6 december 2008

Möss & människor

Romanen Möss och människor är skriven av John Steinbeck. Den handlar om två unga män som är lantarbetare, George och Lennie. Lennie är mental fukntionshindrardoch han har ett annat problem som är att han är hårdhänt mot djur och saker han tycker om. Och ibland så kan han ta kål på saker. Och det är George som tar hand om Lennie sen Lennies moster dog. De söker jobb och till slut hittar dem ett jobb i en gård hos andra människor. Deras mål är att samla ihop pengar tillsammans och uppfylla deras gemmensama dröm så är att ha en egen gård med kaniner, höns, olika frukt träd och inte behöva lyda någon och få vara fria. Det sluta med att Lennie tar kål på en kvinna som har hög status i den gården där George och Lennie jobbar i. Pga de skjuter George Lennie.


George och Lennie har ett väldigt stark vänskaps relation. Dem har en och samma dröm, vad som än hände var de alltid tillsammans fast än Lennie brukade alltid ställa till det med något trassel. George fixade alltid till de så att de inte åker fast. Fast än George sa alltid till Lennie att hålla sig undan och inte ställa till nåt trassel så kunde inte Lennie fast än han försökte men hans mentala funktionshinder fick han och glömma allt de George sa till honom. Men pga han fysiska starkhet, att han var hård hänt mot djur och andra saker han tyckte om så kunde han ju ta kål på dem . Så kunde han också ställa till problem med de också. Då George får nog på Lennie så sade han till Lennie att han önskade att han aldrig hade träffat Lennie. För då hade George levt hur han ville och skulle inte ha något och bekymra sig över. Skulle bara tjänat pengar och haft en egen gård för sig själv. Men senare så ångrar han sig att han sagt nåt sånt till Lennie. Då peppar han upp Lennie med att säga vi ska jobba och ha en egen gård med kaniner som du kommer och få sköta, men om du ställer till med trassel så kommer du inte och få sköta kaninerna. Men sedan så fortsatte han med att berätta hur deras gård skulle se ut och vad dem skulle göra. Lennie blir bara glad när han får höra George berätta det. Men George var ändå fast vid Lennie vid ett sätt. Dem kände varandra mycket väl. Lennie visste väl att George aldrig skulle gå ifrån honom. Och George kände Lennie mycket väl så att han visste att Lennie inte var en ond människa. Men dem andra människorna runt omkring visste inte de. Även om de visste att han var mentalt funktionshindrar. Så tyckte dem väl att han ändå var nån galning och hade mycket ont inom sig. Men de visste George att han inte hade och den vara en orsak till varför han ville vara med Lennie och aldrig vilja han något ont heller inte låta han gå iväg själv. Han ville va beskyddaren till Lennie fast han ibland kunde tröttna på han.


En och samma dröm. Ha en egen gård tillsammans och många andra saker runt omkring och ha frihet. Dem två drömde om många saker. Och det var samma saker. Så George fick slita mest för att kunna få ihop de hela. De var han som fick se till Lennie så att han inte förstör deras dröm. Han fick alltid berätta vad han skulle göra och vad han inte skulle göra. Men dem fick ändå slita för de dem ville. Den ända som fick dem att glömma bort allt lidande var deras dröm. De fick dem att fortsätta med att uppfylla drömmen tillsammans. Dem hade ett jobb som dem miste pga Lennie. Han såg en kvinna som hade på sig en röd klänning. Lennie blev lockad till den röda klänningen. Då grep han tag i kvinnans klänning och då åkte han i bråk. Så fick George se till att dem kom undan. Så dem flydde och hitta de sig ett annat jobb i en annan stad. Och där blev det heller inte mycket bättre i slutet. Lennie råka dödda den kvinna som hade hög status där i den gården George och Lennie jobbade i. Och där tar Lennies dröm slut…


… Lennies dröm och liv tog slut då. George dödade sin vän. De var för Lennies och George bästa. Hade Lennie blivit fångad av dem männen som dem jobbade hos skulle han bli torterad. Dem skulle fått han och lida. Kvinnans make hand gjort hans död väldigt stillsammat. Make var chefen. De var han som ägde gården som George och Lennie jobbade på. George var bara tvungen till de han ville inte se hans vän lida och han inte gör något åt det. De ända sättet var att döda honom. Och då skulle heller George inte råka ut för nåt och heller inte mista sitt jobb. Han kan väl samla ihop pengar och kommer och säkert alltid tänka på Lennie och kämpar för Lennies skulle och för sin egen. Då kanske han kommer nåt vart till den gemensamma drömmen som dem hade.


Sammanfattningsvis så hade George och Lennie många olika relationer mellan varandra den starkaste och viktigaste var vänskapen som dem hade. De var rätt så underligt att man hade ett sådant vänskap i det tiden och de var bra. Det är därför man ska ta vänner förgivet. Dem kan vara bättre än ens förälder eller syskon. Dem kan ställa upp mer och offra mycket för en vän. Och det är det vi behöver i vårt liv en bra och god vän som ställer upp.

1 kommentar:

Åsa sa...

Din text har fokus på vänskapsrelationen mellan Lennie och George och det är grunden till berättelsen. Du resonerar fint kring deras relation och du funderar över hur George tänker och känner. I de styckena analyserar du deras relation.
Tänk på att försöka göra det ännu mer i hela texten.

Ställ dig frågan varför saker och ting händer. När du svarar på frågan varför så drar du slutsatser som är intressanta för läsaren att ta del av och din text blir mer analytisk.

Jag såg precis att det var från din text jag tog citatet som jag var lite osäker på. Faktum är att jag hittade ett ännu bättre citat från din text nu när jag läste den igen:

"Han kan väl samla ihop pengar och kommer och säkert alltid tänka på Lennie och kämpar för Lennies skull och för sin egen. Då kanske han kommer nåt vart till den gemensamma drömmen som dem hade".

Så fint det var!!! Jag ska använda det igen i min sammanfattande kommentar om uppgiften.