25 januari 2009

Analys av ”En ny känsla”av Yatabtab!

”För mig räcker det att du bara säger, jag älskar dig, detta ord dödar mig” är meningen som upprepas i Nancy agrams(Libanesisk artist) låt En ny känsla, yatabtab(albumet). Låten handlar om kärlek och samhällsklass. Nancy agram är en smart artist, som samlar rösten, prestationen och lysande i ett. Hon sjunger för det mesta romantiska låtar men lättfattligt språk.

Genom hans konstiga beteende älskade hon honom, som tydde på hans kärlek. Vem har inte känt att någon gör konstiga saker för en? Små tecken som tyder på kärlek. Han hämtade en flygpapper som kunde nå hennes fönster, som gjorde att hon vaknade och snabbt gick ner för att se honom men plötsligt försvann han. En gång när hon träffade honom så pratade hon med honom men efter några minuter ansåg hon att han är stum och döv. Ändå skrattade hon och visade ett accepterade kärlek för honom. Allt detta tyder på kärlek mellan de. Vad hon menade med meningen i låten ”För mig räcker det att du bara säger, jag älskar dig, detta ord dödar mig” är att han inte behöver säga jag älskar dig med ord, han visade det genom teckenspråk och det blev hon glad för och lärde sig det också. Allt detta bara för att hon älskar honom, sånt är kärlek.


Samhällsklassen spelade stor roll i videoclippen och låten eftersom hon tillhörde den höga samhällsklassen och han under. Men ändå var det inte en stor sak för henne. Hon skulle förlova sig med en rik man som hennes pappa valt till henne, men i slutet av festen lämnade hon allt och alla och flydde till honom där han bor. Hon vågade fly från ett slott till en liten stuga, lämna sin familj, sitt rum och allt och ändå är glad för det. Man kan misstänka att hon inte var glad med allt hon hade och att kärleken var starkare än henne.

Det som berör mig i den texten/låten är hur hon beskriver hennes kärlek på ett så djupt sätt. Hon låter en gå i sin värld och bilda en fin bild av kärlek. Det djupa är att hon tar upp känslorna som var och en känner vid förhållande och som inte syns. Låtens och videoklippens budskap är att acceptera var och ens egenskaper och att inte genom små saker stänga sin dörr för, det kan ha en stor betydelse för ens liv. Han är stum och döv och ändå kunde de förstå varandra och älska varandra så mycket.

1 kommentar:

Åsa sa...

Jätteintressant att du valde en arabisk låt, tycker jag. I din analys pekar du på ett vanligt tema i all musik och litteratur: kärlek mellan två personer från olika samhällsklasser. Här handlar det dessutom om ytterligare ett "hinder", att mannen är döv och stum, men kärleken övervinner allt!

Din analys är väl genomtänkt och detaljerad. Du visar tydligt att du har funderat över symbolerna och temat i låttexten.

Det du kan göra för att din analys ska bli ännu tydligare är att göra en ännu mer direkt koppling till låttexten genom att citera den på ett par ställen till. På det sättet blir din analys ännu mer trovärdig i förhållande till låttexten.

Ett par ordval/formuleringar kan förtydligas, t ex: "Genom hans kärleksfulla men konstiga beteende blev hon förälskad i honom"

och
"...men efter några minuter insåg hon att han var stum och döv. Ändå skrattade hon och visade sin accepterande kärlek för honom. Allt detta tyder på kärlek mellan dem."