6 december 2008

Möss & Människor ..

Boken handlar om George, en man i 30-årsåldern, och Lennie som är vid samma ålder och har är mycket stark och väldigt efterbliven. De är vandrande lantarbetare med ett högt mål i livet. De vill tjäna ihop pengar så att de kan förverkliga sin stora dröm som är att köpa sig en egen gård. George den som hela tiden skyddar sin vän Lennie, som är efterbliven och bland annat gillar att smeka allt som är mjukt, exempelvis små möss, hundvalpar och mjukt tyg. Lennie är mycket stark och snäll men hans efterblivenhet gör att de båda vännerna ofta får problem. Boken slutar på ett tragiskt sätt med att Lennie blir skjuten av sin vän George.

George och Lennie påbörjar sin vänskap genom att Lennies moster dör och George är ändå tvungen på ett sätt att ta hand om Lennie och vara vid hans sida för att stötta honom eftersom han är funktionshandikappad. George gav honom mat Lennie lovar mycket och säger att han kommer hålla dem löften som han ger George men det funkar inte alltid. George. Lennie lovade t.ex George att inte ställa till med bråk men Lennie kunde inte göra som han sa pga att han har den mentala funktionshinder. George hjälper alltid Lennie genom att uttrycka sig och försvara sig på ett bra sätt när han ser att det kan bli bråk eller att något negativt kommer hända. De berättar för varandra vad de tycker och vilka drömmar de har, det gör att deras vänskap är starkare. Jag tror att det hade väldigt starka band mellan varandra för att George hade så mycket medkänsla för Lennie och jag tror Lennie kände av det trots sin funktionshandikapp. Att kunna uttrycka sin kärlek genom medkänsla och hjälpa en annan person som i detta fallet för mycket och gör att vänskapen bara blir starkare.

De drömde båda två om att tjäna mycket pengar så att de kunde förverkliga din stora dröm att köpa en gård. För att få in alla dem pengar för att kunna skaffa sig ett jobb så fick de gå till olika gårdar och jobba där, men det gick inte alltid som det skulle. George uppgift var att alltid ta hand om Lennie så att det inte hände något dåligt och det dåliga hände alltid. Lennies "lilla dröm" var att kunna ha kaniner på sin gård men det verkade inte George vilja ha så där tror jag att de hade kunnat bli lite problem om de hade lyckats köpa sig en gård. Men trots allt så lyckas det inte att köpa en gård för att Lennie dör men det jag tycker att boken visar mycket är att det är alltid process och problem som kommer upp när man vill förverkliga sin stora dröm. Man lär sig mycket av George och Lennies sätt att inte klara av den stora drömmen så får man själv hopp och mer kraft att kunna komma till det målet man har i sitt liv.

George kände väldigt ofta att hans plikt var att vara vid Lennies sida och hjälpa honom ur knipor som kunde ha orsakats. Det hade kunnat vara så att George uttnyttjar Lennie för att han är enormt stark och eftersom han lyder honom. Men vänskapen att känna att hans plikt är att försöka få honom att inse att ifall Lennie lyder honom så kommer allt gå bra för dem båda. Efter att männen upptäckte Lennie hade dödat Curleys fru, Curley var en chef som ägde en gård som George och Lennie jobbade på. Där ser man noggrannt att George inte vill riskera att någon annan dödar hans vän. Utan han själv vill göra det. Det är väldigt psykiskt ansträngande tycker jag att kunna göra något sådant. George ville inte se sin vän lida och dö av att bli torterad så han offra sig själv att döda honom. Det gör att han känner den plikten att ingen kan har den strykan att döda hans vän. Ingen alls har rätt att göra det. Bara George.

I den tiden ser man hur dem offrade för vänner skull. Det tycker jag är häftigt men samtidigt känslosamt. Att man ska kunna vara där för sin vän alltid och kunna hjälpa. Man ska nog gör det bästa man kan i livet. Kämpa för drömmar och försöka göra dem till verklighet, att inte ge upp hoppet utan att se framåt till den ljusa stigen. Löften man ger i en vänskap ska hållas och man ska vara ärlig. För att ärligheten varar längst.

1 kommentar:

Åsa sa...

Du lyckas med att återberätta och analysera samtidigt vilket inte är så lätt.

Du skriver "Jag tror att..."
"Det jag tycker att boken visar..." samt
"Man kan lära sig mycket av..." när du analyserar. Dessa formuleringar visar att du tydligt vågar ta ställning i texten och att du svarar på frågan varför saker och ting händer i novellen.

Det jag tycker att du kan slipa lite på är det sista stycket. Där är det lätt att man kommer ifrån bokens budskap och att man resonerar för allmänt. Hur kopplar du hopp, löften och ärlighet till novellen? George och Lennie kämpar ju för att uppnå din dröm, men slutet är ändå tragiskt. Finns det då hopp, trots allt? Kan man säga att George var ärlig mot Lennie,
t ex?

Avslutningen bör ge svar på dessa frågor. Det ska helst inte lämna läsaren med fler frågor än svar.