6 december 2008

Vänskap ,drömmar ansvar och plikt

Romanen Möss och människor som är skriven av John Steinbeck, handlar om två män som heter George och Lennie. Både George och Lennie har en dröm om att få äga en egen gård en dag. I boken får vi läsa om när dem är på väg till en gård för att söka jobb ,men saker och ting trasslar till sig ännu mera eftersom Lennie är funktionshandikappad och George måste alltid få honom ur problem. Boken slutar på ett väldigt tragiskt sätt eftersom Lennie blir skjuten.

I boken kan man få läsa om vänskap mellan George och Lennie ,men det är ingen vänskap som helst eftersom jag tror att den har utvecklats mellan dem på ett väldigt annourlunda sätt.Det jag menar är att i boken så får man veta att Lennies moster ber George om att ta handom Lennie, om hon inte hade gjort detta så kanske dem aldrig hade utvecklat den vänskapen som dem utvecklade .Jag tror även att George ibland tröttnar på Lennie och inte förstår riktigt att han är efterbliven , men försöker ha tålamod med honom trots allt .Lennie är väldigt god hjärtad tycker jag , han älskar möss och valpar och allt som är mjukt och lent. Han ser verkligen upp till George och han vill göra allting som han blir tillsagd så att George ska tycka om honom Lennie känner sig trygg och stabil med George, jag tror även att han försöker visa sin vänskap genom att göra exakt som han blir tillsagd förutom när han glömmer bort saker.Vänskapen är speciell och jag tror att George även med tiden blir mer fäst vid Lennie ,fast när Lennie hammnar i trubbel så funderar han på om det verkligen är värt att rädda honom ur trubbel ,alltså om vänskapen är värt det.Lennie verkar vara den som verkligen hade offrat allt för att deras vänskap ska hålla , jag tycker han är för snäll och George verkar vara en förebild för honom.

George och Lennies dröm är att få ha en gård en dag , där dem får ta handom djuren på deras egna gård. För att förverkliga deras dröm så söker dem arbete på en gård så att dem kan tjäna ihop pengar till sin alldeles egna "dröm gård". Lennies dröm med gården är helst att få ta handom kaniner eftersom han tycker att dem är mjuka och lena att få klappa. Innan dem kan förverkliga deras dröm så måste dem tjäna pengar och inte hammna i en massa problem. Lennes drömmar krossar när han blir skjuten av sin vän george. Alla människor har drömmar vissa har flera andra har bara en , det hade vatt kul om Lennies dröm hade slagit in.

George kände att Lennie var hans ansvar och att det var hans plikt att ta handom honom och se efter honom eftersom han hade lovat hans moster, jag tro att det var ett av skälen i alla fall , men på ett sätt så hade han också makt över Lennie för han visste att Lennie gjorde och sa som George sa åt honom ,så detta kanske han kunde uttnyttja när dem sökte jobb eftersom Lennie var mycket stark även om han var efterbliven. Vid några tillfällen blev George och Lennie osams om småsaker då sa alltid Lennie att han kunde flytta in i en grotta,men George sa alltid nej detta visade att han inte bröt sitt löfte om att ta handom Lennie.

Denna romanen beskrev vänskapen mellan George och Lennie och även om han skjöt Lennie så tror jag att det kommer att förfölja honom resten av hans liv och han känner kanske att han inte klarade av att se någon annan skjuta hans vän.Den visar även att vänskap kan vara fint hos människor som är olika varandra.

1 kommentar:

Åsa sa...

Du lyckas med att både analysera och återberätta samtidigt, vilket är en ganska svår konst!

Vad jag menar är att du vågar kommentera det som händer i boken. Genom hela din text tar du
ställning och drar slutsatser av det som händer vilket gör din text intressant att läsa.

Nästa steg är att vara ännu tydligare med vad som är huvudpoängen/poängerna i din analys. Det kan man göra genom att berätta redan i inledningen vad man ska diskutera i texten och i avslutningen sammanfatta vad man kom fram till.