28 mars 2009

Uppgift 9

Dagens samhälle påverkas av medierna väldigt mycket, allt ifrån radio, tidningar till television. Medierna speglar vad som sker runt om i världen, och genom medierna så framträder världen på olika sätt.Samtidigt som människorna genom medierna får vetskap om vad som sker, så kan vi likaså påverkas på ett negativt sätt.


Bland fördelarna med medier så kommer alltså begreppet kommunikation in i bilden. Kommunikation mellan medier samt folket är en del av den nya teknologin som är så viktig för vår överlevnad idag.
Ett viktigt exempel som visar den stora vikten av kommunikationens betydelse för mänskligheten är tsunamikatastrofen som inträffade år 2004. Tack vare de medverkande medierna så spreds nyheten mycket snabbt, vilket medförde att olika organisationer samt räddningstjänster snabbt kunde vara på plats för att hjälpa de skadade. Utan medierna hade det varit svårt att nå den stora folkmassan på så kort tid. Medier är alltså härskande därför att de når den stora bredden.



Massmedier vill alltid glorifiera eller visa sämre sidor av saker. Vi kan ta kändisar som det främsta exemplet i detta sammanhang. En liten bagatell kan förvandlas till en enorm stor sak som till exempel artisterna Madonnas och Britney Spears kyss. När denna kyss blev allmän genom medierna fick den oerhört mycket uppmärksamhet. Det uppstod mycket diskusioner kring denna händelse. Samtidigt som kändisar blir kända just tack vare mediernas roll så kan nackdelarna vara att ens privatliv inte längre kommer att bevaras som privatliv utan det blir allmänt känt för omvärlden. Jag syftar här på papparazzi och deras inverkan på kändisarnas privatliv. Trots att detta kan vara besvärligt så är det en del av kändiskapet.

Mediers syn på bland annat " idealmannen" samt "idealkvinnan" har rört om en hel del i särskilt unga människors liv. Medierna lägger fram krav på hur mannen och kvinnan bör se ut för att bli omtyckta samt accepterade av omvärlden. Detta kan vara mycket påfrestande och fastän man inte vill så kan man lätt påverkas av detta. Iaffärer står skyltdockor som består av trådsmala kvinnor och välbyggda män, och detta " krav" på att man ska se ut på detta sätt kan ha en mycket negativ påverkan på människor.

2 kommentarer:

Åsa sa...

Glöm inte att hänvisa till en lämplig text i texthäftet.

Åsa sa...

Den här texten är en välformulerad text som tar upp fördelar och nackdelar med vårt medialiserade samhälle. Det är en resonerande text som har en genomtänkt struktur. Avslutningen skulle kunna göras snyggare med en sammanfattning av vad textens huvudpoäng är.

Jag undrar om du har använt dig av andra källor när du skrev den här texten? Ordvalet tyder på det. I så fall måste dessa källor anges.

I uppgiftens instruktion ingick också att använda sig av och hänvisa till minst en text i häftet "Engagemang och påverkan".

För ett G på det nationella provet krävs att man följer instruktionen.