7 november 2008

Skrivuppgift 2: reportage från min stadsdel


Den andra skrivuppgiften som bedöms i svenskkursen är ett inlägg i bloggen som beskriver och skildrar din stadsdel eller ditt bostadsområde.

Du väljer själv hur du vill visa och beskriva ditt område, men inlägget ska innehålla text och 1-3 bilder som du har tagit själv. Bilderna och texten ska hänga ihop och komplettera varandra. Ditt inlägg ska ha en tydlig vinkling och ett sammanhang. Det kan vara lättare om du tänker ut från vilket perspektiv du vill visa din stadsdel redan från början: utifrån ditt eget perspektiv, utifrån ett barns perspektiv, eller en äldre person t ex. Det kan intervjua någon om du vill och beskriva stadsdelen/området utifrån den personens synvinkel.

Fundera över vad du vill förmedla och vad du vill att läsaren ska uppleva när han/hon läser ditt inlägg och ser bilderna. Klicka här för tips om hur man skriver reportage. Titta också i tidningar för att se exempel på hur man kan skriva.

Tänk på: om det finns personer som kan identifieras på bilderna du tar måste du fråga personen om du får publicera bilden i bloggen.

Jag bedömer följande i den här uppgiften:
Din förmåga att förmedla egna och andras tankar i skrift, göra sammanställningar och utredningar samt dra slutsatser och föra fram argument, så att innehåll och budskap blir tydliga och anpassade till målgrupp och syfte.
Din förmåga att göra iakttagelser om bildbaserade mediers uttrycksmedel och din förmåga att självständigt analysera sådana medier.
Ditt inlägg ska skrivas in i bloggen senast fredagen den 14 november klockan 22:00.
Glöm inte att kommentera de andra inläggen.
Använd kommentarfunktionen till det här inlägget om du har frågor om uppgiften. Lycka till!
Foto: Kirsebergsanstalten. Fotograf: Åsa

4 kommentarer:

farah sa...

Åsa menar du nu att om jag nu bor i värnhem att jag ska skriva om hur det är att bo där o.s.v??!

Åsa sa...

Precis! Genom att alla beskriver "sin" del av staden (eller om man bor utanför stan får man ju beskriva det). Då får vi en samlad bild av vår stad. Du kan
t ex skriva om vad som är bra med din stadsdel och vad som är mindre bra. Skulle du vilja bo där i framtiden? Om du tycker det är lättare kan du intervjua någon som bor där och beskriva stadsdelen genom den personen.

Jiii sa...

åsa jag kan inte öppna den länken.. har du något annat förslag hur jag kan komma in?

Åsa sa...

Hej Jiii! Jag skickar texten i länken till din Hotmail-adress. Hoppas det funkar.