16 mars 2009

Vad påverkar vår personlighet?

De som påverkar vår personlighet är kompisar, föräldrar, skolan och hela samhället i stortsätt. Varje dag så påverkas vi av olika saker som kan påverka vår personlighet.

Kompisar och föräldrar påverkar oss genom att tex ge oss kommentarer om vårt beteende. Beteendet "smittar av sig" om vi ser att våra föräldrar/kompisar gör något bra där även konsekvenserna blir bra så vill vi göra på samma sätt så vi också kan lyckas.

Om man anstränger sig och kämpar för något bra man vill uppnå, kan man göra det bra ifrån sig och få bra resultat. Ju nöjd man blir desto bättre självkänsla får man. Kan konsekvenser vara bra egentligen?

Ja, det kan dem men hur bra är dem egentligen? När det både finns negativa och positiva till slut. Eftersom vi tycker att konsekvenser är bra kan vi också förmedla att vad vi än gör finns det konsekvenser som får en att ställa beslut som påverkar.

Med denna texten vill vi visa att vi blir påverkade både på gott och på ont. Genom att alltid sträva efter att göra vårt bästa och uppnå våra mål växer vi som personer och vår självkänska ökar.
Samhället kan påverka oss mycket, men bara till en viss del. Samhället kan aldrig påverka oss mer än vad vi tillåter det att göra.
Det är VI som formar vår personlighet, och detta måste vi komma ihåg!

Peace, Tråden & Dog lovers

3 kommentarer:

martina sa...

Jag förstår inte riktigt denna text. Det var bra skrivet fram till det andra stycket. Där finns det ord som inte passar in och ord som fattas. Ex. ”Ju nöjd man blir desto bättre självkänsla får man.” Jag förstår inte heller texten i det tredje stycket, det är skrivet så osammanhängande och med ord som inte passar in. Resten av texten är bra skrivet, man förstår vad de som skrivet vill få fram med sin text.

2 stycken har ett dåligt sammanhang och ord som fattas och ord som är fel så att det är svårt att förstå. Man förstår ändå tydligt vad tanken är med texten och dess syfte, att man påverkas av 3 faktorer, men att man själv bestämmer hur mycket som man ska påverkas. Strukturen är också bra med en bra inledning och bra avslutning, som sagt är texten är bara sämre i mitten. Läsbarheten är inte så bra då det är jobbigt att behöva gissa vad det ska stå för ord och komma på vilket ord som ska vara där egentligen istället för det felskrivna som redan står där.

Det råd jag kan ge till de andra 2 styckena är att inte stressa så mycket. För det är det som är det största problemet med denna text.

Tamii sa...

Denna text är ganska bra skriven men en bra inledning där man förstår vad skrivaren vill skriva om. Det är i andra stycket det börjar bli rörigt och de osammanhängande meningarna börjar. Man förstår inte riktigt vad dem vill få fram och de fortsätter så efter varje stycke upplever jag.

Men det bra med denna text är att det börjar på en bra inledning och avslutar med ett bra stycke som räddar denna text. Hade den slutat på ett oförståelig stycke hade jag inte alls kunnat förstå poängen med texten och temat. Ett bra försök.

Emma sa...

Jag tycker att inledning brister lite, även om den förklarar vad vi påverkas av. För att inledningen skulle blivit bättre borde den haft med en fråga för att fånga läsarens intresse. T.ex "Hur mycket av vår personlighet skapar vi själv?"

Jag tror att det hade blivit lättare att följa en fråga från inledningen och låtit den vara en röd tråd, istället för att försöka styra texten åt ett nytt håll i varje stycke.

Det finns ett stycke i texten som är nästintill helt obegripligt för mig och jag tycker att det är synd att skribenterna inte lyckats förmedla vad de vill ha sagt. Istället verkar det som att de har försökt att kontra med stycket ovanför och därmed bara gjort det rörigt för läsaren. Tyvärr så tvingar det läsaren att läsa om båda styckena och det är ett minus för både läsbarheten och sammanhanget då syftet inte riktigt kommer fram.

Överlag så tycker jag att man förstår det mesta, dock så beror det till störst del på inledningen, det första stycket och slutet som sammanfattar en rörig del av texten.

Tips är att försöka fortsätta på föregående stycke men att göra detta på ett naturligt sätt samt att ta det lugnt och läsa igenom vad de andra har skrivit.