6 december 2008

Möss och människor

Boken möss och människor är skriven av författaren Steinbeck Möss och människor hanldar om vännskap och drömmar. Det är två män som tycker om varandra och tar alltid hand om varandra deras vännskap var väldigt stark och dom hade gemensamma drömmar. Huvud personerna i boken är Lennie och Gorge. De bestämmer sig att jobb mycket för att skaffa pengar till deras dröm för att kunna ha sitt eget djur gård för att slippa behöva anadrs hjälp. Men tyvär kunnde inte Lennie förveräckla sitt dröm på grund av problem som påträffade honom. Lennie gjorde sitt största missatag genom att döda sitt chefes barn fru. Men Gorge blev tvungen att döda sin bästa kompis för att skydda honom från det onda som det skulle hända honom annars.


Genom att läsa boken kan man märka och kunna se att Gorge är en god vän som hannde mycket tålmod , eftersom Lennie kan man se att han är en sorts människa som kan begå mycket missatg på grund av hans mental sjukdom. Gorge respekterade det med ett god hjärta även om han ibland orkar inte med såna problem som lennie kunnde påträffa. George gav alltid råd till lennie för att inte hammna i problem men tyvär lennie var en glömmsk människa. Genom boken kan man dra ett slutsats att Lennie är en beronde människa av Gorge som till exempel inte kunna göra något utan Gorges hjälp. Somsakt kan man säga att en vän ska var som Gorge ska ha en tålamod, respktera sin vän svagheter och stå för honom alltid.


Deras dröm kan man säga ett vanligt drom som alla vilket är att vara självständiga, känna pengar och behöva inte allts tiga för något. Men som vi alla vet att en dröm behöver mycket jobb och tålamod för att den ska bli verklig. De drömde och jobbade så mycket för att kunna skaffa sitt eget djurgård. För att man ska kunna förverkliga ett sånt dröm så ska man abslut räkna sina steg och inte göra ett enda misstag, detta Lennie tyvär har inte tänkt på. Lenneie största dröm vara att han skulle ta hand om kanninerna i gården eftersom han tyckte om lena och mjuka förmål. Eftersom med dom kunnde han känna sitt riktiga jag och ömhet. Men dessvärre Lennies misstag var ett stop mot deras gemensamma dröm.

Det som är svåraste som kan påträffa en människa är att döda sn bästa kompis. Det tror ingen av oss kunna kan framställa sig i en sådan sistuation. Gorge dödade sin kompis med en pistol för att skydda honom från männen som jagar honom för mordet han begick. Dom skulle döda honom på ett långt samm sätt för att han ska ångra sig tusen gångar för att han begick mordet. Man kan säga att attb Gorge tänkte om han dödar honom så slipper Lennei allt lidande som påväntar honom.


Boken var mycket intressant och läsa samt jag kan rekomendera det för andra elever och läsa den. Eftersom man kan lära sig så mycket saker om vänskap som vi förlorar i vårt dagliga liv. På en och samma gång kan absolut varje människa tänka på sina handlingar för slippa och hammna i problem som man ångrar sig senare. Samtidigt tycker jag att alla människor ska ha ett sort dröm för att känna att livet är värd och leva. Men jag vill fullständigt inte hamman i Gorge situation genom att stå mellan två eld att döda sin vän eller låta honom bli dödande av andra. Som sakt det var mycket intressant bok och lärorik.

1 kommentar:

Åsa sa...

Den här texten är intressant att läsa för att du själv tar ställning till berättelsens viktiga frågor. Du beskriver Georges svåra beslut som att "stå mellan två eldar". Det var verkligen en träffande beskrivning!

Du gör också klart för läsaren redan från början att din text ska handla om vänskap och drömmar.

Språkligt finns det formuleringar som kan bli ännu tydligare, men strukturen fungerar väl vilket gör att texten ändå är lätt att följa.