5 december 2008

Drömmar, beroende och löften i Steinbecks Möss och människor

Möss och människor är en lång novell skriven av John Steinbeck. Den handlar om två män, George och Lennie. George är den som får ta hand och vakta Lennie hela tiden eftersom att Lennie är mentalt funktionshindrad. De reser till nya ställen hela tiden eftersom att Lennie gör något han inte borde. Det hela slutar med att han dödar en ung kvinna och George blir tvungen att skjuta honom i nacken.

George och Lennie har en dröm. En dröm som alla andra arbetare på olika gårdar med har, att tjäna ihop ångrar och sedan köpa en egen gård och inte behöva arbeta år någon annan. Det är denna dröm som håller deras hopp uppe. Och det Lennie mest längtar efter är att ta hand om kaninerna. Han gillar att klappa lena djur men ofta slutar det med att han råkar döda dem eftersom att han inte verkar kunna kontrollera sin styrka. Det verkar också som att en dröm för George är att slippa Lennie. Att kunna leva sitt egna liv utan att behöva tänka på Lennie hela tiden, och utan att Lennie hela tiden förstör och tvingar dem att leta efter en ny gård att jobba på. Skillnaden mellan deras gemensamma dröm och de andra arbetarnas dröm är att de verkligen har chansen att köpa en gård av ett äldre par så fort de får ihop pengarna till den.

Lennie är väldigt beroende av George, för att kunna överleva, själv kan han inte skaffa fram mat ensingång. Samtidigt märks det att George också är lite beroende av Lennie inte för att kunna överleva men för att han ser Lennie som en vän. Han säger ofta att han skulle få det lättare utan Lennie och att han skulle kunna göra vad han vill, men ändå lämnar han honom inte själv. Lennie erbjuder sig ju också att gå och bo i någon grotta, för han förstår inte att han inte skulle kunna klara sig själv, han förstår inte att han lever tack vare Georges hjälp.

På grund av sitt mentala funktionshinder kommer Lennie aldrig ihåg vad han har lovat George. Det är därför de hela tiden får problem. När han har gjort något fel så förstår han inte heller att det var fel utan tycker bara att George är dum som skäller på honom. En gång förstår han att han gjort fel, då han dödar sin hund valp och sedan kvinnan. Han kommer även ihåg att han ska gömma sig i bakom några buskar vilket han gör. Och George håller det löfte han hade mot Lennie, faster Klara och till sig själv att alltid ta hand om Lennie. Genom att skjuta honom så låter han Lennie få drömma om sina kaniner en sista gång och skjuter han skjuter honom utan att han märker något.

Sammanfattningsvis kan man säga att löften, beroende och gemensamma drömmar skapar en stark vänskap. Där man är redo att göra allt för att ens vän ska ha det bra, till och med ta hans liv.

1 kommentar:

Åsa sa...

Den här texten har flera förtjänster. En av dem är att du strikt håller dig till din genomtänkta struktur. I inledningen klarar du av en snabb sammanfattning av handlingen på ett tydligt sätt.

Texten har tre stycken som avhandlar tre teman: drömmar, beroende och löften, på ett tydligt sätt. Jag tycker också att du knyter ihop din text snyggt i avslutningen.

Din text är mer analytisk och mindre återberättande, vilket är bra. Ett exempel på analys är när du skriver "det verkar också som...." samt "skillnaden mellan deras gemensamma dröm och de andra arbetarnas..." Här tolkar du texten och drar slutsatser av det du har läst. Bra!

Nästa steg är att fördjupa den analytiska delen ännu mer, att hela tiden ställa sig frågan varför.