6 december 2008

Uppgift nr4

I boken möss och människor skriven av John Steinbeck, läste vi om George och Lennie. Huvudpersonerna som gav mig en tydlig blick av drömmar/löften, frihet och vänskap. Där Lennie är beroende av George för att kunna försörja sig och överleva och George som tar hand om Lennie. Just för att han ska klara sig så bra som möjligt och utan att sätta sig i fara. Lennie tycker om att smeka på mjukt, som kan vara från djur till människor men han drömmer oftast om kaniner. Som George lovar att skaffa en vacker dag. Men att Lennie tycker om att smeka på mjukt och inte kan ta hänsyn till konsekvenserna samtidigt som han är väldigt stark av sig, gör det inte lättare för de. Det slutar med att Lennie går över gränserna och gör något oacceptabelt som slutar illa, för många faktiskt.

Drömmar har de, som får Lennie att vilja sköta sig bra. För att kunna uppnå målen och leva ett värdigt liv. För att få ta hand om kaninerna, eftersom han inte kan ta hand om någonting annat varken sig själv eller så. Han ska få smeka de hur länge han än vill, gosa och mysa med de som han vill. De har drömmar som ett eget ställe, där de har tillgång till allt.. Mat, pengar, egna arbetare kanske. Och George som får berätta detta om och om igen, för att underhålla Lennie och övertyga faktiskt. För att han inte ska ställa till med problem och ha annat för sig, ska han helst tänka på vad de egentligen jobbar för. Så kanske lyckas han ändå ta hand om sig själv för en gångs skull, ha ansvar för vad han egentligen vill.
Men så lätt är det inte, för att både tycka om att smeka på mjukt och inte ha kontroll över sina gränser slutar jämnt med att han helt enkelt förstör det. Om det är djur så tar han ihjäl den, men han vill de aldrig illa. Och om det är en människa det gäller, då finns det ingen återvändo. Då finns där inga löften som man kan behålla eller drömmar som kan förverkligas. Det är just det Lennie råkar ut för, han dödar en maktfull fru och bedöms till döden. Vill tro på drömmar, för att slippa tankarna att ha gjort fel något väldigt dåligt som George ska bli arg på. Men inte ens löften eller drömmar kan rädda honom, inte ens George denna gången...

George blir arg och klagar på Lennie så fort han gör bort sig. Att han skulle kunna klara sig bättre utan en svans som bara gjorde det värre för honom. Att han kunde gå och jobba helt själv och tjäna sina pengar och spendera de precis som han ville. Ibland fick man en inblick i att George ville ha frihet, att han hellre ville leva sitt och slippa ta hand om en "idiot". Och andra sidan visade han sin känslosamma jag som ville ta hand om honom, helhjärtad.
Att frihetskänslan kom så fort han ställde till med problem..
Men när Lennie väl var borta, fick George sin frihet då? Nej, då var problemet redan borta. Han hade varit tvungen till att döda sin vän!

Lennie såg upp till George och gjorde precis som han blev tillsagd. Just för att han trodde på hans ord och att han var den enda han hade. Så är väl vänskapet.. George skyddade honom i allt och pratade med honom så att han aldrig skulle känna sig odugglig. Lennie ville också sköta sig delvisst för att inte göra George arg eller besviken och för att kunna uppnå målen.

De hade en stark relation, tilltro och drömmar tillsammans. George ställde upp för sin vän hela vägen till slutet trots att slutet inte var planerad. Drömmer skulle uppfyllas och Lennie skulle klara sig skuldfri hela vägen. Men man kan inte förvänta sig allt för mycket av livet. Det viktigaste nog är att göra bra ifrån sig och försöka. Åtminstone försöka alltid. Vad resultatet än blir, man kan aldrig gissa sig på resultatet ju!

3 kommentarer:

Adidas sa...

Uppgiften var glömd och är skriven på 35min på en lånedator. Jag vet själv inte vad jag har babblat om :)

Åsa sa...

Försöker du slå något slags hastighetsrekord? ;) Jag ska läsa den med intresse ändå!

Åsa sa...

Jag tycker att du lyckas med att resonera kring händelserna i din text. Du tar ställning till kärnfrågorna i novellen och du svarar på frågan varför saker och ting blir som de blir för Lennie och George. Det sättet att skriva gör texten personlig och intressant.

Textens struktur kan bli ännu tydligare. D v s varje stycke bör utveckla en speciell tanke som sedan leder in i nästa tanke (stycke) på ett smidigt sätt. Tänk också på att inte ha meningsfragment, alltså meningar som inte är fullständiga satser. Meningsfragment gör att texten blir mer splittrad, som tankar som inte är helt avslutade.