30 januari 2009

Uppgift 5.

När vi två blir en - Gyllenetider.


"Jag vill känna din kropp emot min" är en fras som ständigt återkommer vid varje refräng i en av Gyllenetiders mest populära låtar. Textens innehåll handlar om kärlek då det tydligt framställs att det är väldigt svårt för många människor att uttrycka sina känslor samtidigt som man ändå hoppas på det. Per Gessle är en person som, genom enkla låttexter, får fram sina budskap där många människor känner igen sig i. Man får också en inblick i hur han tänker och hur många människor ställs inför liknande situationer.


Att ständigt stöta på folk utan att gå vidare och utan att ta nästa steg är typiskt och väldigt lätt för oss människor, men som det hävdas i texten "Men det är så svårt att säga till nån, vad man egentligen tycker och tänker om nån" är en del av texten som är skriven med sanning bakom. Många människor har det lätt för sig att vara sociala och pratsamma men när det kommer till kärlek och känslor blir de mer tillbakadragna och håller hellre i sina känslor än låter dem flödas. " Det blir mest en massa prat" är också ett tydligt tecken på att människor är rädda och pratar på om annat istället för att ta sig i kragen och berätta för "den utvalda" vad den egentligen tycker och tänker om den.


Textens innehåll framställs som att jaget har det väldigt svårt att uttrycka sina känslor men har ändå en dröm om att "känna någons kropp mot dens". Personligen tror jag att jaget har varit med om ett förhållande som slutat olyckligt och därför har det väldigt svårt för att öppna sig. Samtidigt som personen döljer sina känslor har den fortfarande förhoppningar om kärleken inom sig, men att det kommer ta tid för att öppna upp sig för någon.


Melodin och texten sätter sig lätt i mitt huvud och kan snurra omkring där länge, kanske för att texten påminner mig om mina egna känslor och synen på kärlek? Att inte veta vad man vill eller att inte våga ge sig på något känslomässigt är ett tufft dilemma som många står inför, tar man inte chansen och den flyger förbi kommer det kanske inte någon annan. Istället för att leva det liv som det bara finns ett av, hindras många av rädslan för att agera utifrån sina innersta känslor där resultatet tyvärr kan bli undergången för många.

1 kommentar:

Åsa sa...

Den här analysen är välstrukturerad och har en tydlig röd tråd. Du väver in citaten smidigt samtidigt som du visar att du tänker självständigt och kopplar ditt resonemang till egna upplevelser.

Jag undrar om man kan hitta låten på Youtube. Ska kolla...