18 maj 2009

Studenttal och Studenter09 Blog Awards

Idag blev jag jätteglad för det verkar som om i princip alla i klassen planerar att hålla sitt studenttal den 25 maj! Det var vad jag hade hoppats på. *Jublar* Det ska bli riktigt kul, och kanske lite sorgligt också, att höra talen.
Tal håller man i olika sammanhang, men det är vanligt att någon håller tal vid högtider eller speciella tillfällen i livet, särskilt vid så kallade "övergångsriter" eller ritualer där en eller flera personer går in i en ny fas. Man blir något annat än det man var innan, som t ex vid bröllop, konfirmation eller studenten.

Vi pratade om att man bör ha ett huvudsyfte med sitt tal, en poäng eller ett tema som man håller sig till. Sedan bör man vara medveten om vem/vilka man riktar sig till och anpassa innehåll och språk efter publiken. Om man vill nämna något i sitt tal som har varit jobbigt eller negativt, kan man försöka att formulera det på ett positivt sätt trots allt, kanske som en lärdom eller formulera det på ett lite skämtsamt sätt. Det negativa kan annars ta överhanden och åhörarna minns bara det negativa.

Det finns olika varianter på hur man kan utforma sitt tal. Här är några som vi tog upp idag:

* tacktal
* fokusera på något/några speciella minnen
* sammanfatta sitt liv/sin skoltid/sin gymnasietid
* ge råd till någon som ska börja gymnasiet/till lärare/till rektor
* prata om vilka mål man har haft/om framtida mål
* prata om vad man vill göra i framtiden
* hyllningstal till en eller flera personer som har betytt mycket för en
* prata om sina tankar och känslor just nu/inför att ta studenten
* prata om vad man kommer att sakna/inte sakna
* prata om vad skolan har betytt

Det finns såklart en massa andra sätt att utforma sitt tal på. Ni bestämmer själva hur ni vill lägga upp talet, men det är bra att välja två-tre saker att lägga fokus vid så att inte talet blir alltför rörigt. Tänk på att inledningen och avslutningen är extra viktig för hur talet uppfattas! Ni ska vara väl förberedda och ta uppgiften på allvar. Det är den sista uppgiften i kursen som betygsätts.

Manuset lämnas in till mig skriftligt när lektionen är slut.
Här är en sida som ger fler tips på vad man kan tänka på när man ska hålla tal: http://talet.se/
Fråga i bloggen om du undrar över något.
____________________________________

Den 25 maj kommer årets bloggare i klassen att få ett halsband från Pilgrim. Det kommer även att delas ut diplom i några andra kategorier som har med bloggen att göra vid Studenter09 Blog Awards.

Inga kommentarer: