30 april 2009

Valborg

Imorgon så välkomnar vi våren & sommaren med valborg!
TREVLIG VALBORG ALLESAMMANS!!!!
Checka in hemsidan, det står om varför valborg firas och lite mer fakta.

29 april 2009

Personligt bistånd

Idag läste jag en intressant artikel i Sydsvenskan som handlar om hur man som privatperson kan ge så kallade mikrolån till personer i utvecklingsländer.

På organisationen Kivas hemsida kan man bli medlem och läsa om hur det fungerar. Det minsta beloppet man kan välja att låna ut är 25 dollar (ca 200 kr). Sedan väljer man en person vars projekt man vill stödja, t ex en kvinna i Afghanistan som behöver köpa en symaskin eller en man i Kambodja som sysslar med jordbruk. När personen använder lånet till att bygga upp sin verksamhet är tanken att de ska kunna betala tillbaka lånet, vilket många kan inom ett år. Under tiden får man följa hur det går för personen via hemsidan. På så sätt blir det mer personligt än att ge pengar till en stor organisation där man inte alltid vet vad pengarna går till.

Idén med mikrolån fick stor spridning år 2006 när Mohammad Yunus fick Nobels fredspris för sin idé med mikrokrediter i utvecklingsländer.

27 april 2009

Det regnar det regnar.

Då ska vi seee...

Nationella i engB imorgon, jäklar vad kul! Redovisning på torsdag, jäklar vad kul! Tre nationella prov nästa vecka, jäklar vad kul!

Skolan = apa och jag är så sinnessjukt nojjig över de muntliga proven att jag redan mår illa. Fjantigt och sorgligt, men sant.

Måste på något fantastiskt sätt "tenta upp" den jäkla psykologin, borde fixa ett G på idrotten efter skolan samt göra en 6 veckors praktik på sjukvården för att få G där med.

Antalet treo jag tar om dagen är nu fyra stycken, 7 dagar i veckan. Astman har nått nya höjder och näsdropparna hänger kvar.

Antar att detta är ett fairly ointressant inlägg, men jag kvävs.
hej
idag gjorde jag svenska muntliga var nervös men det gick bra!
Sen när jag kom hem så gick jag en runda med min hund och fick hela 5438 steg

Muntliga prov, del 1

Idag höll den första gruppen sina föredrag i svenska. Saknade Sukii?? Alla hade gjort intressanta kopplingar mellan sina bilder och provets tema. Alla verkade lugna (fast några påstod att de var nervösa) och de tog uppgiften på allvar. Att komma upp i fem minuter visade sig inte vara helt lätt för någon, men huvudsaken är att man löser uppgiftens alla delar och att man håller ett sammanhängande och genomtänkt föredrag. Nästa vecka blir det del 2.

Adidas, glöm inte maila ditt pm.

26 april 2009

.....

Åsa jag kan inte göra nationellan imorgon , jag har varit på sjukhuset sen kl.15.00 och kom precis hem. Jag vill inte berätta vad som har hänt på bloggen. Men jag ska göra ett försök och se om jag klara av och göra de nu. Annars så hoppas jag verkligen på att jag får göra de den 7maj eller när de nu va. Fast än kanske jag inte gör den imorogn så kommer jag till skolan och pratar med dig och berättar vad som har hänt.

26/4

Ni vet när orden fastnar i halsen på en, man vill skrika ut det men är rädd för att känna sig dum. Då allting snurrar runt i huvudet utan att man kan få slut på det. När man är som mest hopplös. Man vet att det finns en utgång men man når den aldrig. Man kommer aldrig fram, man är helt tom men har svårt för att andas. När allt blir trångt att man kläms i ett hörn där ingen kommer en nära och man känner sig som mest ensam. Där sitter jag just nu..
Jag har vetat om att det gör ont, men min smärta är ofattbar. Ni vet när man önskar sig mirakel för en gångs skull för att kunna utföra något som man nu måste leva med. Att man har levt för dagen och när någonting väl är borta sitter man bara och önskar. Jag borde ha gjort det!
Tiden läker alla sår men ärren då? När ett sår inte har läkt innan det skadas om på nytt. På samma ställe. Det gör så ont att man nästan backar för allt som påminner om det, man börjar om men försiktigt och rädd.
Det enda jag önskar just nu är att jag aldrig hade behövt förlora någon som betyder så mycket för mig, utan att ha sett honom en sista gång. Ha sagt vad jag tycker om honom och hur mycket han betyder. Hur uppskattat han har varit och att han har en stor plats i mitt hjärta. Det gör så ont att inte ha sett honom en sista gång, inte ha sagt det jag har velat säga när jag nu vet att han är borta för alltid. Att jag aldrig har chansen igen.
Ni vet när man är helt slut i kroppen och inte har krafter att samla ihop sig, när ögonen svider att man bara vill somna men minnena dyker upp helatiden. Att man vill gå tillbaka i tiden och skratta tillsammans en enda gång till. Att man skulle göra vad som helst för att endast veta att han finns till även man inte kan ses. Bara det skulle räcka för att klara av saknaden. Men när personen inte alls finns och hans del i ditt liv känns mörkt att du vill fly ifrån, ja...
Du är min ängel nu och jag älskar dig oändligt.

Barcelona Open Banco Sabadell 2009


Rafa spelade hem den här JÄTTEPOKALEN i dagens final i Barcelona. Ingen slår honom just nu. El tenista número uno del mundo :)

Tips inför den muntliga delen av np

Var noga med strukturen, även här. Ditt föredrag ska kännas genomtänkt och ha en klar huvudpoäng och ett syfte.

Lägg lite extra tid på att tänka ut inledning och avslutning.

Säg ingenting som du inte själv förstår.

Ta dig själv och det du ska säga på allvar.

Träna hemma och beräkna tiden på ett ungefär (5 min/person).

Kopiera bilder och annat material i god tid före lektionen.

Skriv ett pm (en sammanfattning) som lämnas till mig innan du håller ditt föredrag. ______________________________

Se talarordning i mitt tidigare inlägg.

Fråga angående nationella

Åsa jag undrar om man kan välja båda bilderna från texthäftet?

25 april 2009

Det skulle vara varmare idag så jag gick ut en sväng men tyckte inte alls det var varmt utan det blåser rätt mycket och det var kallt så ångrade mig och gick hem igen ska snart iväg är bjuden på middag hoppas ni får en bra helg:)

24 april 2009

Brand i hamnen

Vi har fått information om att vi ska hålla oss inne för det brinner i en återvinningsanläggning i Östra hamnen. Röken kan vara farlig att andas in. Jag tycker att sådant är lite spännande, men nu vill jag ut härifrån... Jag tar risken. Läs mer här:

http://sydsvenskan.se/malmo/article428215/Halsovadlig-rok-fran-brand-i-Ostra-hamnen.html

Bild:www.sydsvenskan.se

23 april 2009

När ska skolan koppla?

Idag finns en bra artikel i Sydsvenskan om hur långt efter många skolor ligger när det gäller IT och datoranvändning. Artikeln heter När ska skolan koppla? När man läser artikeln förstår man att vi har kommit väldigt långt med vår blogg :) Läs den genom att klicka på länken.

Vilket otroligt skönt väder det är nu. Imorgon och i helgen ska det bli ännu varmare. Idag hade jag sandaler på mig för första gången i år. Skriv gärna en rad om vad ni håller på med just nu och vad ni tänker på. Våra läsare vill säkert veta.

21 april 2009

Om någon

...vill hålla sitt föredrag den 27:e i stället för den 4:e så går det bra. Kanske någon vill ha det överstökat? :) Meddela mig i så fall.
hej
jag har inte varit så buktig med stegprojektet under påsklovet men
14/4 5762
15/4 6723
16/4 6110
17/4 5482
18/4 8923 då blev det en liten runda i affärer

20 april 2009

Schema för den muntliga delen av NP + sammanfattning av dagens lektion

Idag gav jag i uppgift att skriva om er egen upplevelse av filmen Slumdog Millionaire som ni såg före påsklovet. Det visade sig att bara hälften av eleverna i klassen kom och såg filmen. Konstigt, tyckte jag, eftersom jag trodde att ni hade diskuterat er fram till att se den filmen tillsammans och att det datumet passade er?! De som inte kom dit fick skriva om varför de valde att göra något annat den kvällen. För att det ska vara "rättvist" kommer jag att skriva frånvaro för en sv-lektion för de som inte kom. Det blir lektionen i v 16. Den lektionen ligger på fredagen den 17/4 i frånvaroprogrammet och kommer alltså att synas på det datumet, så det funkar att göra så den här gången.

Det har varit lite låg aktivitet i bloggen och med vårt stegprojekt på sista tiden. Ingen har skrivit något inlägg om det den senaste veckan. Därför blev det ingen utlottning idag. Mitt förslag är att vi avslutar stegprojektet måndagen den 11 maj. Då vill jag ha in alla stegräknarna igen. Det vore kul om alla gjorde en sista ansträngning fram till den 11:e! Ni vet att jag premierar uthållighet i alla sammanhang. Det är inte ok att skärpa sig varannan gång och sedan ta det lugnt. Det räcker inte. Titta bara på Rafa. Han ger ALDRIG någonsin upp. Därför är han min främsta förebild och därför är han bäst.

Blogga om stegprojektet fram till den 11:e, så kan vi ha en sista utlottning då. Det är kul om man skriver LITE mer än bara hur många steg man har gått. Man kan ju också sammanfatta sin egen insats hittills. Jag ska också blogga om det.

Idag delade jag ut instruktioner till den muntliga delen av det nationella provet. Ni ska prata om två bilder som ni har valt och som passar in i temat engagemang och påverkan. Den ena bilden ska hämtas från texthäftet och den andra är valfri. Jag lägger instruktionerna i klassrummet imorgon till er som inte var där idag.

Följande tider gäller för det muntliga provet:

Måndag 27 april 12:30-14:00
Iman
Peace
Pink
Globben
Adidas
Dog Lovers
Sarah
Sukii

Måndag 4 maj kl 12:30-14:00
Jiii
Martina
Emma
Kååh
Sabina
Farah
Eh
Tsk
Katta
Tamii
Tråden

OBS! Man behöver bara komma den dagen man själv ska hålla sitt föredrag. Inga andra tillfällen ges.

Fråga här i bloggen om du undrar över något!

19 april 2009

Monte Carlo Rolex Masters 2009


Han upphör aldrig att imponera på mig. Rafa vinner Monte Carlos Mastersturnering för femte året i rad.

16 april 2009

Herregud.

Taget från sydsvenskan.se

"CANCER. Rökare som äter mycket frukt och grönsaker har ökad risk att drabbas av grovtarmscancer."

Helt jäkla seriöst, vad får folk äta nu förtiden utan att dom riskerar att drabbas av cancer? Är så sinnessjukt trött på såna artiklar.

14 april 2009

Globen

http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/MostLinkedMediaEntries?id=214029

Stegräknaren

Nu är jag tillbaka från min semester från stegräknaren. Jag hade inte den på mig i Spanien, fast det borde jag ha haft för jag gick som sagt mycket varje dag. Hur går det för er? Har ni tröttnat på den, eller orkar ni fortfarande? Jag har ett par Body Shop-produkter kvar att lotta ut. Ni kan väl blogga lite om vårt stegprojekt i veckan så att vi kan lotta ut dem på måndagens lektion. Nu när det är så fint väder finns inga ursäkter för att inte gå mycket. Det skulle vara mycket kraftig pollenallergi, möjligtvis. Jag kände av det lite idag själv.

På måndag är det viktigt att alla kommer för jag ska gå igenom instruktioner för den muntliga delen av det nationella provet.

50 dagar till studenten idag, va? Det närmar sig...

13 april 2009

Ny mall

Dags för ny mall igen så här efter påsk! Som vanligt är det lite strul innan den blir helt klar. Ha tålamod och njut av den sista kvällen på lovet :)

Edit: Har testat en massa mallar, men väljer en enkel till slut. Den känns lite vårlik ändå, tycker jag. Ska lägga in nedräknaren också.

12 april 2009

Bilder från Granada





Här är några fler bilder från Granada. På den första ser man Alhambra, som jag skrev om tidigare, från Granadas äldsta stadsdel Albaicín. Den andra är en gränd i stan och den tredje en av de många fantastiska påskparaderna. Jag kunde se dem perfekt från mitt hotell.

10 april 2009

Glad påsk!

Nu är jag hemma igen. Tur att det är fint väder här också. Jag ska lägga in några fler bilder från resan. Dessutom borde det vara dags för ny blogglayout, eller? Glad påsk, allihopa!

Fyller år idag!

Idag 10/4 fyller jag år, min man ringde kl 12 på kvällen och gratulerade mig efter 2 timmar fick jag 2 sms en var från Iman i vår klass, saknar dig iman. jag är sådär glad över att jag är 20 år nu hhhhh. Lamis omar(min man) kommer på fredag.
Hoppas ni har haft ett skönt lov som mig........ Hälsar er alla
Åsa bilderna är jätte fina nu vill jag också dit!!

7 april 2009

Konstig tid

Vad är det med tiden och datumet i bloggen? Jag skrev inlägget om Alhambra idag den 7 april kl 15:25. Hmmm...

2 april 2009

Påsklov

Har ni tagit påsklov från bloggen? Jag har påsklov från stegräknaren, fast jag hade kunnat slå mina rekord hundra gånger om så mycket som jag går varje dag. Det är jobbigt att vara turist. Nu är jag i Granada som är en jättemysig stad ca 12 mil från Málaga. Igår var jag i Alhambra som är ett fantastiskt palats byggt under medeltiden av arabiska sultaner. Det tog ca fem timmar att gå igenom hela området och det var sååå vackert med alla utsmyckningar inne i palatset.

Den här veckan är det "semana santa", den heliga veckan, som veckan före påsk kallas här. Varje kväll och halva natten har de helt fantastiska påskparader där de bär en jättestor figur eller flera olika figurer av Jesus eller Maria med en massa ljus och fina dekorationer. Det är riktigt häftigt att se och paraderna passerar precis utanför mitt hotell.

Några bilder från Alhambra








Hola från Málaga




Nu har jag varit i Málaga i ett dygn och lyckats koppla upp min laptop som jag har med mig den här gången. Här är det +20 och sol, men det är ju nästan lika varmt i Sverige. Málaga är en trevlig stad, men imorgon ska jag lämna den och ta bussen ca 9 mil till Granada som ligger lite längre inåt landet. Málaga ligger vid (Medel)havet och jag var nere och kände på vattnet idag. Inte så kallt. Några doppade sig. Jag har gått jättemycket idag och sett nästan hela stan, den känns inte så stor men har ca en halv miljon invånare. Har också varit uppe i en gammal fästning från romartiden där man hade kanonfin utsikt.

Hann inte

Det blev för stressigt för mig att följa med på bio idag. Åker till Spanien imorgon. Ni får berätta vad ni tyckte om filmen. Inlägget behöver inte ha någon speciell struktur ;) men jag vill gärna veta!

Ni får ha ett riktigt skönt lov allihopa. Kolla bloggen så ska jag försöka få till några inlägg och bilder från resan. Hasta luego!

1 april 2009

Nä nä!! ORÄTTVIST!

Matchen mellan Turkiet & Spanien va orättvis!! Domaren va emot turkarna och stoppa matchen hela tiden o gav den 5 gula kort :O som min vän Adidas sa han delar ut de som om de vore godis!
Och straffet borde inte spanjorerna ha fått!! De roliga va att dem blev helt glada efter har gjort målet, klart ni kommer och göra mål när det va närhåll! :o

NÄ NÄ NÄ!! INTE RÄTTVIST!
BRA KÄMPAT TURKIEEEEET!!!!

Ps. träffar jag på domaren så kommer han inte och va levande längre!! Han va rasist!

Turkiet-Spanien ikväll

Ikväll möter Spanien Turkiet i VM-kvalet. Matchen spelas i Istanbul. Det blir tufft för spanjorerna!

Edit kl 21:55 Jag har massor med TV-kanaler på prov just nu och inte en enda av dem visar matchen jag vill se! Grrr. Det står 1-1 i alla fall. Tror jag.

Edit igen: Spanien vann med 2-1, men varför kunde jag inte se det?? :(

Alla kämpar

Nu sitter vi här i det lilla, lilla klassummet och klassen kämpar med det nationella provet i Svenska B. Det verkar som om alla har kommit igång att skriva. Jag har sagt att klassen kommer att skriva bäst av alla på skolan för att vi har övat så mycket. *Hoppas, hoppas* Alla är här utom en. Var är du Katta?? Nu kommer en lärare som ska lösa av mig så att jag kan dricka kaffe... Mer senare!

Kl 09:33: Nu är jag tillbaka. Undrar vilket ämne som är mest populärt att skriva om? Kanske det som handlar om skolan? Ingen får lämna in före klockan 10:00 och det verkar som om alla tar provet på stort allvar :) Eleverna har med sig energidrycker och riskakor för att hålla sig fokuserade.