18 november 2008

Uppgift nr3

Tyvärr så känns samhället vara utgångspunkten i allt. Ens föräldrar uppfostrar en genom det sätt de blev uppfostrade anpassad till samhället. Etiken, reglerna, rykten mm. Man måste gå i skolan, veta hur man ska bete sig, följa kedjan för att det ska funka helt enkelt. Allt är redan bestämt och komplett, det enda man har som uppgift är att följa den. Men samhällsklassen däremot har haft en stor betydelse genom alla tider. I sverige kan jag inte se någon skillnad i nutid, kanske är kungen och hans familj en överklass även kändisar. Idag i samhället är där inte stora skillnader, jämfört med mitt hemland där man antingen är rik eller fattig. Men hur kungen eller kändisar lever har inte med oss att göra tycker jag, de som sitter högst uppe som håller på att bestämmer tycker jag har makten. Eftersom vi är tvungna till att anpassa oss och följa det de bestämmer.
Såvida jag vet får man bestämma vad man ska ha på sig för kläder och liknande så länge det inte stör föräldrarna, annars får de blanda in sig i det också. Men att gå i skolan, få utbildning och följa regler mm är en självklarhet. Samhället och föräldrarna påverkar det mest. Men man anpassar sig självklart till det som är "normalt" för att samhället inte ska tycka fel om en. Jag menar, tror inte någon vill att folk ska tänka eller tro fel om en. Eller rykten? Som faktiskt kan innebära svåra konsekvenser. Självklart kan det finns folk som inte bryr sig eller låtsas inte bry sig om vad folk tycker och tänker, men det är inte så enkelt tror jag. Som i pjäsen när Julie inte brydde sig om vad folket tyckte om hur hon betedde sig som tjej och höll på, men det slutade med att hon tog livet av sig.
Jag håller med om att man har sig själv, det är sig själv man alltid kan lita på. Kärleken kan också vara en lek, men det finns undantag :). Så länge man inte har varit med om en hel del tror jag inte att man kan bedömma saker utifrån. Men i pjäsen visste Julie att hon ville ha Jean för att kunna ha makt över honom och Jean för att känna sig överklassad tillsammans med Julie. Vad kan man förvänta sig av en sådan kärlek egentligen? Det är konstiga förväntan från allra början ju. Men som sagt är kärleken inte det lättaste, det gäller att ha tur och vinna. Någon slags lotteri kanske?

1 kommentar:

Åsa sa...

Den här texten innehåller en del filosofiska funderingar kring individens plats i samhället och vad som formar oss som individer. Det skulle vara intressant med ett ännu mer utvecklat resonemang kring hur vi märker klasskillnaderna i Sverige trots att de är mer subtila än i många andra länder.
Texten skulle vinna på en tydligare struktur och en röd tråd från början till slut: en inledning, huvudtext och en avslutning som knyter ihop vad som tidigare sagts. På så sätt hjälper man läsaren och man undviker att texten känns oavslutad. Det finns många intressanta tankar här, men de utvecklas inte tillräckligt mycket för att bli fördjupade och läsaren lämnas med lite för många frågor och för få svar. För att undvika det kan man fokusera på ett par-tre viktiga punkter i texten och skriva mer om dem. På så sätt tvingar man sig som skribent att fördjupa sig och texten blir ännu mer intressant att läsa.