13 november 2008

Skrivuppgift 3: Fröken Julie

Glöm inte att skrivuppgift 2 (reportage från min stadsdel) ska vara inlagd senast imorgon klockan 22:00.


Nästa veckas läxa blir att skriva om pjäsen Fröken Julie som vi ska se i aulan på måndag den 17/11 klockan 13:00. Fröken Julie handlar mycket om identitet, sociala koder och vilken samhällsklass man tillhör. Huvudpersonerna Fröken Julie och Jean bryter mot de sociala strukturer, regler och koder som gällde på den tiden. Detta får tragiska konsekvenser.
Du ska skriva ett inlägg där du resonerar både om pjäsens innehåll och hur detta innehåll kan tolkas i vår tid. Här är några frågor som ditt inlägg ska ge svar på:


  • Hur fria är vi idag att välja och forma vår egen identitet?

  • Påverkar det oss idag vilken samhällsklass vi tillhör?

  • Vem styr hur du lever? Du själv, dina föräldrar, släktingar, kompisar, andra människor?

  • Vad händer om någon bryter mot de sociala koder som gäller idag?

  • Hur mycket tror du att man anpassar sig efter vad andra "tycker och tänker" om hur man lever sitt liv?

  • "I den grymma lek som kärleken är finns inget säkert, ingen att lita på - allra minst dig själv" står det i teatergruppens beskrivning av pjäsen. Håller du med? Hur kan man koppla det till pjäsens handling och till vår tid?
Inlägget ska skrivas som en sammanhängande text där du diskuterar svaren på frågorna. Kan du utveckla svaren så mycket som möjligt och även komma på egna infallsvinklar kopplade till Fröken Julie är det ett plus.
Inlägget ska skrivas in senast tisdag den 18/11 klockan 22:00. Vi kommer även att använda en del av tisdagens lektion till att prata om pjäsen.
I den här uppgiften bedömer jag din förmåga att resonera kring en pjäs och dess innehåll och budskap samt din förmåga att göra kopplingar till vår egen tid och dra egna slutsatser av ditt resonemang.


Skriv en kommentar till inlägget om du har frågor om uppgiften.
Bild: www.fotofinnaren.se

2 kommentarer:

Adidas sa...

Jag har tandläkartid och måste iväg kl 13.30 =/

Åsa sa...

Ah, synd.. vet inte riktigt hur länge pjäsen håller på, men kan tänka mig en timme eller så. Kan du ändra tiden är det bra :)