6 december 2008

Möss och människor av Kååh (via mail)

Möss och människor

John Stenbecks bok "möss och människor", är en novell där huvudpersonerna George och Lennie, som är begåvninghandikappad, ingår i ett brödrarskap då George avlaggt ett löfte om att ta hand om Lennie till hans morster. Och de ska försöka överleva börskrisen i USA under 30-talets gång.

I novellen framgår tidigt dens budskap om vänskap, drömmar och löften är svåra att uppnå då fler situtationer uppkommer me dess svåra konsekvenser. George, som är en av huvudpersonerna , kunde inte ha varit en bättre vän till Lennie då han hjälpte honom genom att visa vad som är rätt och fel. Han var en vän som var både tålamodig och stark samt en vän som "uppfostrade" Lennie.

Om jag hade satt in mig i rollen som George hade ja aggerat likadant under bokens omständigheter. Eftersom människan på 30-talet uppfostrades att ta han dom sig själv var de väldigt svårt att ta ansvar för någon annan speciellt för en person vars minne sviker en och utsätter en inför svåra situationer. Men om man är vänner som George och Lennie var sviker man inte varanndra utan att gör de bästa möjliga av situationen och håller ihop.

De framkommer i vissa delar boken "möss och människor" att George vid vissa tillfällen tappar kontrollen då Lennie gör något tokigt, men de hjälper inte att George blir arg på Lennie eftersom han inte är kappabel till att förstå inebörden av vad han åstakommit utan ser bara när George blir irriterad. Då han ser honom irriterad känner sig Lennie dum och kommenterar att han kan gå vidare för att kunna uppfylla sin dröm utan honom. I en situation som denna så tror jag att George inte kan vara irriterad längre eftersom han vet att Lennie inte kan göra nått åt sitt beteende. Han peppar honom istället genom att tala om hur de ska tillväga för att uppfylla deras mål. Detta var ett sätt för George att få in Lennie i en annan bana, för en stund, och enligt mig var de ett bra sätt att ställa upp för sin vän.

Att ta hand om en person som man tycker om på de viset som George gjorde kan både vara jobbigt och påfrestande, men för att göra någon annan glad, som är en underbar egenskap som bara vissa personer har, är ett plus. George gjorde allt i sin makt för att Lennie skulle ha de så bra som möjligt och höll sitt löfte till Lennies morster ända in i slutet. Då han avfyrade skottet i Lennies nacke gjorde han de som var bäst för honom, han gjorde honom frid från livet, för att han inte ska lida av de svåra konsekvenserna som han åstakommit.

Jag tyckte att George gjorde en bra gärning då han avfyrade skottet eftersom de var för Lennies skull och samt för att han skulle hålla sitt löfte till Lennies moster.

John stenbecks novell innehöll en gripande berättelse där de framdtår då två människor är beroende av varanndra och övervinner svåra situationer med hjälp av vänskap, drömmar och löften. De tre budskapen dem framkommer är en stor gåta i livet, och hur två vänner använder sig av dem när deras förhållande i USAá 30-tal inte är så ljus ut, är underbart att se.

1 kommentar:

Åsa sa...

Den här texten har flera förtjänster. Dels är den tydligt strukturerad dels innehåller den en egen "röst". Med det menar jag att du som skribent vågar tycka något om novellens kärnfrågor och du vågar dra egna slutsatser av det du har läst. Följdaktligen blir din text intressantare att läsa än om du bara hade återberättat handlingen i novellen.

Du skriver om budskapet i novellen, om svåra situationer och om vilka konsekvenser ens beslut får. Du skriver att du själv försöker försätta dig i Georges situation vilket gör din text levande. Du kopplar också handlingen till den ekonomiska krisen i 1930-talets USA vilket sätter in berättelsen i ett sammanhang.

Språket kan vässas ytterligare för att ge extra tyngd och skärpa till det du säger, men som helhet fungerar den här analysen väl.