28 november 2008

De unga kvinnorna tar över Internet

I en ny rapport från World Internet Institute kan man läsa följande:

"En ny nätkultur kring bloggandet håller på att växa fram, det visar rapporten "Svenskarna och Internet 2008", som publiceras idag. Det är anmärkningsvärt, säger Olle Findahl, som skrivit rapporten, hur snabbt bloggandet har blivit populärt bland de unga kvinnorna upp till 30 år.

De unga männen har länge dominerat Internet. De har ägnat betydligt mer tid än de unga kvinnorna åt att vara ute på nätet. Det är dom som har spelat olika spel. Det är dom som i huvudsak har fildelat och laddat ner musik och videos. Men nu har de fått konkurrens från de unga kvinnorna. Äntligen har de hittat något som passar deras behov och intresse. Det handlar om bloggar. En individuell webbsida där man kan uttrycka sina tankar och publicera sina bilder och där det finns utrymme för kommentarer från andra.

I befolkningen som helhet är det endast några få procent som ägnar sig åt bloggandet. Men bland de unga kvinnorna i åldrarna 16 till 18 år är det 28 procent som har en egen blogg och tre av fyra av dessa arbetar med sin blogg dagligen eller åtminstone någon eller några gånger i veckan. Det är tre gånger mer än vad de unga männen gör i samma ålder. Och även om inte alla bloggar blir lika populära som "Blondinbellas" , som hade mer än 10 000 läsare, läses dom ofta av kamrater och vänner.

Läsarskaran är stor. Hälften av de unga kvinnorna ägnar sig regelbundet åt att läsa andras bloggar. En helt ny nätkultur håller på att växa fram och det är de unga kvinnorna som utgör den drivande kraften, framgår det av årets rapport från World Internet Institute."

Inga kommentarer: