6 november 2008

Bloggutvärdering 1

16 av 19 personer i klassen har svarat på den första utvärderingen av bloggen som vi gjorde i tisdags på sv-lektionen. Här följer en sammanfattning av resultatet:

På frågan om hur aktiv du har varit i bloggen svarar en klar majoritet att de varit inne i bloggen ganska ofta och läst samt även skrivit inlägg. Ingen svarar att de bara har varit inne i bloggen för att göra svenskuppgifter.

På frågan vad som skulle kunna få dig att bli mer aktiv i bloggen skiljer sig svaren åt en del, men det finns en linje som dominerar: flera uttrycker att det skulle vara lättare att vara aktiv om bloggen hade ett klart syfte, en ”riktig mening” eller ett tydligt ämne. Det vore lättare att engagera sig om uppgifterna var mer styrda. Några uttrycker även att det skulle kännas lättare att skriva om stämningen i bloggen vore mer positiv.

Vad har varit bra med bloggen? Några svar: ”Det är intressant att läsa vad andra tycker och tänker om olika ämnen”. ”Det är roligt att få veta mer om vad ens klasskamrater tycker”. ”Att man kan kommentera varandras inlägg och att man kan göra sina svenskuppgifter i bloggen.”

Vad kan vi bli bättre på? Svaren här handlar om att vi kan bli bättre på att skapa en positiv och schysst stämning i bloggen så att det känns roligt att skriva. Vi kan bli bättre på att vara aktiva och att hålla oss till bloggens ämne, att skriva mer om bloggens tema (hur det är att gå på Omvårdnadsprogrammet) och om andra ”speciella ämnen” – inte bara om vad man har gjort under dagen. Vi kan bli bättre på att diskutera olika frågor, men utan personangrepp och med respekt för varandra. Vi kan bli bättre på att kommentera varandras inlägg på ett positivt och uppmuntrande sätt. Vi kan bli bättre på att tänka att vi är en klass och att bloggen ska vara något roligt att se tillbaka på när året är slut. Vi kan bli bättre på att skriva vettiga/seriösa inlägg om något inom skola, praktik eller vård.

Om reglerna i bloggen: De flesta uttrycker att de reglerna vi har är bra, men att viktiga regler är att inte skriva nedlåtande om någon eller vara taskig, att inte vara för negativ och att inte skriva för mycket om sitt eget privatliv.

Slutsats: De två saker som jag ser i utvärderingen är att de flesta efterlyser ett större allvar och en större tydlighet i bloggen. Tydligheten gäller främst bloggens tema och att många vill ha fler ”styrda uppgifter” för att inläggen ska bli seriösa och intressanta. Det som också framkommer är att många av er vill att alla anstränger sig för att skapa en positiv stämning i bloggen. Då kommer fler att vilja skriva och kommentera inlägg.

Förändring: Några påpekar i utvärderingen att det känns märkligt att utomstående kan kommentera inlägg som rör klassen och att det skulle vara lättare att skriva inlägg om man visste att bara klasskamraterna kan kommentera inläggen. Jag har därför bestämt att vi provar att ha utomståendes kommentarer avstängda fram till jul. Före jullovet gör vi en ny utvärdering och då får ni ha synpunkter på hur bloggen fungerar samt om vi ska tillåta utomståendes kommentarer igen.

Vi funderar vidare på det här tillsammans. Hoppas att jag har tolkat era svar någorlunda rättvisande. Två svenskuppgifter kommer inom kort att dyka upp i bloggen, så håll utkik efter dem.
Kommentera gärna utvärderingen :)

2 kommentarer:

Jiii sa...

Den här förändringen är bra tycker jag. Och som sagt att hållas oss inom "ATT GÅ SISTA ÅRET PÅ OMVÅRDNADS PROGRAMMET".

En sak som jag vill tilläga och som jag tror att flera håller med mig om det är att vi ska ha ett lite mer vårdat språk här. Det känns mer positivt då.

Reglerna är bra, att det är BARA KLASSEN och INGEN annan som får kommentera är också JÄTTE bra.

Som sagt bör vi ha in intresanta disskutions ämnen, som gör att bloggen levnar upp, och vi kommer från det dagliga tråkiga. Fler blir aktiva och stämmningen blir oerhört bättre här på bloggen.

Åsa sa...

Jag håller med dig, Jiii, om att ett vårdat språk skapar en bra stämning :) Ens sätt att uttrycka sig visar vem man är och vad man vill visa upp för omvärlden.