6 december 2008

Uppgift 4 Möss och människor

Vänskap, beroenden och drömmar i Möss och Människor


Möss och människor som är skriven av John Steinbeck är en roman som utspelar sig i Kalifornien. Den handlar om två vänner, George och Lennie som är beroende av varandra. De går runt och arbetar från gård till gård för att samla ihop sig lite pengar för att kunna uppfylla sin dröm. De börjar jobba på en gård där Lennie ställer till med problem, han tar livet av “basens” svär dotter. George blir tvungen att skjuta Lennie fastän han egentligen inte vill, men han ser ingen annan utväg.

George och Lennie är jätte bra vänner. När Lennies moster Clara dog så fick George ta han om honom. De har gått tillsammans från gård till gård, och tillsist så “fastnar” de på en gård. Där finns flera arbetare på gården där de blir vänner med men ingen kommer så nära dem som de två är. De har ju gått tillsammans rätt länge och då det blir problem så går de iväg tillsammans. De är riktigt bra vänner som i början står vid varandra i vått och torrt, men med problemet som Lennie ställer till med i slutet så blir George tvungen att skjuta honom, tydligen så hittar han ingen annan utväg men hade jag varit George så hade jag aldrig kunnat tänka mig göra något sådant. Det är en vän, som man kanske har haft mer nära sig än kanske sin mamma. Som i det här fallet. Lennie och George hade egentligen ingen annan en varandra. Även om George ibland kan bli väldigt sur på Lennie så lämnar han inte honom.

Lennie är väldigt beroende av George, det beror på Lennie har svårt att förstå saker och der är George som säger till Lennie vad han ska göra och vad han inte ska göra. T.ex. när Curley (som är basens son och har själv klart stor makt över arbetarna) slåss med Lennie så går Lennie inte emot för ens George säger till honom att göra det. George vet att Lennie aldrig skulle kunna klara sig på egen hand så därför tror jag att han kan stå ut med honom och han känner att han har någon sorts av ansvar för Lennie för att hans moster Clara lämnade över honom till George när hon dog. Lennie måste lyda George och får inte ställa till med problem för annars får Lennie inte ta hand om kaninerna som är hans dröm.

“Ja en vacker dag har vi samlat ihop tillräckligt med pengar och då ska vi ha en liten stuga och några tunnland jord… och en ko och några grisar... och leva med markens gröda… och ha kaniner” Det var deras stora dröm. De skulle leva själva utan att någon ska behöva säga till de vad de ska göra och att de kan gå ut när de vill utan att be någon om lov. De ville vara självständiga. Men Lennes stora dröm var att få ta hand om kaninerna, kaninerna skulle ha en åker med klöver. Men som sagt så var det bara en dröm, och alla drömmar går ju inte i uppfyllelse. George visste att det bara var en dröm som inte kunde bli av och sist börjar han nästan själv tro på det.

Lennie och George är två underbara vänner som alltid är tillsammans och står på varandras sida. Här får man nog ha lite situations etik, dvs. att man kan inte bestämma vad som är rätt eller fel i förväg utan situationen får avgöra det. George anser att i den här situationen måste Lennie dö. Och han vill ju inte att någon ska göra Lennie illa så han bestämmer sig för att han själv ska skjuta honom, kanske är det för att han vill skjuta honom på ett sätt så han inte lider.

1 kommentar:

Åsa sa...

Den här texten är intressant att läsa för du tar ställning själv till berättelsens kärnfrågor. Var det rätt av George att skjuta Lennie? Du skriver att du aldrig själv hade kunnat göra det och det ger din analys liv.

Din text innehåller personliga kommentarer och den har en struktur som fungerar: du håller dig till din "plan" vilket gör din text lätt att följa.

Nästa steg är att minimera återberättande delar och fokusera mer på "varför-frågorna".