6 december 2008

Möss och Människor

Romanen Möss och Människor är skriven av författaren John Steinbeck.
Den handlar om George och Lennie. Lennie är mentalt funktionhindrad och väldigt fysisk stark. Efter som Lennies moster dör så får George ta hand om Lennie. Dom har en gemensam dröm och det är att ha en egen bondgård. För att kunna köpa en gård så är dom tvungna att tjäna ihop pengar och för att tjäna pengar så jobbar dom på olika gårdar.
Det hela slutar olyckligt George skjuter Lennie.

George och Lennies vänskap börjar väldigt snabbt och konstigt. Lennies moster dör och då får George ta hand om Lennie. George hade inget annat val han kände sig tvungen pga Lennies mentala funktionshinder han kände ett ansvar för Lennie nu när igen annan kunde ta hand om honom.
Deras vänskap växte för dom var alltid tillsammans och George tog alltid hand om Lennie.
George gjorde allt för att Lennie inte skulle ställa till med bråk. Han sa till Lennie att han inte skulle säga något eller göra något för ut om det han blev tillsagd till att göra. Lennie lovade att han inte skulle ställa till med något bråk. Men pga Lennies mentala funktionshinder så glömde han det lika fort som han hade lovat.

Lennie och George hade en gemensam dröm och det var att ha en egen gård. För deras dröm skulle komma i verkligheten så var Lennien och George tvungna att tjäna ihop pengar. För att dom skulle tjäna ihop pengarna så fick dom gå till olika gårdar och jobba. För att hålla humöret och hoppet uppe så tänkte dom på drömmen och då fick dom mer kraft till att fortsätta jobba. När dom pratade om drömmen så sa alltid Lennie att han ville ha kaniner på gården. För Lennie gillade lena djur och saker och det ledde till problem för Lennie kunde inte sluta klappa djuren så det slutade att han råkade döda djuren.Detta leder till problem och dom fick gå till en ny gård för att få nytt jobb.
George dröm var att ha en egen gård. Men Lennie ville ha gården tillsammans och han skulle ha kaniner på gården. Hade George varit själv så hade han inte haft det så svårt med att tjäna ihop pengar till en gård men nu hade han Lennie och ta hand om också och det ledde alltid till problem.

Problemen blev bara större och värre för när dom hade kommit till en ny gård så råkade han knäcka nacken på chefens fru. Nu hade Lennie dödat en människa den här gången det var inget djur och nu hade det gått över gränsen. George orkade och kunde inte längre ta ansvar för Lennie längre George var tvungen att göra något åt det och det var nu. Han började att leta efter Lennie men han hade försvunnit George kom på till sist var Lennie gömt sig. George gick till platsen där han hade talat om för Lennine att gömma sig om något hemskt skulle hända. Han kom fram till platsen och hittade Lennie han satte sig bredvid Lennie och började prata om deras dröm. Lennie blev lugn men George blev nervös. George tog upp pistolen och höjde den mot Lennies huvud hans arm skakade men senare så tryckte han av. George blev alldeles stel. han hade nu dödat Lennie.

Avslutningsvis så är vänskap, drömmar och döden både bra och dåliga saker. Ibland blir man tvungen att göra svåra val och då ska det både vara bra för sin vän och sig själv.
Det var inget lätt val George gjorde men det var nog det bästa för båda två.




1 kommentar:

Åsa sa...

Din text handlar om drömmar, vänskap och döden men det står egentligen inte klart för läsaren förrän i det allra sista stycket.

För att din text ska bli tydlig bör läsaren få veta vad den ska handla om redan i inledningen.

I det sista stycket säger du flera intressanta saker. Här analyserar du och drar egna slutsatser. Du säger att det handlar om att göra svåra val och att George gör det som är bäst både för honom själv och för Lennie. Intressant! Skriv mer om det! Varför var det bäst för båda två, enligt dig? Hur kom du fram till den slutsatsen?

Du säger också att vänskap, drömmar och döden kan innehålla både positiva och negativa aspekter. Hur då? På vilket sätt?

Fråga dig själv vad som är positivt med George och Lennies vänskap. Vad är negativt med deras vänskap? Vilka positiva aspekter finns i deras dröm? Vilka negativa? Vad skulle kunna vara positivt med döden i det här fallet? Och negativt?

Om du svarar på de frågorna så har du en fullständigt lysande analyserande text. Resten av handlingen behöver inte återberättas. Den kan vi redan ;)