8 mars 2024

Švedska je formalno članica NATO-a - Kristersson: "Duboko zahvalan"

 



UPDATED 
OBJAVLJENO 

200 godina formalnog vojnog nesvrstanosti je završeno. Tokom četvrtka, 7. marta, premijer Ulf Kristersson (M) uručio je instrument pristupanja SAD-u - čime Švedska postaje 32. zemlja članica NATO-a.

- Ovo je zajednički uspeh za Švedsku, kaže Ulf Kristersson.

Rano popodne, Mađarska je postala posljednja od 31 zemlje koja je deponovala ratifikaciju švedske aplikacije za NATO. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tada pozvao Švedsku da se pridruži alijansi. Tokom naknadnog sastanka švedske vlade, odlučeno je da se Švedska pridruži.

Kristersson je u 16 sati potpisao odlučujuće dokumente, odnosno takozvani instrument pristupanja. Nešto više od sat vremena kasnije, on i ministar vanjskih poslova Tobias Billström (M) predali su ga američkom ministru vanjskih poslova Antonyju Blinkenu.

- NATO alijansa je sada veća i jača nego što je ikada bila, rekao je američki ministar nakon primopredaje.

Švedska je stoga formalna članica NATO odbrambenog saveza i pokrivena je garancijama za međusobnu odbranu iz člana 5 Ugovora o NATO-u.

- Jedinstvo i solidarnost moraju biti zvijezda vodilja Švedske kao članice NATO-a. Podijelit ćemo terete, odgovornosti i rizike sa našim saveznicima, rekao je Ulf Kristersson tokom ceremonije.

Inga kommentarer: