20 november 2008

FRÖKEN JULIE FÖRSENAD LÄXA

Idag tycker jag att vi är ganska fria att välja vår identitet i jämförelse med innan.
Med identitet menas det att varje människa preciseras som en enskild person.
Men det finns undantag människor omkring oss och samhället utgör en stor roll för detta och har en viss påverkan.
Det har ganska mycket att göra med hur man är som person också för om man är en stark person så vågar man vara sig själv men om man är en svag person så har man svårare för att våga uttrycka sig som människa och visa sin rätta ”identitet”
Människor påverkas ganska mycket av vilken samhällsklass man tillhör jag menar
Om du är en person som är fattig så kanske du har lättare för att visa din identitet men om du är en väldigt rik eller känd person så kanske du inte kan ha den identitet du egentligen vill ha eftersom samhället förväntar sig att du ska va på ett visst sätt.
Dina föräldrar styr ju ganska mycket av ditt liv när du är ung men när du väl börjar bli äldre så kan det vara att pojkvännen/flickvännen, kompisar, syskon även jobbet påverkar hur du ska styra ditt liv.
Men den största delen av ditt liv är det du själv som ska styra du ska lyssna på råd från nära och kära men de är du som ska göra den största delen och ta kontroll över ditt liv så att det blir så bra som möjligt just för dig.
Om man skulle bryta mot de sociala koderna som finns idag så vet jag faktiskt inte vad som hade hänt man får väl ta konsekvenserna.
Jag tror många människor försöker anpassa sig efter vad andra ska tycka och tänka om dem men alla är olika jag menar vissa gör som dem vill medans andra bara lever livet utan att tänka på vad folk tycker och tänker hela tiden.
Många kan anpassa sig väldigt mycket för att försöka bli ”omtyckta” i samhället
Typ tar ett jobb dem inte trivs med bara för att folk ska tycka dem är ”coola” så det påverkar såklart.
Kärleken kan vara sann men även falsk den kan vara förevigt eller i några veckor själv vet jag inte vad man ska tro längre man får hålla ett öga öppet för man vet aldrig vad ett förhållande kan gå ut på den kan va helt falsk därför ska man lära känna personen ordentligt innan man blir kär både dem bra och dåliga sidorna så att man inte blir chokad eller förkrossad.

1 kommentar:

Åsa sa...

Du diskuterar både individen och samhället i ditt inlägg samt att det är olika hur mycket man väljer, eller kanske tvingas, att anpassa sig för att "bli accepterad" i en viss miljö. Jag tror nog att du kan svara på vad som händer om man bryter normerna. Det är sant att man får ta konsekvenserna, men kan du ge exempel på hur det kan yttra sig i olika kulturer/samhällen? Är det bara individen som får ta konsekvenserna eller kan det drabba andra också om någon familjemedlem t ex bryter mot normerna?

Försök att undvika talspråkliga uttryck i texten, t ex: "typ tar ett jobb". Texten känns lite fragementarisk (uppdelad) eftersom styckeindelningen är otydlig. Ett stycke bör hållas ihop av en idé, en tanke, för att underlätta för läsaren.