6 december 2008

Möss och Människor

Boken handlar om två lantarbetare George och Lennie. Som jobbar hos andra människor på deras gårdar för att tjäna ihop så dem en gång äger en egen gård.
Lennie är förståndshandikappad och George har alltid tagit hand om honom, ser efter honom men ändå så har Lennie lyckats göra någonting han inte borde.
Så dem är tvungna och flytta till något nytt ställe och börja jobba där istället.
Boken slutar med att Lennie dödar en kvinna och George skjuter Lennie i nacken pga. det han har gjort.

Relationen mellan George och Lennie är väldigt speciell.
På så sätt att George ser till att Lennie får mat i sig och hjälper han alltid ut ur dåliga situationer. Lennie har problem att komma ihåg saker och ting som händer omkring men kommer ihåg det mesta som George säger till han.
Ex kommer han ihåg att om han hade gjort nåt dumt skulle han gömma sig i buskarna, Lennie gillar mjuka saker speciellt kaniner han gillar och klappa dem men det händer alltid att han tillslut dödar dem genom att han inte kan kontrollera sin styrka.
Hela denna vänskapen växer när Lennie´s moster dör och George lovar henne att ta hand om honom och ge honom mat och tak över huvudet.

Dem har en dröm om att en dag köpa en egen gård. Dem ska ta hand om grisarna, korna och höns där, samt att skörda där och såklart så ska dem ha kaniner också som Lennie ska ta hand om. Dem har ett äldre par som är villig och sälja dem sin gård men dem måste jobba för att få ihop pengarna för att betala för den också.

Lennie hade nog inte överlevt om det inte hade varit för George och jag tror George också är nog lite beroende av honom trotts att han säger “Gud i himlen om jag var ensam ändå”.
George ser Lennie som en vän han måste ta hand om, någon som bryr sig om han och någon han måste bry sig om.
Lennie frågar George om han vill så kan han gå i skogen och vara i en grotta ensam så behöver inte George ta hand om honom.
Men George vet att Lennie inte hade klarat det själv dessutom så känner han ett ansvar för honom så han ber han alltid stanna kvar.

Detta är ett så starkt band mellan två personer,
att man hade verkligen gjort allt och offrat allt för den ena och den andra till och med döda personen.

1 kommentar:

Åsa sa...

I den här texten behandlar du teman som relationen mellan Lennie och George, deras gemensamma dröm samt deras ömsesidiga beroende av varandra. Jag gillar speciellt det du säger om att de faktiskt är beroende av varandra - det är inte bara Lennie som är beroende av George. Där gjorde du en riktigt skarp observation!

Texten skulle kunna ha en ännu tydligare struktur. Det är bra om du i inledningen nämner att du i resten av texten kommer att skriva om relationen mellan de två huvudpersonerna samt om deras gemensamma dröm.

Det är bra om du ställer dig frågan "varför" hela tiden för att undvika att bara återberätta handlingen. I stycket om deras dröm vill man veta varför drömmen var så viktig för dem. Vad står drömmen för i berättelsen? Om du försöker svara på de frågorna blir den text mer analytisk och mindre återberättande.

Tänk också på: tydligare styckeindelning och meningsbyggnaden i t ex:

"Boken handlar om två lantarbetare, George och Lennie. De arbetar på andra människors gårdar för att tjäna ihop pengar till en egen gård.

och

"Relationen mellan George och Lennie är väldigt speciell
på så sätt att George ser till att Lennie får mat i sig. Han hjälper dessutom Lennie ut ur dåliga situationer."