10 december 2008

Kommentarer till uppgift 4

Nu har jag kommenterat era texter om Möss och människor. Läs gärna allas kommentarer och texter. Man lär sig på det också!


Era texter har blivit mycket bättre vad det gäller strukturen. Det ska ni fortsätta tänka på i alla texter ni skriver framöver också. När man har strukturen klar för sig kan man koncentrera sig på innehållet. Nästa steg är att komma vidare från återberättande av handlingen till ett mer analytiskt skrivande. Det låter avancerat, men det är det egentligen inte.


Det handlar om att man tar ställning till det man läser och funderar på VARFÖR saker och ting händer i texten, att man drar egna slutsatser av händelserna och tolkar det som sker. Om man bara beskriver ATT saker och ting händer blir texten ganska ointressant att läsa, men kortar man ner återberättandet och fokuserar på sin egen tolkning blir texten spännande att ta del av. Den som har lyckats bäst med att förhålla sig analytisk den här gången är Kååh. Det var värt allt besvär för den texten, skulle det visa sig ;)

Sist ett citat från Weese text som jag upptäckte nu den andra gången jag läste den. Det var så fint och det handlar om vad George ska göra nu när Lennie är död:

"Han kan väl samla ihop pengar och kommer och säkert alltid tänka på Lennie och kämpa för Lennies skull och för sin egen. Då kanske han kommer nån vart till den gemensamma drömmen som de hade".

Weese, you made me cry!

Inga kommentarer: