veta vad konsekvenserna av våra handlingar kommer att bli. Det gäller att prova sig fram och ta lärdom av sina erfarenheter.

Trots det att Freud, en huvudperson inom psykologin, anser att det är föräldrar och händelser i vår tidiga barndom (fram till 6års ålder) som formar vår personlighet så är det våra handlingar och dess konsekvenser som gör oss till dom vi är idag. Alltså är det vi som formar vår egen personlighet och detta är något vi måste komma ihåg.

Av: Emma, Martina och Tamii.

Uppgift 8

I Martinas, Emmas och Tamii börja (inledning) fortsatte texten bra till slut.
Den hade lite struktur, de svarade lite gran på inledningarna, men svarena kunde bli bätte men lite mer fakta och exempel.

Syftet med denna texten kom fram till att allt omkring oss påverkar oss, och det handlar lite gran om frågan som ställdes i början vad är det som gör oss till den vi är idag? de skrev föräldrar,vänner o.s.v. det tyckte jag de svarade på bra.

Textenshuvudtanke från början va bra men sen krånglades lite i styckena. man kunde förlja efter vad som behövdes för svar i inledningen och alltid förlja efter de så att svarena besvaras i styckena.

Textensläsbarhet va lätt att läsa och förstå, men saker o ting upprepades mer än en gång.Men i stort sett var den lätt att läsa.

Sammanhanget i texten gick lite sned, med det hängde ihop lite med inledning men inte till 100, man kunde fokusera sig mer på vad början vill och så skriva det man vet och känner utan att gå in på nya saker hela tiden och uppreda det som berättades innan.

Haaaaa!!! :)


Min Rafa vann i Indian Wells!!!

Bild: www.sports.yahoo.com

22 mars 2009

(!)

Åsa

Jag vet inte hur jag ska göra med uppgiften ska jag kommentera vilken text jag vill eller har du skrivit vilken vill du förklara hur man gör för jag hittar uppgiften men inte mer?

Vad ska man tro?

Så fort man tror att man säkert kan handla i vissa affärer eller från vissa märken så publiceras det en test eller en undersökning som visar att det är något skumt. Vad ska man tro egentligen? I morse såg jag på TV 4 att Råd & Rön hade testat olika hudlotioner och det visade sig att inte ens Body Shops eller Apotekets produkter var fria från skadliga ämnen och kemikalier :(

Läs om det här.

Oh well. Den som vågar kan ju vara med i morgondagens utlottning i alla fall...

Glöm inte läxan! Den ska vara inskriven i kommentarfältet till texten senast imorgon klockan 08:00. Se tidigare inlägg "uppgift 8". Fråga om du undrar över något.

Final igen

Rafa är i final i turneringen i Indian Wells, Kalifornien. Vamos!!! För att se honom måste man vara uppe sent. Godnatt allihopa!

21 mars 2009

steg

19491 steg

Dåligaste veckan i hela mitt liv

Denna veckan gick katastrof för mig, hade lite personliga problem o ett matte prov som jag inte gjorde på grund av att ha mått dåligt och för gick jag inte så många steg Mån: 7798 steg Tis: 5443 steg Ons:4989 sen tor och fred gick jag bara något med 1000 steg bara. Gict till Entren på torsdag men blev riktigt trött av så många folk som knuffades så jag gick direkt . Idag är mors dag hos arabet vill gratulera alla mammor i hela världen och speciellt min mamma som mår lite dåligt dessa dagar älskar henne skit mycket och kan inte leva utan henne.

21 Mars Mors-dag... hos Araberna :D



Idag är det Morsdag. Efter som att min mamma är bort rest så passade vi på att överraska henne på ett speciellt sätt detta året. Vi fick tag på en hemsida som levererar presenter och blommor i Libanon. Vi valde en fin bukett och en fin heliumballong som skickas till mamma idag. Vi sa att vi ville hon skulle få de innan kl 10 så de är framme när som helst. Vill se hur pass överskad hon blir.





Vill även säga grattis till Alla mammor. Speciellt min Underbara mamma som är den bästa som finns i hela världen. ÄLSKAR DIG <3

igår

hade jag 23573 steg

20 mars 2009

Känner mig väldigt stolt just nu, gick hela 21153 steg idag och det är mitt nya rekord.

Vad påverkar vår personlighet?

Det sägs att vår personlighets grund formas från födseln fram till sex års ålder, detta är det våra föräldrar som "styr över".
Hur påverkas vi efter sex års ålder? Vad är det då som gör oss till den vi är?

I början så är det våra föräldrar som styr oss och "leder" oss till den rätta vägen. Tills vi kommer till kompis fasen som ungefär kommer vid 6 års åldern. Då är det kompisarna som påverkar oss.

Samhället är i stort sett den som har fått oss och bli den vi är idag.

Ju äldre man blir desto minde lyssnar man på föräldrarna. Man använder sig ofta av "alla mina andra kompisar får och inte jag" när man vill göra något som inte föräldrarna tillåter. Kompisarna påverkar oss och gör "roliga saker" vi vill göra som de.

Det är inte ofta man lyssnar mindre på föräldrarna för att man blir äldre. Eller att man sätter föräldrarna i andra hand. Man blir bara mer självständig ju äldre man blir.

Från det att man föds har man olika faktorer som påverkar ens personlighet. I de olika stadierna man har i livet påverkas man av olika människor och grejer som gör oss till den vi är idag. Eftersom man umgås med vänner och familj dagligen påverkar det oss, i flera fall, mer. Föräldrarna påverkar oss också under hela vårt liv, men efter hand inser vi själva vem vi är och vad vi vill och då blir det början på slutet och ens personlighet och självständighet blir ett.

Martina, Tamii, Emma

Vårbildstävling?



Borde vi inte ha en vårbildstävling i bloggen? Vad säger ni? Här är ett par bilder som jag tog i början av april 2007. Ha en bra helg allihopa!

Hallå!

Tja på er!
Som alla vet så har Entrén i värngem öppnat. Som Jiii tidigare skrivit i sitt inlägg så gick the company till skolan. Sedan så stack vi till Entrén och kom tillbaka hem med Jiii kl.19.00. Från 12.00 till 19.00 :O :O kan ni tänka er!! Jag hade sååååååååååååå ont i mina ben och fötter jag har så många skoskav pga de! AJ kan jag bara säga, helt och hållet OFF va jag. Men jag samla ihop 24564 steg. Massor med folk va det där och de va jätte roligt, man såg massa roliga folk. Nu så har jag bara 6450 steg.


Tack o hej leverpastej!

19 mars 2009

så som min vän Jii så (Gå gänget) gick i morse :). därefter var teckenspråk lektionen inställd så gick jag till entré med några tjejer från skolan, det var jätte mycket folk så som alla vet därefter var jag i Mobilia, de var nästan tomt jämfört med entré, man såg knappt nån människa i mobilia.. i alla fall har gått riktig mycket i vilket fall och har fått 20059 steg:)..
har blivit rejält hälso människa:)

steg

idag fick jag 18787 steg:)

Entré

Jag tror inte att jag har varit mer aktiv än idag i hela mitt liv. I morse gick "gå gänget" (dvs jag, Peace, Adidas & Iman) till skolan. Kl 12 får vi reda på att vår teckenspråk-lektion är inställd så vi ger oss i väg till entré och jag kom inte hem förens kl 19.00. Kan ni tänka er?! Jag har hittills lyckats få ihop 26753 steg, som faktiskt är mitt rekord. Väldigt trevligt. Det var väldigt mycket folk på entré, för mycket folk. Men det var rätt fint. En hel del nya affärer och även "gamla" affärer men det är skönt att de flesta är samlade på en och samma plats och att plan 3 bara är full med resturanger och en biograf. Jag gillade det :)


Har någon bild på shoppingen idag och några på mina student prylar nu är det ju 77 dagar kvar, ja slutet är nära :p

Ja det går inte att ladda upp bilderna nu laddar upp de senare.


Entré



Idag öppnar den nya gallerian Entré på Värnhem. Läs om det här. Jag hinner nog inte dit idag, men kanske i helgen. Hoppas ni får en bra torsdag!

Edit kl 10:57 Mycket folk på invigningen. Någon vi känner i kön?

Bild: www.sydsvenskan.se

18 mars 2009

steg

idag glömde jag min steg räknare men använde den efter 17:00 och fick ihop 8786 steg, har haft ett prov idag och har ett till imorgon.

STUDENT!











Så Åsa, jag har lagt upp några bilder men där e fler saker som jag har köpt till studenten. =D 1600kr betalade jag och Jiii, Adidas och Anonym för våra student saker. HAHA :P

Uppgift 8

Uppgift 8 går ut på att ge förslag till förbättringar av texterna vi skrev på lektionen i måndags. Rubriken var "Vad påverkar vår personlighet?"

Skriv era förslag till förbättringar i kommentarfältet till texten. Det finns bra saker i alla texterna så försök att utgå från det som fungerar. Försök också att se texten som en helhet. Fastna inte på språkliga detaljer om de inte är av det grova slaget som gör texten svår att förstå.
Kommentarerna ska innehålla synpunkter på följande saker:


  • Textens struktur
  • Textens syfte
  • Textens huvudtanke
  • Textens läsbarhet
  • Textens sammanhang

Jag bedömer din förmåga att ge konstruktiva förslag till förbättringar av en text.

Farah, Kååh och Anonym (som inte längre är anonym!) ska kommentera texten som påbörjades av Emma, Martina och Tamii. (OBS! Den här texten saknas ännu! Skriv in den så fort som möjligt.)

Emma, Martina och Tamii ska kommentera texten som påbörjades av Dog Lovers, Tråden och Peace (inlagd av Adidas).

Dog Lovers, Tråden och Peace ska kommentera texten som påbörjades av Katta, Iman och Jiii.

Katta, Iman och Jiii ska kommentera texten som påbörjades av Pink, Adidas och Sabina.

Pink, Adidas och Sabina ska kommentera texten som påbörjades av Farah, Kååh och Anonym (numera globben).

Ni som inte var med på lektionen kommenterar valfri text.

Deadline för uppgiften: Måndag den 23/3 klockan 08:00.

17 mars 2009

Engagemang och påverkan via Facebook

Att bilda Facebook-grupper är ett populärt sätt att samla personer som tycker likadant i någon speciell fråga. Här är en artikel om en egyptisk kvinna som är trött på att höra folk fråga när hon ska gifta sig. Hon vill nämligen inte gifta sig. Hon har startat en Facebook-grupp om det. Gruppen har också manliga medlemmar.

Vissa Facebook-grupper har lyckats påverka beslut i olika samhällsfrågor.

http://sydsvenskan.se/varlden/article420080/Froken-Mokhtar-vagrar-att-gifta-sig.html

steg

18732 steg, har gått en långa rundor idag kände att jag behövde vara för mig själv har fått reda på lite saker idag som inte fick mig och må bra faktiskt har prov imorgon har inte kunnat plugga men ja vi får ta det som det kommer.

The company!

The company har gått väldigt mycket idag!!
Jag, Jiii, Iman och Adidas gick till skolan och sedan så gick jag, Jiii och adidas efter skolan till sömerskan. Efter de så gick vi hem. Vi har bara gått, gått och gått hela dan. =D
Steg:17049

OBS!! Idag så fick vi våra student mössor!!!!!!!! =D
Och vi lärde oss student sången.. SJUNG OM STUDENTENS LYCKLIGA DAG, LÅTOM OSS FRÖJDAS I UNGDOMENS VÅR! ÄN KLAPPAR HJÄRTAT MED FRISKA SLAG, OCH DEN LJUSNANDE FRAMTID ÄR VÅÅÅÅÅÅR!! HUUUUURRRRRAAA!!

Steg

Idag har jag fått ihop 15950 steg :) rekord för min del :P

Körning

WIIIE idag klarade jag uppkörningen, mest happy :)

16 mars 2009

Vad påverkar vår personlighet?

Det som kan bidra till att vår personlighet blir påverkad kan vara allt från familj, skola och fiender. Vi påverkas både positivt och negativt, det beror på samhället och hur man själv tolkar andras åsikter.

Vi påverkas positivt av samhället genom att få beröm för det man har gjort bra och kan känna oss stolta och mer delaktiga i samhället. Negativt kan vi påverkas av åsikter som handlar om ens utseende som kränkande vilket kan leda till att man blir tillbaka dragande.

Hur man påverkas både positivt och negativt av samhället, vänner och familjkan vara då de visar en hur saker och ting fungerade och därav påverkas vi genom att själva sätta oss i situationen och tycka till själv om den.

En sådan negativ situation kan tex vara grupptrycket som sker i skolan. Rökning, skolk och fusk blir vardagsmat och om trycket är tillräckligt starkt är det lätt att man faller och provar på något av detta. Om man däremot har en stark personlighet och åsikt klarar man att säga nej och vänder då situationen till något positivt Man blir stolt över att man sa nej och man vet nu att man inte är så svag som de andra

Det vi har kommit fram till är att vi blir dagligen påverkade av olika saker både negativt och positivt och det är det som formar vår personlighet.


Jii, Iman, Katta

steg

jag vet inte hur man gör för att skriva i den andra rutan så det får bli här till någon visar mig hur man gör. 11979 steg

Dagens höjdare


Dagens höjdre är en tant som jag och adidas krocka i... eller hon krocka i oss med hennes väska på den ena sidan och en matkassa på den andra. Medans jag, adidas och iman gick hem idag så pratade vi påvägen, sedan ser man en liten kort tant som går mellan mig och adidas. De roliga va att den va hon som gick in i oss men de va vi som fick skit för de! HAHA.. efter hon krocka i oss så gick hon ett par steg och vände sig bak och sa ERA JÄÄÄVLAR!!
Jag hade bara lust och smälla till henne och säga till henne jävla kärring!
AAA..!! Hon va sååå rolig. :P
Bild:google.com

Steg

Steg:11127

19/3 24564steg

20/3 10000 steg

21/3: 807 steg

Alla är textförfattare :)

Eftersom alla som var med på lektionen idag är medskapare i alla texter så blir det lite skumt att säga att texterna har skrivits av bara tre personer. Men namnen ni har skrivit under varje text är namnen på de tre personerna som skrev inledningen till den texten. Det stämmer, va? Bara för tydlighetens skull...

Vad påverkar vår personlighet?

De som påverkar vår personlighet är kompisar, föräldrar, skolan och hela samhället i stortsätt. Varje dag så påverkas vi av olika saker som kan påverka vår personlighet.

Kompisar och föräldrar påverkar oss genom att tex ge oss kommentarer om vårt beteende. Beteendet "smittar av sig" om vi ser att våra föräldrar/kompisar gör något bra där även konsekvenserna blir bra så vill vi göra på samma sätt så vi också kan lyckas.

Om man anstränger sig och kämpar för något bra man vill uppnå, kan man göra det bra ifrån sig och få bra resultat. Ju nöjd man blir desto bättre självkänsla får man. Kan konsekvenser vara bra egentligen?

Ja, det kan dem men hur bra är dem egentligen? När det både finns negativa och positiva till slut. Eftersom vi tycker att konsekvenser är bra kan vi också förmedla att vad vi än gör finns det konsekvenser som får en att ställa beslut som påverkar.

Med denna texten vill vi visa att vi blir påverkade både på gott och på ont. Genom att alltid sträva efter att göra vårt bästa och uppnå våra mål växer vi som personer och vår självkänska ökar.
Samhället kan påverka oss mycket, men bara till en viss del. Samhället kan aldrig påverka oss mer än vad vi tillåter det att göra.
Det är VI som formar vår personlighet, och detta måste vi komma ihåg!

Peace, Tråden & Dog lovers

Vad påverkar vår personlighet

Personligheten är det som formas av ens omgivning.
Allt från familj, vänner, media etc.
Gör oss till dem vi är idag.

Påverkan kan både forma oss till det positiva men också till det negativa.

När vi är små år det mest föräldrarna som formar vår personlighet.
Desto äldre vi blir desto mer påverkas vi av omvärlden.
Om man ser hur världen ser ur nu jämfört med för femtio är sen så har media blivit en allt större del av vårt liv och därför påverkat oss mer, både positivt och negativt.

Som sagt så har median blivit del av oss i de vardagliga livet.
Vi kan både bli bra eller dåliga personer pga. de vi ser och blir påverkade av.
Ex de negativa att de här blivit mer utseendefixering och klädsel.
Om man sagt jämför med femtio år sedan så var det inte alls så stor fixering som idag och massmedian var inte så stor som den är idag.

Vänner påverkar oss i stort sätt. Om man är svag som människa, så kan dens personlighet påverkas lättare till negativt, vilket det kan leda till problem som ex knark alkohol. Om man är av de sorters människor som är “starka” så kan de ha bättre kontroll över hur man påverkas och om det blir positivt eller negativt.

Att vi är så utseendefixerade är pga. median som kommer det som är inne och senast. Vilket alla inte följer med som inte är “okej” för samhället.
Eftersom det är så populärt med fördomar så är det lätt att man klassas annorlunda.
Att vännerna kan påverka en både positivt och negativt.
Om man är “svag” som person är det lättare för en att drabbas negativt som kan leda till att personligheten påverkas.

av: Anonym,kååh och farah.

Vad påverkar vår personlighet?

Det som påverkar vår personlighet är i princip allt som så som vår uppväxt, umgänge, samhället i allmänhet mm. Vi påverkas mest av samhället för vi bryr oss för mycket om vad andra tycker och vad som anses vara "okej".

Samhället ger oss bilder för hur man ska vara för att klara av dag för dag. Därför anses vissa människor vara "okej" för att passa in medans vissa har en annan bild av hur personligheten skall vara och sticker ut.

Dessa människor som valt att sticka ut har även de blivit påverkade och valt att inte vara en i mängden. Även om de har blivit påverkade av samma saker som "de vanliga" har de tolkat dessa på ett annat sätt. T.ex. om man har en förälder som är alkoholist, så kan man välja att ta avstånd från alkohol, något som inte anses vara normalt i vårt samhälle. En annan som befinner sig i samma situation väljer istället att dricka mer än vad som är nödvändigt för att dämpa sina känslor. Dvs att man bpde kan bli påverkad positivt och negativt. Alltså är där ingen gräns för en person att vara "okej".

Avslutningsvis så påverkas våra personligheter av allt möjligt. Först och främst samhället. Men vi kan själva stoppa påverkan när den går över gränsen.



Av: Pink, Adidas& Sabina

Dagens lektion

Idag pratade vi om bilden på framsidan av texthäftet. Vi kom fram till att personerna på bilden är Mahatma Gandhi, Jesus, Bob Marley, Martin Luther King samt Dalai Lama. Klicka på länkarna om du har dålig koll på vilket inflytande de har haft. Det gemensamma är deras fredsbudskap, skulle jag vilja påstå. Orden "one love", "one hope" och "one faith" får mig att tänka på U2:s låt One och Bob Marleys One Love. Se klippen nedan.

Vi gjorde en snabb översikt av texterna i häftet och vad de handlar om. Läs igenom dem i lugn och ro hemma och tänk efter vilka du tycker verkar vara mest intressanta. Fundera också över hur de passar in i temat.

Vi gjorde en stafettskrivning i grupp. Ämnet var "Vad påverkar vår personlighet?". På kort tid fick grupperna formulera var sin inledning till en resonerande text. Sedan fick de skicka vidare sin inledning till nästa grupp som byggde vidare på texten. Till slut fick gruppen som hade skrivit inledningen tillbaka sin text och då hade texten en inledning, tre stycken samt en avslutning. Det svåra var att snabbt komma överens om formuleringar och få ett sammanhang i något som en annan grupp hade påbörjat. Anonym påpekade att de flesta verkade engagera sig i uppgiften och det håller jag med om.

En i varje grupp fick i uppgift att skriva in den färdiga texten i bloggen. Veckans läxa (uppgift 8)är att ge förslag till hur texterna skulle kunna förbättras. Jag skriver ett separat inlägg om vem som ska kommentera vilken text senare.



One love, one heart
Let's get together and feel all right
Hear the children crying (One love)
Hear the children crying (One heart)
Sayin', "Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right."
Sayin', "Let's get together and feel all right."
Whoa, whoa, whoa, whoa

Let them all pass all their dirty remarks (One love)
There is one question I'd really love to ask (One heart)
Is there a place for the hopeless sinner
Who has hurt all mankind just to save his own?
Believe me

One love, one heart
Let's get together and feel all right
As it was in the beginning (One love)
So shall it be in the end (One heart)
Alright, "Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right."
"Let's get together and feel all right."
One more thing

Let's get together to fight this Holy Armageddon (One love)
So when the Man comes there will be no, no doom (One song)
Have pity on those whose chances grow thinner
There ain't no hiding place from the Father of Creation

Sayin', "One love, one heart
Let's get together and feel all right."
I'm pleading to mankind (One love)
Oh, Lord (One heart) Whoa.

"Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right."
Let's get together and feel all right.
(Repeat)



Is it getting better
Or do you feel the same
Will it make it easier on you now
You got someone to blame
You say...

One love
One life
When it's one need
In the night
One love
We get to share it
Leaves you baby if you
Don't care for it

Did I disappoint you
Or leave a bad taste in your mouth
You act like you never had love
And you want me to go without
Well it's...

Too late
Tonight
To drag the past out into the light
We're one, but we're not the same
We get to
Carry each other
Carry each other
One...

Have you come here for forgiveness
Have you come to raise the dead
Have you come here to play Jesus
To the lepers in your head

Did I ask too much
More than a lot
You gave me nothing
Now it's all I got
We're one
But we're not the same
Well we
Hurt each other
Then we do it again
You say
Love is a temple
Love a higher law
Love is a temple
Love the higher law
You ask me to enter
But then you make me crawl
And I can't be holding on
To what you got
When all you got is hurt

One love
One blood
One life
You got to do what you should
One life
With each other
Sisters
Brothers
One life
But we're not the same
We get to
Carry each other
Carry each other

One...life

One

Vinnare: Peace


Dagens vinnare är Peace.
Hon vann bodylotion och läppglans från Body Shop i dagens utlottning.



GRATTIS!!!

15 mars 2009

Stoppade sin bebis i torktumlaren

Nu har mamman funnits skyldig till mordet
Lakeisha Adams var 18 år när hon dödade sitt barn. Hon lade den tre månader gamla sonen i torktumlaren – och satte på den. Pojken dog av svåra skallskador och tredje gradens brännskador. Lakeisha Adams från staden Bogalusa i Louisiana har erkänt brottet, men aldrig förklarat varför hon gjorde det.
Det var i december 2005 som den då 18-åriga nyblivna tvåbarnsmamman stoppade sin nyfödda son Jailand i en torktumlare. Pojken dog av skador mot huvudet och hade andra och tredje gradens brännskador på halva sin kropp.
Först sa mamman att hon gått ut ur huset, sett en svartklädd man springa ut och sedan funnit sonen död. Men sanningen kom snart fram och det fruktansvärda brottet skakade staden.

"Hon dödade honom"
– Hon dödade honom. Hon lade in honom i torktumlaren och satte på den. Den blev varm och började snurra. Då gick hon ut och tittade på en film med sitt andra barn, sa åklagare Lewis Murray under rättegången.
Adams advokat hävdade att hon inte borde dömas på grund av sinnesförvirring vid tiden för brottet men en jury fann henne i går skyldig till mord av det som i USA brukar kallas andra graden.
– Människor kan göra fruktansvärda saker, även mot familjemedlemmar, men det betyder inte att man inte kan se skillnad på rätt och fel. Varför skulle hon annars sagt "min familj kommer att hata mig" innan hon erkände, sa åklagaren.
Hur långt fängelsestraff Lakeisha Adams får kommer att meddelas senare den 25 mars. Hon riskerar livstid.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4652195.ab

steg

12507

Analys av språket i en krönika/resonerande text

Vilka ord och uttryck använder man för att en text ska bli resonerande och hur diskuterar man med sig själv i skrift?

Här är en språklig analys av en krönika av Lena Nyberg. En krönika är en personlig resonerande text om ett aktuellt ämne. Den kan också ha argumenterande inslag.

Jag har markerat typiska uttryck och ord med rött i texten. Studera dem noga och försök att använda dig av dem när du själv skriver. Det är viktigt att kunna uttrycka sig på det här sättet i skrift. Studera speciellt vilka formuleringar skribenten använder när hon säger något negativt eller framför kritik.

_______________________________________________________________

Krönika av: Lena Nyberg, barnombudsman
Ur: Barnombudsmannens nyhetsbrev, november 2007
http://www.bo.se/

Som tonårsförälder lever man i en ständig oro för vad som ska hända ens barn när de är ute en fredag eller lördag kväll. Glädjen man känner när de kommer hem är obeskrivlig och lättnaden gör att man snabbt faller in i den sömn man inte har vågat närma sig innan man hör nyckeln i dörren. Bekymret är att det inte bara är vi oroliga föräldrar som känner av bristen på trygghet. Barn och ungdomar själva lyfter allt oftare fram otrygghet som ett stort vardagsproblem. De känner sig alltför ofta otrygga i skolan, i offentliga miljöer och några barn känner inte ens trygghet i det egna hemmet.

Ett skäl till att ungdomar upplever otrygghet är att ungdomsbrottsligheten är relativt utbredd. Många barn och ungdomar utsätts för olika typer av brott såsom stöld, hot eller våldsbrott. De flesta ungdomar befinner sig någon gång i situationer där brott har begåtts eller begås. Det kan handla om att man själv blir bestulen på något som är värdefullt, att någon i ens omgivning blir det eller att man blir indragen i ett slagsmål. En del ungdomar umgås i kretsar där brott är mer förekommande och andra ungdomar möter det mer sällan. Men de flesta kommer i kontakt med någon form av brottslighet under tonåren.

I vår senaste rapport ”Vem kan man lita på?” presenterar vi en enkätundersökning gjord bland våra kontaktklasser runt om i Sverige. Syftet var att kartlägga unga personers syn på brott. Undersökningen visar att ungdomar inte tycker att vuxna har någon större förmåga att hantera brott bland barn och ungdomar. Vuxnas brist på agerande framstår som påfallande och mycket tyder på att de som svarat på enkäten inte anser att vuxna tar sig an problemen så att barn och unga känner sig trygga.

Återigen kan vi konstatera att vi vuxna måste skaffa oss en bättre bild av barns och ungas upplevelser och av vad de själva anser vara viktigt för att skapa en tryggare vardag. Det är bara dagens ungdomar som kan tala om hur det är att vara ung i dagens samhälle.

Barnombudsmannens uppdrag är bland annat att ta reda på vad barn under 18 år tycker och tänker för att förmedla det till vuxna som ska fatta beslut som berör barn. En uppgift som jag ser att det finns ett stort behov av i vårt samhälle idag. Missförstånden mellan vuxna och barn under 18 år är många och okunskapen om våra barns vardag är alltför stor.

Det är därför med stor oro som jag konstaterar att Statskontoret i sin översyn av barnpolitiken föreslår att Barnombudsmannen ska läggas ned och att ingen myndighet ska ta ansvar för att företräda barn och unga och inte heller driva på i arbetet med barns rättigheter. De föreslår att man ska inrätta en delegation som får till uppdrag att utvärdera och följa upp arbetet med barns rättigheter i olika myndigheter. Det förslag som Statskontoret tagit fram innebär dessvärre ingen förstärkning av barnpolitiken. Det är djupt beklagligt i tider då vi kan se stora behov av att satsa på åtgärder som riktar sig till barn och unga för att leva upp till de rättigheter de har enligt FN:s konvention om barnets rättigheter.

Lena Nyberg, barnombudsman

14 mars 2009

En till spansk favorit


Jag tittar på spansk fotboll. Atletico Bilbao mot Real Madrid. Real leder med 4-2. Heta känslor i matchen med ganska många "tarjetas amarillas" (gula kort). Min favorit i Real Madrid är Sergio Ramos.

Without you

Before..


..After

steg

14952

sjuuk:(

måste bara säga att vara så här sjuk som jag är har inte hänt mig innan, har varit borta från skolan hela veckan känns som om jag har missat jätte mycket vilket jag har för vi har prov på tisdag och onsdag jag vet inte i vad känns jätte jobbigt men jag fick inte vara i skolan av syster på hela veckan faktiskt får hoppas på att jag blir friskt till på måndag.
12/3 5603 steg

13/3 4339 steg

14/3 4551 steg

15/3 2737 steg

16/3 16300 steg

17/3 14508 steg

18/3 10319 steg

19/3 20059 steg

20/3 4861 steg

21/3 1265 steg

22/3 2598 steg

23/3 405 steg

24/3 6505 steg

25/3 354 steg

26/3 12912 steg

27/3 8910 steg

28/3 4300 steg
Den här veckan har jag inte varit så aktiv vad det gäller gåendet, promenerade hem 2 gånger bara det va på tisdag 8638 steg och onsdag 9150 steg.

13 mars 2009

Idag så gick jag, adidas och anonym en rätt så lång promenad, OMVÄG i stort sett. Men de va med vilje :P

Från vår skola till ..hmm, kommer inte ihåg :S . Ialla fall så svängde vi och gick raka vägen till södervärn, sedan tog var och en sin buss!

Steg: 14063

steg

16683:)

Ciaonitooo!

Jag har ändrat mitt namn från WESEE till PEACE! =D
Så ni vet vem jag e ;)

Varför Body Shop?


Det blir fortsatt Body Shop-tema i utlottningarna framöver. Att stödja Body Shop är ett sätt att påverka. Man kan göra viktiga etiska val och miljöval när man handlar. På sid 8 och sid 12-13 i texthäftet finns texter som handlar om vad vi köper och hur vi konsumerar i vårt samhälle. Jag kan absolut tänka mig att ett uppsatsämne skulle kunna handla om det. Body Shops värderingar hittar du här.

Låt oss bli dem oförglömliga!


Jag har redan 10315 steg!
Dagens promenad med weese och anonym var för roligt! Men innan det så hämtade vi våra studentkläder, som egentligen inte släpps ut förre än nästa vecka men men.. (:

Vi började promenaden från skolan och gick närmaste vägen till mitt hem, men nej! Det räckte inte. Eftersom vi har fått adrenalinkick nu dessa sista dagar så gick vi hela vägen mot stan också. Sedan tog jag bussen samma väg tillbaka hem igen! Hoppade av i samma busshållsplats som vi utgick ifrån på vägen till stan. Visst är man duktig liksom?
På väg hem försökte jag lista ut hur jag skulle bli bemött hemma med våra efterlängtade studenttröjor som jag hade tagit på mig på en gång
*desperat*, men det första jag hör är "vi fick böter pga dig ha ha". Mindre trevligt men jag lyckades asgarva som vanligt! Mina parents ville nämligen fixa min studentfest men det hade kostat dem några hundra kr extra haha (:
Sedan hade vi studentmöte igår , med halva skolan och bestämde i stort sätt allt som händer framöver. Mycket trevligt möte där vi fick bestämma det mesta och det blev som vi ville! Det känns så nytt med vår student. Dels för att vi är dem första studenterna från nya skolan, som har gått där från ettan till trean. Alla är så pass medvetna om det så att vi får allting precis som vi vill ha det. Som balen tex, vi är nog dem första studenterna från vår skola ialla fall som har en egen bal på ett jätte mysigt ställe som kan ha kostat skolan jätte mycket pengar. Det blev så många ändringar från den "typiska" studenten vår skola har haft under alla sina år. Lärarmiddagen, bestämde vi att inte ha på studentdagen utan att vi vill ha det dagen innan på en fin restaurang och inte i skolan. Utspark dvs en "överrasknings dag" ska vi också ha i "studentveckan" som andra elever i skolan fixar åt studenterna. Vi ska inte ha scenen på det sätt skolan brukar ha utan den ska också stå där vi vill ha det, det ska sättas upp skyltar för varje klass så det underlättar för anhöriga. Det band som har spelat våra sånger under många år ska finnas där under hela den tiden vi är i skolan men vi ska ha våra egna utvalda låtar som varje klass får själv bestämma! Vi ska ha "minnesvärda" brev från lärarna som ska rullas och pysslas med röda rosetter som vi ska få på avslutningen. Förstår ni hur galet detta är?
Men innan detta möte igår hade jag jiii och anonym en timmes håltimme och vi bestämde oss för att ta en runda i stan och gå på skoaffärer. Typiskt så hörde jag rykten om dessa 'måstehadem' skorna och ville se dem. I butiken fanns där ett enda par 35or och självklart skulle jag sätta mina fötter i dem och inte ta av mig dem igen! Jag minns att jag smsade tsk att jag har fixat skorna och då säger hon "det är bra adidas! så ska det se ut, lektionen ska inte komma emellan oss och skorna". Uppmuntrande typ! Naturligtvist fick dem följa med hem, men hela vägen hem hade jag mamma i tankarna. Ett par skor till och du är dödens. Javisst! :D
Detta är för kul.. Studenten närmar sig, vi treor kommer varandra närmare och vi har det bara allt för kul i skolan! Varken läxorna eller proven hindrar oss från att shoppa under skoltid eller ha det kul och bara skratta åt alla svårigheter helt enkelt. Vi är studenter, vi tar det bara en gång!
Förresten tjejer, from nästa tisdag börjar kören där vi ska lära oss studentsången eller tom mixa med den lite eller hitta på annat kul för avslutningen. Jag menar, detta är sista gången och låt då skolan komma ihåg oss med något fint resten av sin tid! (:

12 mars 2009

Flera bloggare som går

Nevnarien har också börjat gå! Läs hennes inlägg "tidig morgon" här.

steg

12642:)

Twilight-serien

Såg precis ett TV-inslag om den sista boken i Twilight-serien Så länge vi båda andas som nu har kommit på svenska. Är det någon som har läst dem? Inte jag, än, men de är jättepopulära. Böckerna finns på skolbiblioteket.
Böckerna är skrivna av Stephenie Meyer och heter Om jag kunde drömma (Twilight), När jag hör din röst (New Moon), Ljudet av ditt hjärta (Eclipse) och Så länge vi båda andas (Breaking Dawn).

Gårdagens promenad

Ja, ni som undrar vad det var som gjorde att vår promenad blev den bästa så ska jag berätta. Igår tog vi ÖVERDOS Vi satt i ett litet grupp rum och fick syn på några Turkiska skådespelare som är de fiiiiiiiinaste killarna i världen. Vi fick en överdos att vi knappt kunde gå hem efter de vi fått se. Här kommer några av de iallafall och får vi se vad ni tycker.
Ni hade alldrig kunnat gå hem heller






Bilder tagna från www.google.se

Fattar ni vad ÖVERDOS är??????







Fortsatt engagemang

Idag var det en artikel i Sydsvenskan om en 18-årig tjej från Svedala som gjorde sitt projektarbete genom att jobba som volontär i Tanzania i östra Afrika. Hon studerade sjukvården där. Läs artikeln här.
Några hämtade texthäftet till det nationella provet idag. Ni andra får det på måndagens lektion. På framsidan av häftet finns en bild av ett mosaikkonstverk som heter United Leaders av konstnären Ivan Ulmann. Vilka av personerna känner du igen? Vad heter de? Varför finns de med i det här sammanhanget och vad har de gemensamt? Svara i kommentarfältet. Fråga någon som du tror vet om du inte känner igen alla.