18 november 2008

Uppgift 3

Varje människa blir styrd av andra även om de flesta säger att de själv bestämmer över sitt liv och vad de gör. För varje sak man gör så måste man ju ta hänsyn till någons t ex känslor eller åsikter innan man gör det. Det finns alltid någon som kommer att klaga på det sättet man lever sitt liv och det beror nog på vem det är som klagar ifall man ska bry sig. Det är olika vem som är med och styr beroende på vem det handlar om. Oftast är det personer som står en nära som är med och styr på ett sätt. Men det kan ju även vara främlingar som styr, de styr ju inte hela ens liv men kanske det som man precis ville göra, man kan ju inte göra allt man vill utan att tänka på de andra som är inblandade. Personligen hade jag lyssnat på mina föräldrar mest, de vet ju vad som borde vara bra för en och de vill alltid ens bästa andra skulle kunna försöka ändra ens sätt att leva på för att förstöra bara sedan kan det ju även vara samhällsklasserna man tillhör som styr på sitt sätt.
T.ex. ifall jag hade gått naken på stan så hade jag kanske blivit fotad och fått en liten, liten rubrik i tidningen och kanske 4 raders text under sedan hade det varit glömt efter en dag. Men om jag hade varit en prinsessa då hade det aldrig glömts bort och jag hade gjort skam för hela Sverige för det hade spridits till andra länder och alla hade tyckt att Sverige var ett konstigt land med en konstig kungafamilj. Det var precis som i teatern där fröken Julies och jeans samhällsklass styrde dem på det sättet att de inte kunde vara tillsammans utan Julie tog livet av sig.
Identitet man har beror även på var man föds. Föds man i ett så kallat ghetto i USA (ex Harlem) så har man ju en identitet som ”gangster”. Och föds man i t.ex. Limhamn i Sverige och bor i en villa så har man en identitet som ”snobb”. Men det går ju att ändra dessa med födda identiteterna om man verkligen vill och med sitt beteende visar att man inte alls är så som alla tror. Så ja jag tror att man själv kan skapa sin egen identitet, fast först måste man kämpa föra att få bort den medfödda.

På den sista frågan håller jag med helt. Man kan inte lita på den man är kär i för man vet aldrig om han bara vill vinna något på förhållandet så som i fröken Julie där Jean utnyttjade henne för att få högre status. Och som man säger kärleken är blind. Man ser inte alla fel, utan är naiv och tror att allt är bra. Eftersom att man älskar personen så mycket.

1 kommentar:

Åsa sa...

Den är texten är läsvärd för den innehåller ett personligt resonemang kring "medfödd och förvärvad identitet". Dessutom innehåller texten en klar slutsats som följer av resonemanget: "ja, man kan skapa sin egen identitet, men först måste man kämpa för att få bort den medfödda".
Texten skulle vinna på att ha en mer medveten inledning och avslutning. Som det är nu kastas läsaren direkt in i resonemanget och får själv räkna ut vad det handlar om. Det sista stycket hänger också lite i luften och det avslutas hastigt utan sammanfattande kommentar. Med en något mer genomtänkt struktur blir det här en riktigt bra diskuterande text.