5 december 2008

Uppgift 4 möss och människor

Vänskap, drömmar och gränser/moral i John Steinbecks lilla roman Möss och människor.

I romanen Möss och människor till författaren John Steinbeck, visas en vänskap mellan två killar Lennie som är mental funtionshindrad, stor och fysiskt stark medan George är småväxt. Deras dröm är att arbeta och samla pengar för att bygga en egen bondgård.Lennie går över gränsen till sist, som gör att vänskapen och drömmen försvinnande.


Vänskapen mellan George och Lennie börjar efter att Lennies foster dör. George är den enda som förstår och vet hur Lennie är, samt tar hand om honom. Eftersom Lennie är mental funktionshindrad och glömsk försöker George alltid förklara för Lennie vad han ska göra, säga och hantera olika situationer vid en ny tjänst. De äter, sover och arbetar tillsammans. De berättar för varandra vad de känner, tycker och drömmer om. Eftersom George vet att Lennie inte kan uttrycka sig och vet inte vad han ska säga vid en ny tjänst så tar George över hans tal så att de inte förlorar tjänsten. George försöker alltid att rädda hans vän vid olika situationer, och säger alltid åt honom att inte säga något än "ja" och inte ställa till bråk med någon. Själv klarar Lennie klarar inte av det mesta mentala själv,klarar inte av olika situationer, som kan vara lätta.

Eftersom både Lennie och George är fattiga så är de arbetstagare men George vill inte länge arbeta hos folk vill själv anställa arbetare som arbetar hos honom när han tillfredställer hans dröm. Han vill arbeta, samla pengar för att tillfredställa hans dröm om att köpa en egen bondgård med ko, höns och leva på marknadens gröda, som gör Lennie intresserad och gåromkring och säger det till alla, medan George bad honom att inte göra det. Eftersom Lennie gillar att smeka små djur och speciellt kaniner så vill han också ha kaniner i bondgården så att han "tar han om dem".

Det vi vet tills nu är att Lennie inte får ställa till bråk, om han gör det så förlorar de deras tjänst och kan inte tillfredställa någon dröm. Men Lennie går över gränsen nu. Lennie satt en gång och smekte en mus i de huset de arbetade på, plötsligt dog den eftersom han grep den hårtutan att mena. Efter en stund kommer in grevens sonsfru till Lennie, som alltid går omkring och vill få uppmärksamhet. Hon förför honom att känna på hennes mjuka hår och när Lennie gör det så griper han hårt så att hon skriker men Lennie griper ännu hårdare så att hon dör, men Lennie förstår inte hur alvarligt det är utan tar musen och gömmer sig. George hjälper Lennie mycket nu men han har gott över gränsen, det går inte att ha honom länge, inte hjälpa honom heller. George bestämmer att ta livet av Lennie själv istället för att främmande personer gör det så att han inte bli rädd.

Ibland gör man saker man blir tvungen till att göra, svåra och sorgliga men som också kan var ett bra alternativ till att börja på nytt.Allt drömmar tillfredställs inte,eftersom den kan göra att man tappar den ibland. Man kan inte alltid hjälpa någon för att ibland hittar man ingen omväg till att rätta ett problem som skett.

1 kommentar:

Åsa sa...

I den här texten har du tänkt på strukturen som vi pratade om på lektionen - bra! Texten har en tydlig inledning, styckeindelning och avslutning.

Nästa steg är att utveckla texten till mindre återberättande och mer av analys. För att komma ifrån återberättandet ska man hela tiden ställa sig frågan "varför" det blir det som det blir i texten,
t ex:
Varför är vänskapen mellan Lennie och George så speciell och vad skiljer den från annan vänskap?

Varför är drömmen så viktig för dem och vilken roll spelar drömmen i berättelsen?

Varför är just DEN gränsen så avgörande i romanen och inte de andra gränserna som Lennie har gått över?

Utveckla dessa frågor och du har en mer analytisk och mindre återberättande text.

Jag gillar din sammanfattande kommentar att ett svårt beslut kan innebära en befrielse trots allt.