28 mars 2009

Uppgift 9

Skolan är viktig för alla människor både barn, ungdomar, vuxna och äldre. Utan skola är man inte värt något. Skolan lär oss redan när vi är 7 år gamla. För att man ska ha ett skönt liv utan att behöva någon för hjälp så ska man plugga och gå till skolan för att utnyttja all kunskap. Som elev utvecklas man med kunskaper redan när man är7 år gammal och det bygger på tills gymnasiet/högskola. Skolan har en hel del positiv saker men därtill finns det också en del negativt som man ibland vill ändra på.

Det är viktigt att utbilda sig och har förmågan att gå i skolan. Ibland kan man känna att man är skoltrött och inte orkar mer, men det finns olika orsaker till de. Eleven måste alltid uppmuntras av dem närstående som ex. vänner, föräldrar, syskon, släktingar, detta kan stärka elevens förmåga och blir mer intresserad.
Man blir påverkad av läraren i stort sätt, för att det är läraren som lär ut all kunskaper och kan göra att ämnet blir intressant.
Jag skulle vilja ha en obligatorisk lag för alla människor att lära sig och utbilda sig. Det är bara bättre, det finns inget hinder att inte studera i skolan.

De som är bra men skolan, att den ger allt som barn, ungdom, vuxen och äldre behöver. Det byggs på redan när man går i åk 1. Man påverkas alltid från omgivningen i skolan, om dem tycker att skolan är intressant och är engagerade så kan man bli uppmärksam och studera i skolan.

Det som är dåligt och som gärna velat ändra på är att man ska skipa morgon lektioner och ha sovmorgon istället vilket det är de bästa som finns. Så kan man istället välja sina lektioner själv. Man kan ha vissa dagar sov morgon och vissa dagar morgon lektioner.
Jag skulle också vilja ändra betygen som är IG, G, VG och MVG och ha det istället som 100 poäng så som mitt hemland Irak. Det innebär att när man skriver ett prov så är det av hundra poäng, det ska gälla alla kurser. Om vi säger ex. Svenska B kursen att jag har gjort 8 prov i ett helt år och fått olika poäng som kan variera mellan olika siffror som ex. 79, 98, 95, 95, 99, 92, 91, 90 av 100 så sammanställer man det slutliga resultatet på ett speciellt sätt och får ex 98 av 100 poäng, detta gäller från åk 1 tills sista året i gymnasiet. Med det slutliga poänget som är 98 så kan man söka de bästa utbildningar i högskolan som ex. civilingenjör, läkare osv.
Jag skulle vilja ändra de lägen som säger att gymnasieutbildningen inte är viktigt och att det blir obligatorisk för alla ungdomar att gå ut gymnasiet. Det finns en hel del som inte studerar vidare gymnasieutbildningen, vilket de kan påverka deras framtid i stort sätt.

Om man skulle ha en undervisning i skolan en gång om året av elever som har studerat en hel del i livet och har fått en hög utbildning så kanske skulle eleven ha förmågan att tänka på skolan mer.
Våra betyg som har varit så är i flera år, kan man inte ändra på det lätt. Men de kan va ett förslag som jag skulle ha velat ha det så, de ser bättre ut, tydligt och enkelt. De kan vara svårt för vissa att ha det så av 100 poäng men när man vet exakt detaljerat hur det ser ut så är det enklare.

1 kommentar:

Åsa sa...

Den här texten fungerar som en resonerande text om skolan. Inledningen leder läsaren in i texten på ett smidigt sätt.

Jag tror att den här texten hade vunnit på att fokusera på det som du skulle vilja förändra i det svenska skolsystemet och bygga ut det resonemanget ännu mer. Som texten är nu handlar det till 50% om vad som är bra med skolan och till 50% om vad som bör förändras, men dina argument för vad som behöver förändras är inte så starka och genomarbetade. Intrycket som läsaren får är att skolan egentligen är väldigt bra.

Det räcker med att nämna att mycket är bra i den svenska skolan och sedan fokusera på 2-3 förbättringsområden och utveckla dem mer. Då blir texten mer effektiv och övertygande.

I uppgiften ingick att använda sig av en text i häftet "Engagemang och påverkan" och hänvisa till den. För att uppgiften ska anses vara löst måste instruktionen följas.