6 december 2008

Möss och Människor

John Steinbecks skrev romanen Möss och människor som handlar om George och Lennie. Lennie är mentalt funktionshindrad samt George har hand om honom hela tiden. Där George alltid hjälper ut honom ur svåra situationer. Lennie och George är lantarbetare som jobbar på nya ställen hela tiden pga. Lennie gör alltid misstag utan att han menar det. Romanen slutar med att George skjuter Lennie i nacken pga. Lennie dödar en kvinna.

Vänskapen mellan Lennie och George föds genom Lennies moster som ber George att tar hand om Lennie innan hon dör. George känner sig mekanisk att han måste ta hand om Lennie och inte lämna honom ensam. Deras vänskap växer genom att dem är alltid tillsammans ex. Arbeta, sova, äta, bråka. Båda två känner igen varandra mycket.
Lennie är en stark person och ser väldigt kraftig, och kan jobba hur bra som helst. Men Lennie är en glömsk person, han glömmer alltid de han blir tillsagt av George alltid, därför så övar han alltid på det han ska säga, ibland kan han lyckas och ibland inte.

Lennie och George har alltid drömt att dem ska ha en gemensam bondgård. Samt drömmer Lennie om att han ska ha grisar, kaniner, katter, hamster och all slag djur som har mjuka pälsa att smeka på. Därför vill dem arbeta och tjäna pengar för att skaffa sin egen bongård utan några problem, men varenda plats dem arbetar på så måste det uppstå ett problem med Lennie och då är dem tvungna att dem ska därifrån.

Döden förekommer av Lennie som dödar chefens fru som både Lennie och George jobbar hos. Pga. Frun bad Lennie smeka hennes hår och då gjorde han det hårt eftersom han är väldigt kraftig så hade han inte kontroll över sin styrka. Då han döda henne och upptäckte att hon inte andas mer då förstod han att han gjorde ett misstag. Då tyckte han att det trygga stället att gömma sig i det stället som George alltid rekommendera att vara i som är borta vid skogen. Chefens män sökte efter Lennie för att döda honom, men George försökte komma på var Lennie kan vara då mindes han att han kan vara bort vid skogen.
George kände att det gick över gränsen och att Lennie inte kan sköta sin och styra sig själv. Det bästa för Lennie och George är att Lennie dör så blir både George befriad av Lennie och inte känner att han har ansvar för någon samt kan känna pengar och drömma vidare och Lennie sliper skapa problem i olika situationer som George alltid bär ansvaret.

Avslutningen av vänskap, drömmar och döden hänger ihop på något sätt. Ibland kan man behöva vänner av den typen som ställer upp för att befria från problem och leva i lugn och ro. Men slutet är väldigt sårligt, man kan till och med tänka om det finns fortfarande såna typer av vänner i vår tid?

1 kommentar:

Åsa sa...

Din inledning är klar och tydlig och egentligen räcker den som sammanfattning av bokens handling. Resten av texten bör vara mer analytisk. Då kan du använda dig av ditt sista stycke. Här säger du flera intressanta saker. Här får man till exempel veta att din text handlar om vänskap, drömmar och döden. Detta bör stå klart för läsaren redan i inledningen.

Du kan också utveckla din sista fråga och själv försöka besvara den. Kanske din text skulle handla om vänskap förr och nu? Det hade varit intressant att få veta hur du tänker kring det.

Skriv mer om hur vänskap, drömmar och döden hänger ihop. När läsaren har läst din text ska han/hon VETA hur DU tycker att de hänger ihop.

Om du försöker svara på det blir din text analytisk istället för återberättande.