9 december 2008

Här analyserar ni!

Idag ägnade vi hela lektionen till att hitta kärnfrågorna i Möss och människor. Det blev en riktigt bra diskussion där vi bland annat utgick från följande citat ur era egna texter:

1. Lennie hade nog inte överlevt om det inte hade varit för George och jag tror nog George också är lite beroende av Lennie trots att han säger “Gud i himlen om jag var ensam ändå”.

2. Ibland blir man tvungen att göra svåra val och då ska det både vara bra för sin vän och sig själv. Det var inget lätt val George gjorde, men det var nog det bästa för båda två.

3. Ibland kan man behöva vänner av den typen som ställer upp för att befria en från problem och får en att leva i lugn och ro. Men slutet är väldigt sorgligt, man kan till och med tänka om det fortfarande finns den typen av vänner i vår tid?

4. Jag tyckte att George gjorde en bra gärning då han avfyrade skottet eftersom de var för Lennies skull och samt för att han skulle hålla sitt löfte till Lennies moster.

5. Romanen beskrev vänskapen mellan George och Lennie och även om han sköt Lennie så tror jag att det kommer att förfölja honom resten av hans liv och han känner kanske att han inte klarade av att se någon annan skjuta hans vän.

6. I denna vackra novell inser jag att den främst handlar om äkta vänskap, att ställa upp och ta hand om varandra, men att allt kan gå fel så snabbt.

7. Här får man nog ha lite situationsetik, d v s att man inte kan bestämma vad som är rätt eller fel i förväg utan situationen får avgöra det. George anser att i den här situationen måste Lennie dö.

8. George ville inte se sin vän lida och dö av att bli torterad så han offrar sig själv att döda honom. Det gör att han känner den plikten att ingen kan ha den styrkan att döda hans vän. Ingen alls har rätt att göra det. Bara George.

9. Det enda som fick dem att glömma bort allt lidande var deras dröm. Det fick dem att fortsätta med att uppfylla drömmen tillsammans.

10. Sammanfattningsvis kan man säga att löften, beroende och gemensamma drömmar skapar en stark vänskap där man är redo att göra allt för att ens vän ska ha det bra, till och med ta hans liv.

11. George ställde upp för sin vän hela vägen till slutet trots att slutet inte var planerat. Drömmen skulle uppfyllas och Lennie skulle klara sig skuldfri hela vägen. Men man kan inte förvänta sig alltför mycket av livet. Det viktigaste är nog att göra bra ifrån sig och försöka.

12. Det svåraste som kan inträffa för en människa är att behöva döda sin bästa kompis. Jag tror ingen av oss kan föreställa sig en sådan situation.

13. Ibland gör man saker man blir tvungen till att göra, svåra och sorgliga, men som också kan var ett bra alternativ till att börja på nytt.

Inga kommentarer: